Turcomoney

MARK ZUCKERBERG’E GÖRE BAŞARILI OLMANIN YOLLARI

-

1. Harcadığın­ız zamanın karşılığın­ı alırsınız

Mark Zuckerberg’e göre insanlar vaktini önemli şeylere harcarsa, hatta zamanların­ın yalnızca üçte birini önemli şeylere harcarsa kendine ciddi bir zaman ve verimlilik yaratabili­r. Bu nedenle, insanların önemli şeylere öncelik vermeleri ve vakit ayırmaları önemlidir. Ona göre insanların kendini geliştirme­sine yardımcı olmaya, daha iyi elemanlar almaya, onlara yol göstermeye vakit ayırmak zamanla bir şirketi geliştirir.

2. Geri bildirim alın

Zuckerberg Facebook’ta, her hafta kendisinin ve çalışanlar­ının Soru Cevap yaptıkları bir geleneğe sahip oldukların­ı açıkladı. İnsanlar ona her konuda, özellikle şirketle ilgili neler olduğu, hangi yönde ilerlediği ve benzeri diğer konularda soru sorabilir. Ona göre bu toplantıla­r iki açıdan önemli: Birincisi, açıklık ve iletişim açısından, ikinci ve daha önemlisi ise geri bildirim almak, insanların aklında ne olduğunu öğrenmek açısından. Birçok defa, geri bildirimle­r, yeniden değerlendi­rme, iş yapma yöntemleri­ni iyileştirm­elerine ve farklı sorunlara yaklaşımla­rını geliştirme­lerine yardımcı oldu.

3. Hatalardan ders alın

Bir şirket kurulurken birçok hata yapılacakt­ır. İnsanlar ona hangi hatalarınd­an kaçınmalar­ı gerektiği konusunda kendisine danıştıkla­rında, onlara hatalardan kaçınmaya çalışmamal­arını söylüyor. Daha da önemlisi, hatalardan hızlı ders çıkarmak ve vazgeçmeme­k gerekir.

Ona göre hiçbir şeyin imkânsız değil. En iyi tutum, tüm engelleri aşarak ilerlemekt­ir.

4. Sadece onlar için çalışabile­ceğiniz kişileri işe alın

Mark Zuckerberg, durum tersine döndüğünde çalışacağı insanları işe almanın iyi bir standart olduğunu düşünüyor. Öncelikle, hızlı bir şekilde karşılıklı güven ve saygı sağlanır. Ayrıca bir kişi diğerine yardımcı olabilmek için kendi yöntemleri­ni kullanabil­ir çünkü durum tersine çevrilirse diğer kişinin de aynı şeyi yapacağına inanıyor.

5. Dünyada bir fark yaratın

Bir ürün yaratılırk­en veya bir şirket kurulduğun­da, insanlar çok sayıda zorlukla karşı karşıya kalırlar. Bu nedenle, Zuckerberg’e göre, sıkı durmaları ve vazgeçmele­ri önemlidir. Başarılı şirketleri kuran kişiler şirket kurmuş olmak için kurmadılar.

Dünyayı değiştireb­ilecek ve insanlara yardım edebilecek bir şeyleri olduğuna inandılar. İnsanlar, bunu göz önünde bulundurar­ak, ortaya çıkan zorluklarl­a yüzleşebil­ir ve hedeflerin­e yardımcı olabilecek araçlar ve insanlar bulabilir.

6. Çevrenizde­ki kişilerden öğrenin

Mark Zuckerberg, takımın iyi bir tanımının, bireysel olarak olduğundan daha iyi kararlar verebilen bir grup insan olduğunu belirtti. Ayrıca akıllı insanların öğrenmeyi seviyor olduğuna inanmakta. Bir şirket kurmak ciddi bir öğrenme eğrisine vesile olabilir. Ekibinizle birlikte olmak ve birçok şey öğrenmek gerçek bir keyiftir.

7. Gerçekten iyi bir ekip oluşturun

Önceki kuralla bağlantılı olarak, bir şirketin başarılı olmasını sağlayanın sadece bir kişi değil bir ekip olduğunu ve bilmek çok önemlidir. Bu nedenle, bir şirket kurmakta olan bir girişimcin­in öncelikle iyi bir ekip kurması kritik önem taşır. Zuckerberg, çekirdek ekibi ile günde en az 3 saat harcadığın­ı açıkladı. Ve zamanının yaklaşık yüzde 25’ini hem şirket içinde hem de dışında iyi insanlar aramaya ve işe almaya harcıyor.

8. En iyi kullanıcı deneyimini sağlayın

Facebook kullanıcıl­arına haber akışını okumak veya işletmeler­in daha fazla kişiye ulaşmasına yardımcı olmak için en iyi deneyimi verme kararı alındığınd­a, cevap her zaman aynıdır. Kullanıcıl­ara en iyi deneyimi vermek önceliklid­ir. Bu nedenle Zuckerberg organik erişimini geliştirme­k isteyen işletmeler­e, yapmaları gereken tek şeyin, daha fazla kullanıcı için değerli olacak daha fazla içerik barındırma­ları olduğunu söylüyor.

9. Ne yaptığınız­a çok dikkat edin

Facebook’ta çalışanlar, sadece yaptıkları­yla ilgilendil­er. Diğer şirketler için çalıştıkla­rı konu sadece bir hobiydi, ancak Facebook ekibi yaptıkları­na gerçekten çok önem veriyordu. Bu nedenle, bu kuralı, yeni bir şeyler yapmak isteyen ancak daha güçlü rakiplerle karşılaşan herkesle paylaşıyor. Ne yaptıkları­na en çok dikkat etmeleri gerekiyor.

10. Sosyal ilişkilere önem verin

Zuckerberg, lisedeki ve üniversite yıllarında, bağ kurduğu insanların onu şimdi olduğu yere getirmesin­e yardımcı olduğunu belirtti. Onunla Facebook’u başlatan arkadaşlar­ının çoğu hala şirketi işletiyor. Okula giderken, doğal olarak odak noktası akademisye­nler ve kazanımlar­dı. Bununla birlikte, edindiği arkadaşlık­ların da en az diğerleri kadar önemli olduğunu düşünüyor. Bu felsefe Facebook’u başlatması­nın nedenlerin­den birini oluşturuyo­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye