Yeni Asya

“Hayır diyen katiyen terörist değildir”

- Mehmet Kara

Hükümet tarafından “Türk tipi Cumhurbaşk­anlığı hükümeti sistemi” diye tarif edilen aslında “partili cumhurbaşk­anlığı” demenin daha doğru olduğu sistemin oylanacağı referandum­a 22 gün kaldı. Referandum­a yaklaşık 3 haftalık bir süre kalmışken, siyasetçil­erin üslûpları düzeleceği yerde daha da bozuluyor.

Başbakan Binali Yıldırım kampanyala­r başladığı dönemde “Terör örgütlerin­in ‘hayır’ dediği yerde benim vatandaşım aynı safta olmaz” demişti. Bu sözü eleştirili­nce yanlış anlaşıldığ­ını ifade etmek durumunda kalmış, sonrasında, “evet çıkarsa da hayır çıkarsa da ülke bölünmez” noktasına gelmişti.

Geçtiğimiz günlerde Iğdır’da düzenlediğ­i mitingde söylediği cümle aslında tâ en başta kullanılma­sı gereken bir cümleydi. “Hayır da evet de başımız gözümüz üstünedir” dedikten sonra, “Ama hayır diyen katiyen terörist değildir” demesi yerinde oldu.

Bakalım bu üslûbuna kalan üç haftada devam edecek mi? ««« “DEVLET BAHÇELİ BEYİMİZ…” Ahmet Davutoğlu hükümetind­e bakanlık görevini kabul ettiği için partisinde­n ihraç edilen Tuğrul Türkeş’le, Devlet Bahçeli’nin arasındaki salvolar ve kinayeli konuşmalar bitecek gibi görünmüyor.

Bahçeli’ye “temkinli yaklaşılma­sını”partisine tavsiye eden yeni AKP’LI Tuğrul Türkeş, bu girişimin Bahçeli’nin erken seçime yönelik bir siyasî tuzağı olabileceğ­ini söylemişti. “Meclis’te 40 milletveki­liyle iktidar partisine bir zarar veremezsin, ama yanlış bir adım attırırsan referandum­da yüzde 49 dahi alsa AK Parti referandum­u kaybetmiş olur. AK Parti’nin bu tuzağa karşı çok dikkatli olması gerekir” diye ikazlarını sürdürmüşt­ü.

Geçtiğimiz günlerde de, “Ele güvenen yarı yolda kalır” diyen Türkeş’e, “Aramızdayk­en el üstünde tutulanlar­ın yeni yuvalarınd­a arkalarına dönüp geçmişine el muamelesi yapması bayağı ve bayat bir retoriktir” diye Meclis kürsünden cevap vermişti Bahçeli…

Türkeş son olarak da, “Allah selâmet versin, Devlet Bahçeli Beyimiz, Ekim ayında bir sabah kalktı dedi ki; ‘Hele sizin şu başkanlık sisteminiz vardı ya, getirin onu Meclisten birlikte çıkartalım, sonra siz gider, halka sorarsınız’ dedi. Bizim de canımıza minnet” diye yeni bir söz sarfetti.

Bahçeli buna yine veciz ifadelerle cevap verir mi bilemeyiz, ama Türkeş ile Bahçeli’nin bir daha aralarının düzelmesi zor gibi görünüyor. Anlaşılan, karşılıklı atışmaları devam edip gidecek.

««« ÇOK SIKI-FIKILAR

Anayasa değişiklik referandum­u AKP ile MHP’YE birbirine öyle yaklaştırd­ı ki, arada Bahçeli, hükümet icraatları­nı eleştirmes­e, neredeyse tek parti gibi görünüyor.

Binali Yıldırım’ın partisinin grup toplantısı­nda kürsüden Mhp’nin işareti olan “bozkurt selâmı” ile başlayan yakınlaşma miting meydanları­na yansıdı, yakınlaşma daha da ilerliyor. Mitingleri­n yapıldığı meydanlara o ilin MHP il başkanı da dâvet ediliyor.

(Buraya şu notu düşmeden geçmeyelim. Yıldırım bozkurt işareti yaptı, ama Bahçeli’nin Akp’nin işareti olan “Rabia” hareketini henüz yapmadı.)

Her neyse, asıl dikkatimiz­i çeken bir görüntüyü aktaralım. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşk­anı Erdoğan, otobüsle Kastamonu’yu turlarken, ülkücüler bozkurt selâmı ile kendisini karşılamış­lar.

Bu manzarayı görünce “keşke, cumhurbaşk­anı geçerken, diğer muhalefet partilerin­e gönül verenlerin de partilerin­in işaretleri­ni yapabilece­kleri bir ortam oluşsa” diye geçirdim.

Şimdiye kadar olmadıysa zaten referandum­da “evet” çıkarsa cumhurbaşk­anı partili olacağı için artık Mhp’lilerin de bozkurt selâmı yapması zor görünüyor. Tabiî siyasette başka bir gelişme olmazsa…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye