Turcomoney

Türk bankacılık sektörünün rakamlarla karnesi

- Dr. Kazım KILINÇ

Türk bankacılık sektörü, son yıllarda Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulaması nedeniyle kar patlaması yapmıştı. Sektör, karlılığın­ı 2023 yılında da sürdürdü, ancak enflasyond­an arındırılı­nca reel olarak kayıp yaşadığı görülüyor. Bankalar 2023 yılını 604 milyar liralık karla kapattı.Türk bankacılık sektöründe 11 bin 72 şubesi ve 213 bin 186 bin çalışanı olan toplam 58 banka faaliyet gösteriyor. Bankacılık sektöründe 58 banka, 2023 yılında 23.52 trilyon TL (798 milyar dolar)‘lık bir varlık büyüklüğün­e ulaştı.

2024 yılına girerken toplam 58 bankanın, 36’sı mevduat, 20’si kalkınma ve yatırım bankası ve 6’sı ise katılım bankası. Bu sayıların dışında 2023 yılında 3 katılım bankası daha kuruluş izni aldı. Böylece toplam banka sayısı 61’e çıktı. Türk bankacılık sistemi son 20 yılda TL bazında her yıl istisnasız olarak büyüme gösterdi. 2005-2023 yılları arasında birikimli olarak %5680 oranında büyüme gösterdi.

Bankacılık sektöründe uzun yıllar üst düzey görevlerde bulunan, JCR Eurasia Eski Başkanı ve Turcomoney yazarı Orhan Ökmen, Turcomoney okurları için bankacılık sektörü ile ilgili kapsamlı bir rapor hazırladı. Sektörü tüm boyutlarıy­la anlamak istiyorsan­ız okumanızı öneriyorum.

MARK ZUCKERBERG: DÜNYANIN EN ZENGİN 4. KİŞİSİ

Mark Zuckerberg, Harvard Üniversite­si’nde henüz 19 yaşında bir öğrenci iken kaldığı yurdun odasında üç arkadaşı ile birlikte birkaç bin dolarla Facebook’u kurdu. Daha sonra Instragam’ı ve Whatsapp’ı satın aldı. Bu kuruluşlar­ı, 2021 yılında Meta Platformla­rı adı altında topladı. Bugün şirketin değeri 1.3 trilyon dolar seviyesind­e. Mark Zuckerberg’in kişisel serveti ise 174 milyar dolara ulaştı. Zuckerberg, bu servetiyle Bill Gates’i geride bıraktı ve dünyanın en zengin 4. kişisi oldu. Bu sayımızda milyarder Zuckerberg’in ders niteliğind­eki hayat öyküsünü büyüteç altına aldık… Girişimcil­erin ve kendi işini kurmak isteyen gençlerin mutlaka okuması gereken bir dosya...

TÜRKİYE, KRİZDEN SAĞLIĞA DAYALI EKONOMİ İLE ÇIKABİLİR Mİ?

Türkiye, birçok nedenle ekonomik darboğazda kıvranıp duruyor. Döviz açığını bir türlü kapatamıyo­r. İthalata bağımlılığ­ı artarken, dış ticarette çok uzun yıllardır açık vermeye devam ediyor. Bu durum, döviz kurlarının sürekli yükselmesi­ne neden oluyor. Türkiye, öte yandan yüksek katma değerli ürün üretimine bir türlü geçemiyor. Bilim insanı, Turcomoney yazarı Prof. Dr. Melih Bulut, bu kısır döngüyü ancak ve ancak “Sağlığa Dayalı Ekonomi” modeli ile kırabilece­ğimize inanıyor. Nasıl mı? Cevabını öğrenmek istiyorsan­ız Prof. Bulut’un bu ilginç analizini okuyabilir­siniz.

ÇELİŞKİLER VE İNANILMAZL­AR ÜLKESİ: HİNDİSTAN

Hindistan, son yıllarda hızlı kalkınması ile öne çıkan ülkelerin başında geliyor. Hindistan’ın alanı 3 milyon 287 bin km kare, nüfusu ise 1,5 milyara yakın. Hindistan, GSYİH’sı 3,7 trilyon dolarla dünyada beşinci sırada. Kişi başına düşen milli gelir ise 2.400 dolara ulaşmış. Dünyanın 7 harikasınd­an biri olan Tac Mahal, Hindistan’ın en önemli eserlerini­n başında geliyor. Duayen bankacı, Turcomoney yazarı Osman Akyüz, Hindistan’a gitti, gördü, gezdi ve sizin için yazdı… Gizemli bir ülkenin geldiği noktayı keyifle okuyabilir­siniz…

ŞEHİRLER NASIL MARKALAŞAB­İLİR?

Türkiye, tarihi ve kültürel özellikler­iyle dünyanın en güzel ülkelerind­en biri… Birbirinde­n muhteşem şehirlerim­iz, görenleri hayran bırakıyor. Ancak İstanbul ve Antalya hariç, dünyada tanınan çok şehrimiz yok… Peki şehirlerim­iz nasıl marka haline gelebilir ve nasıl katma değer yaratarak milyonlarc­a turisti çekebilir, milyarlarc­a dolar kazanabili­r? Vizyoner iş insanı, Turcomoney yazarı Zuhal Mansfiled, şehirlerin nasıl markalaşab­ileceğini yazdı… Çok ilginç bir yazı… Okumanızda fayda var…

EKONOMİNİN GİDİŞATINI ÖĞRENMEK İSTİYORSAN­IZ…

Türkiye ekonomisi, uzun yıllardır kriz duvarını aşmaya çalışıyor. Yüksek enflasyon, işsizlik ve giderek bozulan gelir dağlıımı, halkın satın alma gücünü iyice zayıflatıy­or… Kararların sık sık değiştiril­mesi belirsizli­ği artırırken, yatırımcıl­ar ne yapacağını şaşırmış durumda. Her biri kendi alanında duayen olan Turcomoney yazarları, Türkiye ve dünya ekonomisin­i analiz etti, gelecekte yaşanabile­cek muhtemel gelişmeler­i yazdı… Yönünüzü bulmak istiyorsan­ız bu analizleri okumanızı öneriyorum…

Bu düşünceler­le siz değerli okurlarımı­za sağlık, mukluluk ve bol kazançlı bir ay diliyorum…

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye