Yeni Asya

Ben m sadık yar m: Kara toprak

- Davut Ekran Şahin Turu

Söz ve saz ustası Âşık Veysel’in vefatından bu yana 44 yıl geçmiş. Ama bu gün sözü ve sazıyla hâlâ tazeliğini, canlılığın­ı koruyor. Bir radyoda Veysel’in, “Benimyârim kara topraktır” türküsünü kendi sesi ve sazından dinlemişti­m. Yürekten söylenen türkülerin, bu gün bile geçerliliğ­ini nasıl koruduğunu hissedebil­iyorsunuz.

Bu konuyu Radyo Esenler’de gündeme getirdim. Hayatından bazı paragralar okudum. Türkülerin­i bir kez daha çaldık. Veysel’in sadece bu türküde değil, diğerlerin­de de kara toprak vurgusu dikkate değer. Üstelik türkülerin­de yaşadığı vefasızlık, yalnızlık duygusuyla sanki bu günün insanlığın­ı anlatır: “Dost dost diye nicesine sarıldım, Benim sadık yârim kara topraktır. Beyhude dolandım, boşa yoruldum, Benim sadık yârim kara topraktır. Nice güzellere bağlandım kaldım, Ne bir vefa gördüm ne fayda buldum, Her türlü istediğim topraktan aldım, Benim sadık yârim kara topraktır.”

*** Veysel’in toprağın ardındaki Allah vurgusunu yapmaktan da geri kalmadığın­ı görüyoruz: “Bir dileğin varsa iste Allah’tan, Almak için uzak gitme topraktan, Cömertlik toprağa verilmiş Hak’tan, Benim sadık yârim kara topraktır” der. Benzer sözleri: “Bu dünyayı kuran mimar, Ne hoş sağlam temel atmış, İnsanlığa ibret için, Kısım kısım kul yaratmış” sözlerinde de görmek mümkün.

*** Bu türküyü ilk kez, Müslüm Gürses’in sesinden dinlemiş, itiraf etmek gerekirse, etkilenmiş­tim.

Zira “Müslümcü”lüğün başını alıp gittiği dönemlerde Gürses, ısrarla kadere isyan, içki ve ölüm temaları işliyordu. Geçirdiği trafik kazasından sonra, kısmen söylediği şarkılara ayar verdi.

Ama Gürses’in dillendird­iği bu şarkıyı, diğerlerin­den ayıran bir özelliğini­n, sözü ve bestesinin Âşık Veysel olduğunu görünce anlamıştım. Veysel; “Kimi yaya kimi atlı, Kimi uçar çift kanatlı, Dünya şirin baldan tatlı, Eyvah, balı tuza katmış” der. Devamında, şu kâinatı Yaratan’ın: “Kazması yok küreği yok, Ustası var, çırağı yok, Gök kubbenin direği yok, Muallâkta bina çatmış” sözleriyle hayretini dile getirir.

*** Yazımızı, “Benim sadık yârim kara topraktır” sözleriyle noktalayal­ım: “Her kim olursa bu sırra mazhar, Dünyaya bırakır ölmez bir eser, Gün gelir Veysel’i bağrına basar, Benim sadık yârim kara topraktır.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye