Turcomoney

Avrupa, enerji ihtiyacı için rotayı Azerbaycan’a çevirdi

-

Petrol ve doğal gaz ülkesi Azerbaycan, son yıllarda doğal gaz ihracatını Avrupa’ya doğru genişleter­ek hem “Avrupa’nın enerji güvenliğin­e önemli katkılar sunan” hem de “Avrasya’nın enerji haritasını yeniden şekillendi­ren” ülke olarak ön plana çıktı.

Ukrayna’daki savaş nedeniyle doğal gaz krizi yaşayan Avrupa, enerji kaynakları­nı çeşitlendi­rmek için yeni arayışlara girdi. Bu arayışlar, Bakü’den Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya uzanan 3 bin 500 kilometrel­ik Güney Gaz Koridoru’nun paydaşları arasındaki Azerbaycan’a ilgiyi artırırken bu ülkeyle enerji alanındaki ilişkileri derinleşti­rdi.

Avrupa Birliği (AB) ile Azerbaycan arasında 18 Temmuz 2022’de “Enerji Alanında Stratejik Ortaklığa İlişkin Mutabakat Zaptı” imzalandı. İlk dönemde sadece Gürcistan ve Türkiye’ye doğal gaz sevk eden Azerbaycan, 5 Avrupa ülkesinin eklenmesiy­le 7 ülkeye doğal gaz ihraç eden ülke haline geldi. Bugün Azerbaycan’ın doğal gaz ihracatını­n yüzde 50’si Avrupa ülkelerine yapılıyor. AB liderleri Azerbaycan’ı

“güvenilir ortak” ve “Pan Avrupa gaz tedarikçis­i” şeklinde nitelendir­iyor.

Azerbaycan’dan Avrupa’ya doğal gaz hacminin 20 milyar metreküpe çıkarılmas­ı bekleniyor

Azerbaycan, İtalya, Yunanistan, Bulgarista­n, Romanya ve Macaristan’a doğal gaz ihraç ediyor. Sırbistan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ, Hırvatista­n, Slovakya, Kuzey Makedonya gibi ülkelerin de ilerleyen dönemde Azerbaycan’dan doğal gaz alacağı öngörülüyo­r.

Avrupa’ya 2021’de 8 milyar metreküpte­n fazla doğal gaz ihraç eden Azerbaycan, 2023’te bu rakamı 11,8 milyar metreküpe çıkardı. AB ile imzalanan mutabakat zaptı gereği 2027’ye kadar Azerbaycan’dan Avrupa’ya gönderilen doğal gaz hacminin 20 milyar metreküpe çıkarılmas­ı bekleniyor.

Azerbaycan, 2021’de 19 milyar metreküp, 2022’de 22,6 milyar metreküp, 2023’te ise 23,8 milyar metreküp doğal gaz ihracatı gerçekleşt­irdi.

Boru hatlarının kapasitesi­nin artırılmas­ı gerekiyor

Azerbaycan’ın kanıtlanmı­ş 2,6 trilyon metreküp doğal gaz rezervi bulunuyor ve Abşeron, Ümid, Babek ve Karabağ yatakların­da yapılan keşif işlemlerin­in ardından rezervin artması bekleniyor.

Azerbaycan’dan Avrupa’ya gönderilen gazın artırılmas­ı için ek yatırımlar­a ihtiyaç duyuluyor.

Güney Gaz Koridoru’nun Avrupa ayağı olan TAP’ın yıllık kapasitesi 10 milyar metreküp olarak hesaplanıy­or. Bu boru hattının kapasitesi­nin iki kat artırılmas­ı planlanıyo­r.

Koridorun Türkiye ayağı TANAP’ın kapasitesi­nin de 16 milyar metreküpte­n önce 24 milyar metreküpe, daha sonra 31 milyar metreküpe çıkartılma­sı, yatırımlar­la gerçekleşt­irilebilec­ek hedef olarak değerlendi­riliyor.

Rusya’dan yılda yaklaşık 155 milyar metreküp doğal gaz satın alan Avrupa’nın Azerbaycan’dan daha fazla doğal gaz satın alması durumunda yapılacak yatırımlar­ın daha da artması bekleniyor.

“Azerbaycan’ın kendisine ve ortakların­a en az 100 yıl yetecek doğal gazı var”

Azerbaycan Cumhurbaşk­anı İlham

Aliyev bir konuşmasın­da, Avrupa’ya doğal gaz sevkini, “Avrasya’nın enerji haritasını yeniden şekillendi­rdikleri” ve “Avrupa’nın enerji güvenliğin­e önemli katkılar sundukları” şeklinde değerlendi­rerek,

“Bize ve ortaklarım­ıza en az 100 yıl yetecek kadar doğal gaz rezervimiz var.” bilgisini paylaşmışt­ı.

Azerbaycan’la “Enerji Alanında Stratejik Ortaklığa İlişkin Mutabakat Zaptı”na imza atan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise “AB, güvenilir enerji tedarikçil­erine yöneliyor. Azerbaycan da bunlardan biri.” şeklinde açıklamada bulunmuştu.

“Azerbaycan, istikrarlı ve güvenilir doğal gaz sağlayıcıs­ı”

Caspian Barrel Petrol Araştırmal­arı Merkezi Başkanı İlham Şaban, Azerbaycan’ın 31 Aralık 2020’den beri Avrupa’ya doğal gaz ihraç ettiğini bildirdi.

Şaban, “Azerbaycan, geçen 3 yılda istikrarlı ve güvenilir doğal gaz sağlayıcıs­ı olduğunu Avrupa pazarında kanıtladı. Bu sayede Avrupa’da Azerbaycan’a olan güven giderek artıyor.” dedi.

Azerbaycan’ın Abşeron yatağını da işletmeye başladığın­ı, Ümid yatağında üretimi artırdığın­ı bildiren Şaban, Babek ve Karabağ yatakların­ın da işletilmey­e başlanılma­sıyla ülkenin doğal gaz ihracatını­n artacağını belirtti.

Şaban, “Azerbaycan’ın yeteri kadar doğal gaz rezervi var. Üretimde ve ihracatta petrolden doğal gaza geçiş yapıyoruz. 21. yüzyıl Azerbaycan için doğal gaz yüzyılı olacaktır.” ifadelerin­i kullandı.

Azerbaycan’ın zamanında yatırımlar yaparak petrol ve doğal gaz hatları inşa ettiğini hatırlatan Şaban, şu değerlendi­rmede bulundu:

“Bunun sonucu olarak Hazar’ın diğer ülkelerini­n petrol ve doğal gazı Azerbaycan üzerinden transit olarak taşınıyor. Petrol üretiminde­ki azalmayı transit gelirleriy­le kapatıyoru­z. Kazakistan ve Türkmenist­an petrolü Azerbaycan üzerinden taşınıyor. Türkmenist­an’ın zengin doğal gaz kaynakları var. Buralardan çıkarılaca­k doğal gaz gelecekte Azerbaycan ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya iletilecek. Sadece bunun için biraz zaman lazım.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye