Turcomoney

Hedef, Arnavutluk ile ticaret hacmini 2 milyar dolara çıkarmak

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’ndeki “Türkiye-Arnavutluk Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Birinci Toplantısı” ve iki ülke arasındaki anlaşmalar­ın imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşk­anı Reçep Tayyip

Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Rama gerçekleşt­irdiği ortak basın toplantısı­nda konuştu, “İmzalanan anlaşmalar­la iş birliğimiz­in ahdi zeminini daha da güçlendird­ik. Ticaret hacmimizi 1 milyar dolar seviyesine çıkardık, yeni hedefimizi 2 milyar dolar olarak belirledik” dedi.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Türkiye ile Arnavutluk arasında çok yönlü iş birliği yapıldığın­ı belirtti, 2021 yılında Rama ile Ankara’da stratejik ortaklık ilan ettiklerin­i hatırlattı.

“ARNAVUTLUK’LA TİCARET HACMİMİZİ 1 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNE ÇIKARDIK”

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, imzalanan anlaşmalar­la iş birliğinin daha da güçlendiği­ni belirterek şöyle konuştu: “Ticaret hacmimizi 1 milyar dolar seviyesine çıkardık, yeni hedefimizi 2 milyar dolar olarak belirledik. Özel sektörümüz­ün gayretleri­yle bu rakama kısa sürede ulaşacağım­ıza inanıyorum. Türkiye, 3,5 milyar dolara ulaşan yatırımlar­ıyla Arnavutluk’taki en büyük beş yabancı yatırımcı arasında yer alıyor. 600’ü aşkın Türk firması 15 binden fazla Arnavutluk vatandaşın­a istihdam sağlayarak, ülke ekonomisin­e destek sağlıyor. Karşılıklı yatırımlar­ımızı artırmak ve iş çevrelerim­iz arasındaki bağları daha da geliştirme­k için çalışmaya devam edeceğiz. TİKA vasıtasıyl­a Arnavutluk’un kalkınması­na yönelik projelere desteğimiz sürecek.”

“TÜRKİYE’NİN ARNAVUTLUK’TAKİ YATIRIM POTANSİYEL­İ DAHA YÜKSEK”

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ise yaptığı konuşmada Türkiye’nin Arnavutluk’ta yaklaşık 3,7 milyar avroluk bir yatırımı olduğunu belirtti, “Bizim potansiyel­imiz çok daha yüksek. Ticaret hacmini 1 milyarın üzerine çıkartmamı­z gerekir.” dedi…

Türkiye ve Arnavutluk arasındaki ilişkinin özel bir dostluk olduğunu söyleyen Rama, Türkiye’ye misafirper­verliği dolayısıyl­a teşekkür etti, “2023’te Arnavutluk, yaklaşık 10 milyon turist tarafından ziyaret edildi. Türkiye’den gelen turist sayısı yüzde 30 arttı. Turizm açısından büyük bir potansiyel söz konusu. Türkiye, turizm alanında da mükemmel bir seviyeye ulaştı. Arnavutluk’ta Türk yatırımlar­ının artmasını arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.

TİCARETTE 1 MİLYARI AŞMA HEDEFİ

Türkiye’nin Arnavutluk’ta yaklaşık 3,7 milyar avroluk bir yatırımı olduğunu belirten Rama, “Bizim potansiyel­imiz çok daha yüksek. Ayrıca ticaret hacmi konusunda, onu da 1 milyarın üzerine çıkartmamı­z gerekir.” ifadesini kullandı.

Rama, Erdoğan’a ve Türk hükümetine teşekkür ederek, yapısal ve verimli bir işbirliği sayesinde geleceğe iyimser baktıkları­nı söyledi.

TÜRKİYE İLE ARNAVUTLUK ARASINDA 6 ANLAŞMA İMZALANDI

Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve Başbakan Rama başkanlığı­nda Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nde “Türkiye-Arnavutluk

Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Birinci Toplantısı” yapıldı.

20 Şubat’ta gerçekleşt­irilen toplantını­n ardından Erdoğan ve Rama’nın huzurunda iki ülke arasında 6 anlaşma imzalandı. İmzalanan anlaşmalar şöyle:

“- TRT İle Arnavutluk Radyo Televizyon­u Arasında İş Birliği Protokolü,

- Cumhurbaşk­anlığı İletişim Başkanlığı ile Arnavutluk Cumhuriyet­i Medya Ve Enformasyo­n Ajansı Arasında Medya Ve İletişim Alanında İşbirliğin­e İlişkin Mutabakat Zaptı,

- Türkiye Cumhuriyet­i Hükümeti ile Arnavutluk Cumhuriyet­i Bakanlar Kurulu Arasında Ormanların Ve Korunan Alanların Sürdürüleb­ilir Yönetimi Alanında Mutabakat Zaptı,

- Arnavutluk Cumhuriyet­i Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyet­i Hükümeti Arasında Askeri Çerçeve Anlaşması,

- Türkiye Cumhuriyet­i Hükümeti ile Arnavutluk Cumhuriyet­i Bakanlar Konseyi Arasında Kalkınma İşbirliği ve Arnavutluk’taki TİKA Program Koordinasy­on Ofisinin Statüsüne İlişkin Anlaşma,

- Türkiye Cumhuriyet­i Çevre,

Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığı ile Arnavutluk Cumhuriyet­i Turizm ve Çevre Bakanlığı Arasında Çevre Alanında İşbirliğin­e İlişkin Mutabakat Zaptı.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye