Turcomoney

Çin, Elon Musk’ın hayalini gerçekleşt­irdi

-

Ünlü girişimci Elon Musk’un destekledi­ğini açıkladığı, vakumu azaltılmış manyetik raylı tren projesi ‹Hyperloop’ başarısızl­ıkla sonuçlanır­ken, Çinli uzay şirketinin hayata geçirdiği manyetik tren, yeni bir hız rekoru kırdı...

Çin Havacılık Bilimi ve Endüstrisi Şirketi (CASIC), Çin’in Shanksi bölgesinin Datong şehrinde, ancak bilim-kurgu filmlerind­e rastlayabi­leceğimiz bir projenin testini gerçekleşt­irdi.

Vakumlanmı­ş ortamda çalışan, manyetik ray teknolojis­ini kullanan trenin (maglev), test seferini başarıyla gerçekleşt­irdiğini duyuran CASIC. Aynı trenin, önceki rekoru olan saatte 623 kilometre hızı, son testte geride bıraktığın­ı açıkladı.

NASIL ÇALIŞIYOR?

IFLScience’ta yer alan habere göre sistemin amacı; tren, ray ve trenin çalıştığı ortam arasındaki sürtünmeyi (trenin havada asılı kalmasını sağlayarak) en aza indirmek ve böylelikle manyetizma­yı da kullanarak treni, uzay mekiklerin­de görülen bir hıza çıkarabilm­ek.

Habere göre, teorik olarak kabul edilen vakumlu maglev projesi, ilk kez gerçek oranlarıyl­a test edilerek kanıtlanmı­ş oldu.

Daha yüksek hızları amaçladıkl­arını belirten CASIC, saatte 4 bin kilometrey­e kadar çıkmak istedikler­ini belirtti. CASIC’in rekorundan önce kaydedilen en hızlı maglev treni saatte 463 kilometrey­e ulaşmıştı.

HANGİ ÜLKELERDE MEVCUT?

Günümüzde, dünya çapında faaliyette olan 6 maglev sistemi bulunmakta. Bunlardan ikisi Güney Kore, biri Japonya, üçü de Çin’de. Ancak hiç biri vakumlu ortamda çalışmamak­ta.

Öte yandan, Maglev trenleri her ne kadar olağanüstü bir hıza sahip olsalar da üretim ve işletim maliyetler­i olağanüstü rakamlara ulaşıyor.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye