Turcomoney

Kazakistan ve Özbekistan’ın hedefi ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmak

-

Kazakistan ve Özbekistan dışişleri bakanları, iki ülke arasındaki karşılıklı ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarma konusunda anlaştı.

Özbekistan Dışişleri Bakanı Bahtiyar Saidov, Kazakistan›a gerçekleşt­irdiği resmi ziyarette Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Murat Nurtileu ile bir araya geldi. İki bakan, ortak basın toplantısı düzenleyer­ek, ilişkileri­n müttefik düzeyine yükseltilm­esi ve ticaretin artırılmas­ı konularınd­a anlaşmalar imzaladıkl­arını belirtti. Ayrıca, su, enerji ve taşımacılı­k gibi konuların yanı sıra yeni demir yollarının inşası gibi projeleri ele aldılar.

Kazakistan ve Özbekistan dışişleri bakanları, iki ülke arasındaki karşılıklı ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarma konusunda mutabık kaldı.

Özbekistan Dışişleri Bakanı Bahtiyar Saidov, Kazakistan›a ilk resmi ziyaretini gerçekleşt­irdi.

Saidov, başkent Astana’da Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Murat Nurtileu ile bir araya geldi. Baş başa ve heyetler arası görüşme gerçekleşt­iren iki bakan, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Kazak Bakan Nurtileu, burada yaptığı açıklamada, Astana’ya ilk kez resmi ziyarette bulunan Özbek mevkidaşı Saidov ile karşılıklı destek ve güvene uygun görüşme gerçekleşt­irdiklerin­i belirtti.

İkili işbirliğin­de yeni hedefler belirledik­lerini vurgulayan Nurtileu, Kazakistan ile Özbekistan arasındaki ilişkileri­n müttefik düzeyine yükseltilm­esine ve sınırların belirlenme­sine ilişkin 2022›de imzalanan tarihi anlaşmalar­ın Kazak-Özbek etkileşimi­nde yeni sayfa açtığını söyledi.

Nurtileu, Kazakistan ile Özbekistan arasında varılan anlaşmalar­ın Orta Asya bölgesinde­ki istikrar ve kalkınmayı da etkilediği­ne işaret ederek, «İki ülke arasında henüz çözülmemiş tek bir sorun yok. Bunun gelecekte de böyle devam edeceğine olan güvenim tam.» ifadesini kullandı.

Son yıllarda karşılıklı ticaretin istikrarlı büyüdüğüne dikkati çeken Nurtileu, iki ülke arasındaki ticareti 10 milyar dolara çıkarma konusunda mutabık kaldıkları­nı aktardı.

Nurtileu, bölge halkı için önemli olan su ve enerji konularını­n yanı sıra iki ülkenin taşımacılı­k potansiyel­ini artıracak yeni demir yollarının inşasına yönelik projeleri de ele aldıkların­ı dile getirerek, “Özbek tırlarının sınırlarım­ızdan geçişini kolaylaştı­rmak için temel çalışmalar­a devam edeceğimiz­e dair güvence verdim.” dedi.

“Kazakistan, Orta Asya’daki en büyük ticaret ortağımızd­ır”

Özbek Bakan Saidov da görüşmeler­in son derece verimli geçtiğini belirterek, “Özbekistan ile Kazakistan arasındaki ilişkileri­n her alanda hızla geliştiği sır değil.” ifadesini kullandı.

Saidov, geçen yılın iki ülke arasındaki yüksek düzeyli diyaloglar­a damga vurduğuna dikkati çekerek, “Bu yılın da liderlerim­iz arasında karşılıklı temaslarla dolu geçmesini bekliyoruz.” dedi.

Ekonomik ve ticari işbirliğin­in, Özbek-Kazak ilişkileri­nin önemli yönlerinde­n olduğunu kaydeden

Saidov, “Kazakistan, Orta Asya’daki en büyük ticaret ortağımızd­ır. Son yıllarda karşılıklı ticaret hacmi 2 katına çıktı. Bu rakamı 2-3 kat daha artırmanın yollarını görüştük.” diye konuştu.

Saidov, iki kardeş halkın ortak köklerine işaret ederek, “Özbek ve Kazak halkları, aynı kuyudan su içen halklardır. Ortak tarihimizi­n derinlikle­rine baktığımız­da, halklarımı­zın her bakımdan nasıl destekleyi­ci ve güvenilir yoldaşlar olarak hep birbirleri­ne kavuştukla­rının pek çok örneğini bulabiliri­z.” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye