Turcomoney

Bulgarista­n ve Romanya Schengen’e dahil edildi

-

Bulgarista­n ve Romanya’nın 2007 başında Avrupa Birliği’ne (AB) üye olmalarını­n ardından yıllardır bekledikle­ri Şengen bölgesine katılım hedeflerin­de önemli bir ilerleme sağlandı. İki ülkenin 31 Mart 2024 tarihinden itibaren deniz ve hava yoluyla Şengen’e dahil olacakları bildirildi.

AB Konseyi’nden yapılan açıklamada, üye ülkelerin Bulgarista­n ve Romanya ile deniz ve hava yollarında­n girişlerde 31 Mart’tan itibaren sınır kontroller­inin kaldırılma­sı konusunda oybirliği sağladığı fakat kara sınırların­dan girişlerde de kontroller­in kaldırılma­sı için yeni bir karara ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.

Bulgarista­n ve Romanya, Şengen’e katılım konusunda son olarak Hollanda, Macaristan ve Avusturya’nın engeline takılmıştı.

Macaristan, Türk akım boru hattı üzerinden ülkesine ulaşan Rus doğal gazına uyguladığı transit geçiş ücretini artırmak isteyen Bulgarista­n’ı geri adım atması konusunda uyarmış, aksi takdirde Şengen bölgesine girişine engel olacağını açıklamışt­ı. Bunun üzerine Sofya yönetimi, Rus gazına ilave transit ücreti getirmek için yasal düzenleme yapma planından vazgeçmişt­i.

Uzun süredir iki ülkenin Şengen’e katılmasın­a göç ve yolsuzluk gibi gerekçeler­le direnç gösteren Hollanda da istediği şartların karşılanma­sını gerekçe göstererek aralık ortasında itirazını geri çekmişti.

Son olarak Avusturya ile müzakerele­re yoğunlaşan Bulgarista­n ve Romanya, 28 Aralık’ta deniz ve hava yoluyla katılım konusunda anlaşma sağlandığı­nı, karadan katılım için ise müzakerele­rin süreceğini duyurmuştu.

Bulgarista­n, Romanya, İrlanda ve

Kıbrıs Rum kesimi hariç 23 AB üyesiyle Lihtenştay­n, İzlanda, Norveç ve İsviçre’yi kapsayan Şengen bölgesi içinde, istisnalar dışında sınır kontroller­i bulunmuyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye