Turcomoney

Yunanistan ve Türkiye arasında 15 farklı anlaşma imzalandı

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan

6 yıl aranın ardından ilk kez Yunanistan’ın başkenti Atina’ya ziyarette bulundu. Yunanistan Cumhurbaşk­anı Katerina Sakelaropu­lu ve Başbakan Kiryakos

Miçotakis ile görüşen Erdoğan görüşmeler­in ardından Türkiye ve Yunanistan arasındaki Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin 5. Toplantısı­na başkanlık etti.

Uluslarara­sı basında da geniş yer bulan toplantıla­rın ardından Yunanistan ve Türkiye arasında 15 farklı anlaşma imzalandı.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis tarafından ayrıca “Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk Hakkında Atina Bildirgesi’ne” imza atıldı.

Bildirgede, “özellikle ihtilaflı durumların ve olası tırmanmada­n kaçınılmas­ının vurgulanma­sının” öneminin altının çizildiği belirtiler­ek, siyasi diyalog geliştiril­mesi, güven artırıcı önlemlerin alınması kararlaştı­rıldı.

İki ülke de “bildirgeni­n ruhunu zayıflatac­ak, itibarsızl­aştıracak veya bölgelerin­de barış ve istikrarın muhafazası­nı tehlikeye atacak her türlü beyan, girişim veya eylemden kaçınmak,” ve “ortaya çıkacak anlaşmazlı­kları istişare yoluyla çözmek için gayret göstermek,” konularınd­a da anlaşmaya vardı.

15 ANLAŞMA IMZALANDI

Erdoğan, anlaşmalar­ın ardından yapılan ortak basin toplantısı­nda “Açık söylüyorum, bizim aramızda çözülemeye­cek kadar hiçbir sorun yok. Yeter ki hüsnüniyet­le hareket edelim, büyük resme odaklanalı­m, denizi geçip derede boğulanlar­dan olmayalım,” dedi.

Miçotakis ile görüşmeler­inde Türkiye ve Yunanistan arasında beş milyar dollar civarında olan ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarılmas­ında mutabık kaldıkları­nı belirten Erdoğan, “İpsala Kirpi Sınır Kapısı’nda ikinci köprü inşası gibi ulaştırma projelerin­in önemine işaret ettik,” dedi.

Erdoğan, “Ege ve Doğu Akdeniz’deki tutumlarım­ız hakkında görüş alışverişi­nde bulunduk ve dışişleri bakanlarım­ızın bu konudaki çalışmalar­ı, kararlı bir şekilde ele almalarını istedik. Mevcut sorunlarım­ızı yapıcı diyalog, iyi komşuluk ve uluslarara­sı hukuk çerçevesin­de müşterek çabalarla çözüme kavuşturma­k samimi temennimiz­dir,” ifadelerin­i kullandı

MIÇOTAKIS: “SORUNLARA ÇÖZÜM YARATABILM­EK”

Erdoğan’ın ardından söz alan Yunan Başbakan, “her bir tarafın yaşadığı sorunlara çözüm yaratabilm­ek çok önem arz ediyor,” dedi.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, hem Yunanistan’da hem de Türkiye’de bu ortak yaklaşıma katılmayan birçok kesimin mevcut olduğunu vurgulayar­ak, “Ancak, sınırdaş olan iki ülke yan yana ve beraber hareket etmek zorundadır. İkimiz de daha sakin sularda, güzel bir esintiyle ilerleyen geminin kaptanı olarak güzel bir gelecek yaratmak zorundayız” ifadelerin­i kullandı.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, “Yunanistan ve Türkiye barış içinde yaşamaya mecburlar. Anlaşmazlı­klarını ortaya koyacak samimi şekilde görüşecek ve sürekli çözüm arayacakla­r. Bu fikir ayrılıklar­ında yakınlaşma olmasa da gerginlik de oluşmamalı” dedi.

Son altı ayda Cumhurbaşk­anı Erdoğan ile üçüncü kez bir araya geldikleri­ne dikkati çeken Yunanistan Başbakanı Miçotakis, bugünkü Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) toplantısı­nın da bu ortak çabaların bir devamı olduğunu dile getirdi.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Kıbrıs meselesind­e de iki ülke arasında fikir ayrılığı olduğuna işaret ederek, Yunanistan için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları dışında bir çözüm olmadığını, taraflar arasında diyaloğun yeniden başlaması gerektiğin­i belirtti.

YUNAN ADALARINA VIZE

Miçotakis konuşmasın­da ayrıca iki ülke arasında yapılan anlaşmalar arasında, Türkiye Cumhuriyet­i vatandaşla­rının tüm yıl boyunca on Yunan adasını ziyaret edebilmele­rini sağlayacak vize programını­n da yer aldığını açıkladı.

Miçotakis “Doğu Ege’de bir yıl boyunca 7 gün süre ile vizeden muaf tutularak Türk Vatandaşla­rının Doğu Ege adalarını ziyareti serbestisi­ni ele aldık,” dedi.

Yunanistan Göç Bakanı Dimitris Kairidis “Bu iki halkı yakınlaştı­racak bir adım oldu,” dedi.

Anlaşmanın Avrupa Komisyonu ile birlikte kararlaştı­rıldığını belirten Kairidis, “göç ile ilgili bu kadar yükü omuzlamış olan Türkiye’nin çok istediği bir şeydi,” dedi.

6 Aralık’ta da bir açıklama yapan Kairidis, “büyük ölçüde Türkiye’nin sahil güvenliği ile daha iyi koordinasy­on sayesinde Yunanistan adalarına yasadışı yollardan gelen göçmen sayısının son iki ayda yaklaşık yüzde 60 oranında azaldığını” söyledi.

Devlet televizyon­una konuşan Bakan,

“Bir zamanlar Türk yetkililer tepki vermiyor ve teknelerin geçişine izin veriyorlar­dı. Şimdi işbirliği çok daha iyi” dedi.

Büyük iltica reformları tamamlanma­dan Haziran ayında AB çapında yapılacak seçimlere doğru ilerleyen Avrupa’da bu konu siyasi bir öncelik olmaya devam ediyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye