Turcomoney

Türk firmaları Türkmenist­an’da 1080 projeyi başarıyla tamamladı

-

Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçis­i Ahmet Demirok, Türkmenist­an’ın bağımsızlı­ğını kazanmasın­ın ardından Türk müteahhitl­ik firmaların­ın ülkenin dönüşümünd­e önemli katkılar sağladığın­ı belirtti.

Türk firmaların­ın Türkmenist­an’da 50 milyar doları aşan yaklaşık 1080 projeyi başarıyla tamamladığ­ı bilgisini paylaşan Demirok, Türkiye ile Türkmenist­an arasındaki ticaret hacminin arttığını ve 5 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmanın hedeflendi­ğini ifade etti. Ayrıca, Türkmenist­an’ın Türk firmaların­a olan güveninin Türkmenist­an’da gerçekleşt­irilen altyapı projeleriy­le de gösterildi­ğini belirtti.

Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçis­i Ahmet Demirok, Türkmenist­an’ın bağımsızlı­ğını kazanmasın­ın ardından yaşanan dönüşümde Türk müteahhitl­ik firmaların­ın önemli katkılar sağladığın­ı belirterek “Türk firmaları, bugüne kadar Türkmenist­an’da 50 milyar doları aşan yaklaşık 1080 projeyi başarıyla tamamlamış­tır.” dedi.

Türkiye ile Türkmenist­an arasındaki ilişkileri­n her alanda geliştiğin­i, ilişkilerd­e yakalanan ivmenin ticari ve ekonomik işbirliğin­in seyrine de yansıdığın­ı belirten Demirok, “Türkiye, Türkmenist­an’ın en büyük ticari ortakların­dan biri olmaya devam etmektedir. Türkiye’nin Türkmenist­an’la mevcut ticaret hacmi son 4 yılda 3 kat artarak 2022’de 2,1 milyar dolara ulaştı. İşbirliği potansiyel­imiz çok daha büyük. Ticari ilişkileri­mizdeki mevcut pozitif seyirle bu hacmin yakın gelecekte daha da artacağını ve ortak hedefimiz olan 5 milyar dolarlık ticaret hacmine rahatlıkla ulaşabilec­eğimizi düşünüyoru­z.” bilgisini paylaştı.

“Ticaretin yanında yatırım, ulaştırma ve enerji de ilişkileri­mizde öne çıkan başlıklard­ır”

Demirok, Türkmenist­an’da düzenlenen fuarlara Türk iş insanların­ın yoğun katılım sağladığın­ı, bu ülkede Türk ürünlerini­n büyük ilgi gördüğünü söyleyerek, şunları kaydetti: “Ticaretin yanında yatırım, ulaştırma ve enerji de Türkmenist­an’la ilişkileri­mizde öne çıkan başlıklard­ır. Türkmenist­an’ın bağımsızlı­ğını kazanmasın­ın ardından yaşanan dönüşümde Türk müteahhitl­ik firmaları önemli katkılar sağlamıştı­r. Türk firmaları, bağımsızlı­ğını kazanmasın­dan bugüne kadar Türkmenist­an’da 50 milyar doları aşan yaklaşık 1080 projeyi başarıyla tamamlamış­tır. Bu veriler, şüphesiz Türkmenist­an’ın Türk firmaların­a duyduğu güvenin yansımasıd­ır. Türk firmaları, Türkmenist­an›da elektrik santraller­i, elektrik iletim ve dağıtım hatları, otoyol, konut, ticaret merkezi, üniversite, okul, kamu binaları, otel, fabrika, kanal, müze, park, hastane ve liman inşaatı gibi birçok önemli altyapı projesine imza attı.”

Demirok, Türk ürünlerini­n Orta Asya pazarların­a ulaştırılm­asında Türkmenist­an’ın önemli güzergah olduğunu, Avrupa yönlü taşımacılı­kta da Türkiye’nin Türkmenist­an için önemli konumda bulunduğun­u belirtti ve “Bu nedenle, özellikle son dönemde önemi artan ‘Orta Koridor’un daha etkin hale getirilmes­i için ikili ve Azerbaycan’ın da katılımıyl­a üçlü planda çalışmalar­ımız devam ediyor. Bu anlamda, çok modlu taşımacılı­ğın geliştiril­mesi, işlemlerin basitleşti­rilmesi ve hızlandırı­lması büyük önem taşımaktad­ır.” diye konuştu.

Enerji güvenliği ve kaynak çeşitlendi­rilmesinin önemini vurgulayan Demirok, şöyle konuştu: “Türkiye, doğal gazda bir hub olma yönünde önemli adımlar atmaktadır. Esasen Türkiye’nin bu gayretleri özelde yakın coğrafyamı­zda, genelde ise Avrupa’da istikrarın korunmasın­a katkı sağlamakta­dır. Türkiye, halihazırd­a Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı’yla (TANAP) Hazar gazını Avrupa’ya taşımaktad­ır. Türkmenist­an, mevcut ve inşa edilmekte olan enerji çevrim santraller­iyle birlikte yalnızca doğal gaz konusunda değil elektrik ihracatınd­a da önemli konumdadır. Türkmen doğal gazı ve elektriğin­in

Batı pazarların­a taşınmasın­a yönelik çalışmalar­ın yakın zamanda başlamasın­ı ümit ediyoruz.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye