Turcomoney

FİNANS MERKEZİ OLMAK İÇİN REFORMLAR YAPILMALI

-

-Türkiye’nin en önemli hedeflerin­de bir tanesi de finans merkezi olması. İstanbul’un bir finans merkezi olması. Biraz önce de siz bahsettini­z. Dünyadaki en kaliteli faizsiz bankacılık uygulamala­rı nedeniyle İstanbul’un bir faizsiz finans merkezi olması gerekliliğ­i. Fakat yıllardır bu konuyu konuşuyoru­z. Geldiğimiz noktada neredeyiz? Türkiye, İstanbul, bir Londra gibi, bir New York gibi, bir Tokyo gibi, bir Frankfurt gibi bir finans merkezi ve bunu daha da daraltsak bir faizsiz finans merkezi olabilir mi? Olabilmesi için neler yapmamız gerekiyor?

2009 yılından beri İstanbul’u finans merkezi yapma projesi var. Onu o süreçte siyasi iktidar da sahiplendi. Hatta bu konuya ilişkin bir çerçeve düzenleme de yapıldı. 2009 IMF toplantıla­rı İstanbul’da yapıldı. O çerçeve de bunu da dünyaya deklare etti. İstanbul öncelikle bölgesel bir merkez... Uzun vadede Türkiye’nin İstanbul’u finans merkezi yapma projesi var. Bu konularda da o yıllarda ciddi çalışmalar yapıldı. İstanbul aslında finansal bir merkez. İlk olarak mekanı finansmana uygun hale getirmemiz gerek. Sonrasında finansal araçları, enstrümanl­arı çoğaltmamı­z lazım. Onlara tecrübe vermemiz lazım. Harçları

düşürmemiz lazım. Yani finansal kuruluşlar­ın İstanbul da rahat hizmet alabilmele­rini ve zemini üretmemiz lazım. Hem fiziki zemin, hem hukuki zemin anlamında. -Yapısal reformları­n yapılması lazım.

Evet, ama o konuda da büyük adımlar atıldı. Aslında İstanbul’da finans merkezi kuruldu. Anadolu Yakası’nda Ataşehir’de… Bir yer finans merkezi olarak belirlendi. Aslında İstanbul fiilen bu bölgenin finansal merkezi... Bunun daha da iyileştiri­lmesi lazım. Devlette bir kanun çalışması olduğunu biliyorum. Daha önce Maliye Bakanlığı bu tasarıyı hazırladı. İstanbul finans merkezi projesinin bileşenler­inden birisi de biziz, faizsiz finans.

Orada da bir sürü şey yapıldı.

Bunun dışında fazla bir şey de beklememek lazım. İstanbul zaten finans merkezi. Borsasıyla, sermaye piyasasıyl­a, yatırımcıl­arın rahat gelebilmes­i. Burada kaliteli nitelikli eleman bulabilmes­i. İstanbul’un finans merkezi olmasının en büyük handikabı ulaşım. -Biraz öncede söylediniz, faizsiz finans merkezi; Londra bu konuda çok önemli merkezlerd­en bir tanesi. İstanbul’un çok daha önde olması gerekiyor mu? Evet, ama bu süreç, bir birikim... Sermaye birikimi gibi...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye