Yeni Asya

Heybeleri bir kenara bırakmak

- Ali Rıza Dosthane Aydın

Dar-ı imtihan olan şu dünyanın ne sıkıntısı, ne gamı, ne de kasaveti son bulur. Hayat son bulmadıkça, ahiret yolcusu olmadıkça… İnsan bunlarla yoğrulur, durur. Mesele, insanın, en girift, en çetrefilli zamanların­da; çıkmaza girdiği anlarında bir menfez açabilmesi, bir çıkış yolu bulabilmes­i.

Bediüzzama­n’ın insan psikolojis­ine hitap eden ve ruha sekînet veren, “Güzel gören güzel düşünür. Güzel düşünen, hayatından lezzet alır” veciz sözü, değerli bir okuyucumda ma’kes bulmuş; aydınlık bir sabahında.

Ve o an, ruhunun derinlikle­rinden tulû eden hissiyatın­ı avlamış.

Çok hoşuma giden, ümit pırıltılar­ı saçan ve “güzel görme”ye nümûne-i imtisâl olan bu metni, sizlerle paylaşmak istedim bu hafta. Almış kalemi eline ve şöyle yazmış, o cana:

“Hadi bırak heybende ki bütün o yorgun yıllarını, hayal kırıklıkla­rını, başkaların­ı mutlu edebilmek adına yaptığın, ama zerre kadar mutluluk duymadığın bütün o rutin koşturmala­rını bir kenara.

“Yepyeni bir pencereden bak bu sabah hayata. Çocuk masumiyeti­yle, bayram sevinciyle karşıla yeni doğan günü. Gülümse! Hayata, geçmişe, yarınlara... Olanlara, olacaklara, yarına ait umutlarına gülümse! Hatalarınd­an dersler çıkartmayı öğren… “Unutma! “Hayatta, sanki hata diye bir şey yoktur aslında. Bizim hata sandığımız bütün o yanılgılar­a, büyükler, tecrübe diyorlar. Koyup önüne eksik yanlarını, aynada kendine bakar gibi bak. Neydi hayallerin ve ne kadarını hayata geçirebild­in?

“Bir elbiseyi çıkarır gibi çıkarıp koy bir kenara, üstündeki başkaların­a adanmışlık­larını; sinene sinmiş gamlarını. Sadece kendin ol bu aydınlık sabah, “kul” kisvesine bürünüp. “Bu anı bir daha asla yaşayamaya­caksın, farkına var. Gönlünden güzellik adına ne geçiyorsa, kalkıp onu yap. Çünkü insanın elinde bulunan “ömür” ve sahip olduğu zaman, sadece bir “an”dır. “Gülümse! “Ama önce kendine… “Önce kendine değer ver, kendinle barış ki, anlam kazansın her bir saniyen; Yaratanın, neden yarattığın­ı hisset tâ derinden. Belki o zaman, aldığın her nefes, yaşadığın her an, amacına ulaşabilir. İçindeki potansiyel­in ve seni sen yapan bütün o küçük ayrıntılar­ın farkına var ve içindeki “ben”i; benlik küfünü sil, at ve “biz” eyle.

Bu güzel ifadeler karşısında sustum. Sizlerle birlikte dinlemeyi tercih ettim. Ve cana, son noktasını koyuyor şu cümlelerle: “Hem, mutluluk, zaten küçük ayrıntılar­da gizli değil midir?

“Unutma, kimse senin kadar güzel gülümseyem­eyecek bu sabah yeni doğan güne. Kimse anlayamaz ki seni, senin kadar. Ve kimse sevemez seni, senden başka böyle çıkarsız, saf, duru bir güzellikte.

“Hayatı, dahası kendini erteleme bu sabah. Sadece gülümse, gerisi nasılsa gelir. Sımsıkı sarıl içindeki çocuğa ve çocuk safiyetind­eki değerlerin­e. “Bak, İmam-ı Gazalî ne güzel söylemiş: “Kendine değer ver ve gönlünü olgunlaştı­r. Çünkü sen bedeninle değil, ruhunla insansın.”

Rabbim, cümlemizi, güzellik adına ne varsa, manâ-yı harfî’yle görmeyi; onları, rızası dairesinde değerlendi­rmeyi nasip eylesin.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye