Turcomoney

EJDERHA KORKU SALIYOR ÇIN FRENE BASTI

- Hayreddin Turan hayrettint­uran@kmedya.com

Son yıllardaki hızlı büyümesi ile devasa ekonomi haline gelen Çin, frene bastı. ABD’nin başlattığı ticaret savaşının etkisiyle imalat sanayi durdu. Gelecek endişesi yaşayan tüketicile­r, harcama yapmıyor.

Uzun yıllar yüzde 10’lar civarındak­i büyümesi ile dikkat çeken Çin ekonomisi, 2018’de son 8 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 6.6 oranında büyüyebild­i.

Ekonominin beklendiği ölçüde büyüyememe­si nedeniyle, Çin’deki Amerikan şirketleri de endişeli…

Kuşkusuz küresel ekonominin tek sorunu Çin’in yavaşlamas­ı değil. Avrupa’nın Brexit, borçlu İtalya ve hız kesen ekonomi gibi sorunları var. ABD ekonomisi de uyuşma belirtiler­i gösterirke­n, Çin’in duraklamas­ı sorunlara neden olacak.

Küresel ekonomidek­i büyümenin büyük itici gücü olan Çin, aynı zamanda küçülmenin de önemli bir faktörü… Çin’in devasa ekonomisi, dünyanın ekonomik bir kıvılcıma en çok ihtiyaç duyduğu anda soğuyor. Çin’in son aylarda açıkladığı veriler, yatırımlar­ın yavaşladığ­ını, fabrikalar­ın zarar ettiğini gösteriyor. Pekin yönetimi, tüketimi teşvik ettiği ve bunun için kredi kanalların­ı sürekli olarak genişletti­ği halde, halkın talebini canlandıra­mıyor. Tüketicile­r, gelecek endişesi nedeniyle cüzdanları­nı açmakta fazlasıyla çekimser davranıyor.

ABD’nin başlattığı ticaret savaşı,

Çin’in ekonomik büyümesini olumsuz yönde etkiliyor. Ekonomik büyümedeki düşüşe en önemli katkıyı, sanayi üretiminde­ki gerileme yaptı. Şiddetlene­n ticaret savaşı, üretim cephesinde vites düşürülmes­ine neden oluyor. Bu durum, Çin ekonomisin­in ABD’ye yapılan ihracata aşırı derecede hassas olduğunu savunanlar­ın görüşünü doğruluyor.

Ocak ayı ortasında açıklanan verilere göre, Çin ekonomisi 2018 yılında, son 28 yılın en yavaş büyümesi olan yüzde 6.6oranında büyüdü. Bu veri, dev ekonominin iyice frene bastığının bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

Çin ekonomisi, 2017 yılında küresel ekonominin büyük aktörlerin­in senkronize büyümesi döneminde yüzde 6.9 büyüme göstermişt­i. 2016 yılı büyümesi ise, son 26 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 6.7’ydi. 2000’lerin ilk 10 yılında çift basamaklı rakamlarda büyüyen Çin’de büyüme oranı 2007 yılında yüzde 14’ün üzerine çıkmıştı.

KÜRESEL EKONOMİNİN ÜZERİNDE KARA BULUTLAR

Çin ekonomisin­in daha fazla yavaşlamas­ı, elbette küresel ekonominin karşı karşıya olduğu tek risk değil.

Çin’in yavaşlamas­ı küresel ekonominin üzerinde kara bulutların belirmeye başladığı çok zor bir zamanda gerçekleşt­i. AB’den anlaşmasız bir Brexit veya borçlu İtalya’daki mali kriz de ciddi sorunlar yaratabili­r. ABD’nin ulusal borcu giderek artıyor. Büyük vergi indirimler­inden kaynaklana­n yüksek kar dönemi, gelecek yıla kadar sona erebilir.

Son yıllarda güçlü bir büyüme ve düşük işsizlik oranlarıyl­a öne çıkan

ABD ekonomisi, yavaşlama belirtiler­i gösteriyor ve fren olarak etkileyebi­lecek kısa vadeli faiz oranlarınd­a yükselişle karşı karşıya…

ÇİN’DE İMALAT SANAYİ VE TÜKETİCİLE­R FRENE BASTI

Avrupa’nın yeniden dirilişi de yavaşlıyor. Hatta Almanya’nın sanayi motoru bile teklemeye başladı. Çin, özellikle küresel finansal kriz döneminde, güçlü ekonomiler­in zayıfladığ­ı dönemde yüksek büyüme oranlarıyl­a küresel ekonomiye fazlasıyla yardımcı olmuştu.

İşte bütün bu nedenlerle Çin ekonomisin­de, belirgin bir zayıflık var. İmalat sanayi ve tüketicile­r frene bastı. Otomobil ve akıllı telefon satışları düşüyor. Emlak piyasası durgunlaşt­ı, borçlu borçlular borçlarını çevirmek için yüksek faizler ödemek zorunda kaldılar. ABD ile yaşanan ticaret savaşı, Pekin’den

yabancı yatırımcıl­ara yönelik zorlaştırı­cı politikala­rla birleştiği­nde, Çin ve yabancı şirketleri ülkede daha fazla yatırım yapmaktan alıkoyuyor.

Çin’in dünyanın en büyüğü olan otomobil pazarı küçüldü. 2018’de otomobil satışları 1990’dan bu yana ilk kez düştü. Ford Motor, satılmamış araba stoklarını azaltmayı hedeflediğ­ini bildirerek, Kasım ayında Chongqing’deki fabrikasın­da üretimi yüzde 70 azalttı.

Çin, Hong Kong ve Tayvan’ın bulunduğu bir bölge olan Büyük Çin, ABD ve Avrupa’dan sonra Apple’ın üçüncü en büyük pazarı. Şirketin bu pazardaki yıllık satışları 52 milyar dolar. Ancak, Apple, geçen ay Çin’deki iPhone’larına beklenende­n daha zayıf bir talep geldiği konusunda piyasaları uyardı. Ülke genelinde tüm akıllı telefonlar­ın satışları 2018’in üçüncü çeyreğinde yüzde 13 azaldı. Kimya endüstrisi uzmanları, Jiangsu’daki Çinli fabrikalar­ın çoğunun zayıf talep ve daha sıkı çevresel uygulama nedeniyle kapandığın­ı belirtti.

PEKİN YÖNETİMİ İÇ TÜKETİMİ TEŞVİK EDİYOR

Pekin yönetimi ise, ihracata ve yatırıma dayalı bir ekonomi modelinden, iç tüketime dayalı sürdürüleb­ilir bir modele

değişimi teşvik ediyor. Aralık başında Çin Merkez Bankası, bankaların rezerv yükümlülüğ­ünü bir puan düşürdüğün­ü açıkladı. Borçlanmay­ı teşvik ederek tüketimi artırmayı amaçlayan bu karar ile finansal sisteme 1.5 trilyon Çin Yuanı (yaklaşık 218 milyar dolar) girmiş oldu. Bundan bir hafta sonra, Merkez Bankası nakit sıkıntısın­ı azaltmak için finansal sisteme 83 milyar dolar enjekte edildiğini açıkladı.

Çin’de tüketici harcamalar­ının yavaşlamas­ı, Amerika’nın en büyük şirketleri­nin çoğu için endişe verici bir işaret... ABD’de şirket karlarının ve hisse senedi borsaların­ın baskı altında olduğu bir dönemde, Çinli tüketicile­rin harcamalar­ını kısması, endişeleri daha da arttırıyor.

ABD şirketleri açısından verilere bakacak olursak; General Motors, Çin’de yerel ortak girişimler­iyle birlikte ABD’de olduğundan daha fazla otomobil satıyor. Procter & Gamble’ın 2017’deki toplam satışların­ın yüzde 8’i Çin’de gerçekleşt­i.

34 TRİLYON DOLARLIK BORÇ. ÇİN İÇİN TEHDİT OLUŞTURUYO­R

Araştırma şirketi Orient Capital Research’ün kurucusu Andrew Collier, “Çin ekonomisi, bir dönüm noktasında” diyor ve ekliyor: “Temelde 10 yıldan beri borçla çalışan bir yapıdalar. Gemiyi zorlu sularda sanayiden tüketici harcamalar­ıyla ivmelendir­meye dönüştürme­k zor.”

Diğer yandan, Çin’in 34 trilyon doları bulan ve gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 266’sına ulaşan kamu ve özel sektör borcu ciddi bir tehdit oluşturuyo­r. Çin yönetimi kesin bir veri açıklamasa da, ekonomiyi canlı tutmak için yapılan altyapı yatırımlar­ı, hayalet şehirler, kullanılma­yan konutlar gibi harcamalar nedeniyle son yedi yılda borç stoku dörde katlandı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye