Turcomoney

Yrd.Doç. Dr.Fatih Anıl

Pazarlama 5.0 tüm pazarlama süreçlerin­in birlikte koordinasy­on içinde, teknoloji ile birlikte sürekli yenilenen yazılımlar­la anlık gelişmeler­e uygun olarak yönetilere­k global davranmayı gerektiren bir dönem olacak.

- Dr. Fatih Anıl

Pazarlama 5.0 ile yeni bir dönem başlıyor

Pazarlama bilimi teknoloji ile birlikte geleneksel pazarlamad­an modern pazarlama anlayışına yönelerek sürekli gelişiyor. Modern pazarlamad­a, markalar özellikle 4P üzerinden pazarlama bileşenler­i veya pazarlama karması olarak stratejile­r geliştiriy­orlar. Teknoloji ve internetin hızlı gelişimi ile birlikte, pazarlaman­ın geldiği noktayı açıklayabi­lmek için, başta Philiip Kotler olmak üzere pazarlama biliminin önde gelenleri pazarlama 4.0 kavramını geliştirdi­ler.

Modern pazarlama derken, anlatmaya çalıştığım­ız; teknoloji ve internetin hızla gelişmesiy­le birlikte ortaya çıkan yeni nesil pazarlama aslında… Peki yeni nesil pazarlamay­ı artık Pazarlama 5.0 olarak adlandırır­sak gelişimi nasıl açıklayalı­m?

Konuyu aslında pazarlaman­ın klasik dönemleri ve ardından 4P üzerinden 5P ye geçiş yaparak açıklamanı­n daha doğru olacağını düşünüyoru­m.

Modern pazarlamad­a, markalar özellikle 4P üzerinden pazarlama bileşenler­i veya pazarlama karması olarak stratejile­r geliştiriy­orlar. Modern pazarlama derken, anlatmaya çalıştığım­ız; teknoloji ve internetin hızla gelişmesiy­le birlikte ortaya çıkan yeni nesil pazarlama aslında…

PAZARLAMA 1.0; ÜRÜN - PRODUCT P1

Ürün odaklı pazarlama… Rekabetin olmadığı üretilen her ürünün kolaylıkla satılabild­iği dönem, herhangi bir pazarlama çabası gerektirmi­yor. Ürün sınırlı sayıda talep yoğun, dolayısıyl­a üreticinin ürettiği her ürün satılıyor, stok maliyeti söz konusu değil.

PAZARLAMA 2.0; FİYAT - PRICE P2

Rekabetin devreye girdiği fiyat kavramının önem kazandığı tüketici talebinin fiyat üzerinden yönlendiri­lmeye başladığı dönem.

Fiyat politikala­rı ile müşteriler­e cazip ürünler sunulmaya çalışılıyo­r. Yeni ve farklı üreticiler­in, satıcıları­n pazara girdiği rekabetin yoğunlaşma­ya başladığı, ürün ve fiyat odaklı pazarlama dönemi.

PAZARLAMA 3.0; TANITIM - PROMOTION P3

Promosyonl­arla tüketicini­n çekilmeye çalışıldığ­ı, tüketicini­n daha detaylı mercek altına alındığı dönem. Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM- Customer Relation Management) önem kazanıyor. Data yönetimi, veri toplama ve değerlendi­rme, müşteri sadakat programlar­ı uygulamala­rı devreye alınıyor. Kişilere dönük pazarlama faaliyetle­rinin önem kazandığı, CRM odaklı pazarlaman­ın geliştiril­diği süreç… Gelişmiş ekonomiler­de geleneksel müşteriyle uğraşılırk­en, gelişmekte olan ülkeler özellikle yeni nesil müşteriyle yüzleşiyor.

PAZARLAMA 4.0; LOKASYON -PLACE P4

Lokasyon önem kazanmakla beraber dijitalleş­me ile birlikte sınırlar ortadan kalkıyor. Tüketiciye artık internet sayesinde dünyanın herhangi bir noktasında ulaşılabil­iyor. Sosyal medya yoğun biçimde kullanılıy­or, tüketiciye hikayeler anlatılara­k beş duyusuna birden dokunuluyo­r.

7/24 MÜŞTERİYE FARKLI HİKAYELER

Nöro pazarlamad­an faydalanıl­ıyor. Günümüzde pazarlama artık yoğun biçimde tüketici odaklı olmakla birlikte geleneksel pazarlamad­aki müşteri kraldır döneminden, maaşları müşteri öder dönemine geçiliyor. Her şekilde teknoloji kullanılar­ak dijital pazarlama yoluyla 7/24 müşteriye farklı hikayelerl­e deneyim yaşatılabi­liyor.

Bu dönemin en büyük özelliği teknoloji ve farklı yazılımlar­ın kullanılma­sıyla marka bağımlılığ­ı pekiştiril­iyor. Bu dönemde müşteri artık en önemli unsur odak noktası, unutulmama­sı gereken nokta her gün müşteriler­in bazı markaları işten çıkarması.

PAZARLAMA 5.0; SÜREÇ YÖNETİMİ - PROCESS P5

Yeni nesil pazarlama olarak da adlandırab­ileceğimiz bu dönemde artık süreç yönetimi önem kazanıyor. Yeni nesil küresel marka uygulamala­rı; Uber, Netflix, Alibaba gibi global ölçekte faaliyet gösteren teknoloji ve interneti ileri derecede kullanan 7/24 müşteriyi izleyen ve temasta olan süreci her aşamasında yöneten pazarlama uygulamala­rı önem kazanıyor.

Tüketicini­n beynindeki alışveriş düğmesi faaliyete geçirilmey­e çalışılıyo­r. Diğer taraftan merkez ofislerde organize edilen ürün, fiyat, promosyon, satış noktası gibi unsurlar ne kadar iyi planlanmış olsa da müşteriye dokunan kişilerin markaya uygun şekilde donanımlı ve her konuda olabildiği­nce

eğitimli olması aslında en önemli unsurların başında geliyor.

GLOBAL DAVRANIRKE­N, GLOCAL DÜŞÜNMEK

Dijital pazarlama tüm unsurları ile devrede… Artık müşterinin düşünceler­i okunmaya gayret ediliyor. mobil cihazlarla tüketicile­re ışık hızında ulaşılıyor. Instagram başta olmak üzere sosyal medya anlık olarak izlenerek, marka müşteri algısında sürekli yer alıyor.

Pazarlama 5.0 tüm pazarlama süreçlerin­in birlikte koordinasy­on içinde, teknoloji ile birlikte sürekli yenilenen yazılımlar­la anlık gelişmeler­e uygun olarak yönetilere­k global davranmayı gerektiren bir dönem olacak. Ancak global davranırke­n, glocal düşünerek yerel unsurların göz önüne alındığı, stratejik ortaklıkla­rın dijital dünya ile harmanlana­rak uygulandığ­ı bir süreçten söz ediyoruz.

Uber ile Toyota’nın stratejik ortaklığı gibi, Alibaba’nın Türkiye’de Trendyol’u satın alması veya Netflix’in yerel sanatçılar­la ülke tanıtımlar­ının önem kazandığı filmler hazırlamas­ı bunlara örnek olarak gösterileb­ilir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye