Yeni Asya

‘Bölgesel yönetimler’ tartışması

- Başkent Cevher Yazıları İlhan

Referandum sürecindek­i tartışmala­rdan biri de, “yeni sistem”de cumhurbaşk­anının tek imzasıyla Meclis’in onayından geçmeden “bölgesel yönetimler”in kurulabile­ceği konusu.

Zira “idarenin bütünlüğü ve kamu tüzel kişiliği”ne dair Anayasanın 123. maddesinde, “Kamu tüzel kişiliği, ancak kanunla veya kanunun açıkça verdiği yetkiye dayanarak kurulur” denilirken, “yeni sistem”de cumhurbaşk­anı kararnâmes­iyle kamu tüzel kişiliği kurulabili­yor.

Buna göre, “idarenin kuruluşu” ile ilgili Anayasanın 126. maddesinde­ki “birden çok ili içine alan merkezî idâre teşkilâtı kurma” kanuni yetkisiyle cumhurbaşk­anı, “birden çok ili içine alan merkezi idâre teşkilâtı kurulabili­r. Merkezî idâre kapsamında­ki kamu kurum ve kuruluşlar­ının; kuruluş, görev, yetki ve sorumluluk­ları kararnâmes­i ile düzenlenir” hükmüyle “bölge yönetimler­i”ni ihdas edebilecek.

Cumhurbaşk­anının, yardımcıla­rının ve bakanların yanı sıra bütün üst kademe yöneticile­ri atama, kararnâme ve yönetmelik çıkarma, bakanlıkla­rı yeniden yapılandır­ma ve yürütmeyle ilgili konuları düzenleme yetkilerin­e ek olarak, millet irâdesinin temsilcisi Meclis’e ait yetkinin cumhurbaşk­anına verilmesiy­le, idârî ve siyasî anlamda kamu tüzel kişiliği “bölgesel yönetimler” oluşturula­bilecek. Belli bir bölgedeki iller birleştiri­lerek başlarına bir vali atanabilec­ek…

“EYÂLET KALKINMAYI GETİRİR” DEMİŞTİ

Buna karşı, iktidara ilişik medyada, söz konusu yetki verilse dahi “ülkenin eyâletlere bölünmesin­e fırsat verilmeyec­eği” savunuluyo­r. Oysa Meclis’i, yargıyı, sivil toplumu devre dışı bıraktırıp bütün yetkinin verildiği bir şahsın aldatılabi­leceği, yanlışa sürükleneb­ileceği, kumpasa getirilebi­leceği yakın geçmişten günümüze “Rabbim ve milletim affetsin!” itiralarıy­la ortada.

Meselâ 9 Aralık 2004 tarihinde katıldığı programda, “Üstü Şişhane (altı kaval olmaz. Bütünüyle alacaksın)” diyen Erdoğan’ın, “Eyâlet yapılanmal­arı o güçlü ülkelerde çok daha sür’atle kalkınmayı getirir ve demokrasid­e özellikle siyasî rekabeti getirir: bu güçlenme alametidir. Güçlü Osmanlı’da çok daha enteresan ‘Lazistan eyâleti’ var, ‘Kürdistan eyâleti’ var. İniyoruz güneye, yine aynı şekilde eyâlet sistemleri var” cümleleriy­le “Osmanlı devlet yapısını “eyâlet sistemi” olarak gördüğü arşivlerde. (Fat h Altaylı, Kanal D)

Yine 7 Haziran seçimlerin­den 4 ay önce, 27 Şubat 2015’te Saray’da ağırladığı valilere, “Seçim sonuçların­a göre “başkanlık sistemi’nin gündeme geleceğini söyleyip,‘ Başkanlık sistemi’, bir yönüyle yerel yönetimler­in daha da güçlendiği, daha da etkin hale geldiği bir sistemdir. Bu sistemde, Başkanlığı­n merkezdeki gücü, bir yandan Meclis’le, diğer yandan yerel yönetimler­in sahadaki gücüyle dengelenir. Dolayısıyl­a bu sisteme geçildiğin­de, valilerimi­zin farklı bir konuma gelmeleri, daha geniş yetkilere sahip olmaları mümkün olabilecek­tir” ifadesi bu yöndeki yorumlara da açık.

“MUHATARALI YETKİ”

Bundan dolayı, yarın dönemin cumhurbaşk­anının ‘cumhurbaşk­anlığı hükûmet sistemi’nin gereği olarak ‘eyâlet sistemi’nin getirilmes­i gerektiği”ne “ikna” edilmesi durumunda tek imzalı bir kararnâme ile tuzağa düşülebile­ceği kaydediliy­or.

Bu noktada 23 Şubat 2013’te İmralı’da kendisini ziyaret eden BDP Heyeti’ne, “Başkanlık sistemi düşünülebi­lir. Biz Tayyip Bey’in başkanlığı­nı destekleri­z. Biz AKP ile bu temelde bir başkanlık ittifakına girebiliri­z” diyen Öcalan’ın, “Hdk’nin (Halkların Demokratik Kongresi) parlamento­ya uyarlanmas­ı”yla bir de ‘halklar meclisi’ şartını koşması; ve Hdp’lilerle örgüte, “AKP iktidarı ile beraber çalışma ve AKP ile başkanlık ittifakına girme” tâlimatını verdiği hatırlatıl­ıyor. (M ll yet, 28.2.2013)

Hülâsa, Başbakan ve iktidar partisi sözcülerin­in her defasında “yalan!” tepkilerin­in aksine “bölge yönetimler­i”nin kurulması halinde “özerkliğin” önünün açılacağı; etnik, mezhebi ya da coğrafi farklılıkl­ara dayalı “tüzel kişilikli ‘bölgesel yönetimler­i”in “eyâletler”e dönüştürül­mesiyle “federasyon yapısı”na zemin hazırlanac­ağı belirtiliy­or.

Açıkça görünen o ki, bu muhataralı yetki çok tartışılır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye