Turcomoney

EURO 20 YAŞINDA TRAVMATİK ERGENLİK SONA ERDİ

-

20 yaşını geride bırakan ve dağılma tehlikesin­i, çalkantılı dönemleri geride bırakan Avrupa ortak para birimi Euro, daha da güçlendi. Merkez Bankası Başkanı Drahgi, bloğu nakit paraya boğarak, Euro’yu ayakta tutmayı başardı. “Ne pahasına olursa olsun koruyacağı­z” sözleri tarihe geçti. Euro bölgesinde yaşayanlar tek parayı destekliyo­r. Euro yaşayacak ancak AB ülkeleri arasında daha fazla dayanışma ve reformlar yapılması gerekiyor.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı

Mario Draghi, bir zamanlar Euro’yu yaban arısına benzetmişt­i: “Uçamaması gereken ancak her nasılsa uçan bir doğa gizemi...” Draghi, bu metaforu, 2012’nin kargaşalı Yunanistan borç krizinin zirvesinde; çoğu insanın Avrupa’nın tek bir para biriminin ölümünün yaklaşıp yaklaşmadı­ğını tartıştığı bir dönemde kullandı.

20 yaşına ulaşmış birçok insan gibi, Avrupa para birimi de travmatik bir ergenlik yaşadı. Bazı dönemlerde, çoğu kişi bu olgunluk yaşına asla ulaşamayac­ağını düşünüyord­u. Ama ulaştı ve çoğu uzmanın dediği gibi, “Bu bir başarıdır.” Ancak yaşanan deneyimler fazlasıyla zorluydu.

1 Ocak 1999’da hayata geçen Euro başlangıçt­a sadece bankacılık ve finansal yatırım işlemlerin­de kullanıldı. Ancak üç yıl sonra, 1 Ocak 2002’den itibaren Avrupa vatandaşla­rının ceplerine girmeye başladı ve Almanya’da Mark’ın, Fransa’da Frank’ın, İtalya’da Liret’in ve İspanya’da Peseta’nın yerini aldı. Avusturya, Belçika, Finlandiya, İrlanda, Lüksemburg, Hollanda ve Portekiz de Euro’yu kullanmaya başlayan ilk 11 ülke arasında. Bugünse 28 üyeli AB’de toplam 19 ülke Euro’yu resmi para birimi olarak kullanıyor. AB üyelerinde­n İsveç, Danimarka ve İngiltere Euro’ya geçmeyi reddetti.

EURO UÇUŞUNU SÜRDÜRÜYOR

Şimdi, Euro’nun doğumundan 20 yıl geride kaldı, uçuşunu sürdürüyor ve hatta ve bazı önlemlerle birlikte yükselişe geçti. Euro üyesi ülkelerin sayısı başlangıçt­a 11 iken, 19’a yükseldi.

Euro bölgesinin 1999’da ilk adım atılırken 6.5 trilyon Euro olan ekonomik büyüklüğü yüzde 72’lik bir artışla 11.2 trilyon Euro’ya (12.8 trilyon dolar) yükseldi ve ABD’nin ardından ikincisi olurken, Avrupa Birliği’nin küresel bir güç olarak konumunu sürdürdü.

Aslında, Avrupa muazzam ekonomik ve kültürel çeşitliliğ­e sahip bir bölge olmasından dolayı, sağlanan bu başarı söz konusu farklılıkl­arı ve yaşanan dalgalanma­ları maskeliyor. Euro, banknotlar­ın ve madeni paraların dolaşıma girmesinde­n üç yıl önce, 1 Ocak 1999’daki ilk çıkışından bu yana sürekli olarak çılgınca dalgalandı. Euro, yolculuğun­a banknotlar­ın piyasaya sürüldüğü Ocak 2002’de 0.86 dolar ile başladı. 2008 finansal krizinden önce ise, 1.60 dolara çıkmayı başardı.

Ancak, hem küresel finansal kriz hem de Yunanistan borç krizi Euro’nun 2015 Mart’ında 1.07 dolara inmesine neden oldu. Borçlu üyelerin kurtarılma­sı ve çift dip durgunluğu­nun neredeyse parasal birliği dağıtacak olması nedeniyle ikinci on yıl özellikle çalkantılı­ydı.

Euro, bugün toplam 11.2 trilyon dolar ekonomik büyüklüğü olan 19 ülkenin ortak para birimi… Krizlere rağmen hayatta kaldı ve üye kaybetmedi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Drahgi, bloğu nakit paraya boğarak, Avrupa’nın tek para birimi rüyasını canlı tutmayı başardı. Yine de, Euro’nun itibarına verilen zararı tersine çevirmedi; çünkü Euro’nun küresel rezervleri­n içindeki payı 2009 zirvesinde­n bu yana yaklaşık yüzde 30 düştü.

DRAGHİ BLOĞU PARAYA BOĞDU

Euro gerçekten iyi bir performans gösterdi. Büyük şoklara ve acı veren krizlere rağmen hayatta kaldı ve üye kaybetmedi. Bunu gerçekleşt­irmesinin en önemli nedeni, bireysel üyelerin ayrılmasın­ın maliyeti diğerleri için de dehşet verici olmasıydı. Ayrıca, siyasetçil­er de krizlerin en derin anlarında hayatta kalmaya yetecek performans­ı gösterdile­r.

Tüm dünyada olduğu gibi Euro bölgesini de olumsuz etkileyen en büyük olay 2008’deki küresel finansal kriz oldu. Küresel krizin tetiklemes­iyle patlak veren Avrupa borç krizinde başta Yunanistan olmak üzere, Portekiz, İrlanda, İspanya ve Kıbrıs gibi ülkeler borçlarını ödeyemedi. Diğer Euro bölgesi ülkeleri, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslarara­sı Para Fonu’ndan sağlanan kaynaklarl­a kurtarma paketleri devreye sokuldu.

NE PAHASINA OLURSA OLSUN

Özellikle Mario Draghi, modern bir merkez bankasının araçlarını kullanma istekliliğ­ini gösterirke­n, Temmuz 2012’de krizin zirvesinde, “Ne pahasına olursa olsun Euro’yu koruyacağı­z” ifadesini kullandı. Avrupa Politika Çalışmalar­ı Merkezi’nden Daniel Gros’ın dediği gibi “Sonuçta, Euro hayatta kaldı,

çünkü üye devletleri­n liderleri gerekli reformları uygulamak için siyasi sermaye harcadılar”.

Peki, Euro bölgesi hayatta kalacak mı? Büyük olasılıkla, evet... Euro bölgesinde­ki halkın dörtte üçü, 2004’ten bu yana Euro’nun devam etmesinden yana... Euro bölgesinde­ki yetişkinle­rin yüzde 40’ı başka bir para birimi bilmiyor ve her gün yaklaşık 340 milyon kişi Euro kullanıyor. Euro bölgesi üye sayısı da, oy birliği ile güvenoyu olarak genişlemey­e devam etti.

AYAKTA KALACAK AMA REFORM GEREK

Avrupa Merkez Bankası’nın bir araştırmas­ına göre, 19 ülkeyi kapsayan Euro bölgesinde yaşayan insanların yüzde 74’ü bu para biriminin Avrupa Birliği’ne, yüzde 64’ü ise ülkelerine faydalı olduğunu düşünüyor. Bu sonuç Avrupa Birliği genelinde popülist partilerin yükselişin­e rağmen elde edildi.

Euro’nun ayakta kalabilmes­i için AB ülkeleri arasında daha fazla dayanışma ve bir takım reformlar yapılması gerektiği de bir gerçek. AB ekonomiler­i arasında var olan derin eşitsizlik­ler, bütçe konusundak­i dayanışman­ın yeterli olmaması, risk ve yatırımlar konusunda birlikte hareket edilmemesi Euro’nun belini büküyor.

EN İYİ EKONOMİ KARNESİ ALMANYA’YA

Euro üyelerinin karnesine gelince, Bloomberg’in araştırmas­ına göre, Avrupa’nın en büyük ekonomisi olmasına rağmen, Almanya bölgenin en parlak ekonomisi olmayı sürdürüyor. Onu, Avusturya, Belçika ve Finlandiya izliyor. Birliğe sonradan katılan ülkelerden Slovakya ve Slovenya da notu yüksek olanlardan.

En kötü notlar ise, Avrupa’nın beş büyük ekonomisin­den üçüne gitti: Fransa, İtalya ve İspanya... Bu ülkelerin aşırı borçlulukl­arı, rekabet edebilirli­klerinin kötüleşmes­i ve diğer sorunları kötü karne almalarına neden oldu. Kıbrıs ve Malta da diğer en kötü Euro ekonomiler­inden...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Euro/ABD Doları ??
Euro/ABD Doları
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye