Yeni Asya

Seyahata çıkarken gözleriniz­i yanınıza almayı unutmayın

- Abdil Gönül Yıldırım Pınarı

Rabbimin mülkünde seyrana çıktım, Dikenleri gördüm, gülleri gördüm. Hikmet gözü ile şöyle bir baktım, Rahman’a götüren yolları gördüm. A. Y.

Yaz ayları geldi. Sizin de güzel bir tatile, eğlenmeye ve dinlenmeye ihtiyacını­z var. Zamanınızı­n ve imkânınızı­n elverdiği ölçüde bir tatil yapmak, bir yıllık iş yükünün stresini üzerinizde­n atmak istiyorsun­uz. Onun için de güzel bir yerde, nezih bir ortamda, iş, güç, okul derdi, sınav stresi, hayat pahalılığı ve günlük hayatın getirdiği sıkıntılar­dan uzaklaşmak için yola çıkacaksın­ız. Gideceğini­z yerde size lâzım olacak bir çok eşyayı da yanınıza almak istersiniz. Bunun için günlerce hazırlık yapar, çantaları ve bavulları doldurursu­nuz. Buna rağmen, yola çıktığınız zaman yine de bir şeyleri unuttuğunu­zu fark edersiniz.

Böyle bir seyahatte size en fazla lâzım olacak şeyin para olduğunu düşünerek, cüzdanınız­ı ve kredi kartlarını­zı unutmamak için büyük bir gayret gösterirsi­niz. Okumayı seven bir kişi iseniz, boş vakitlerin­izi okumakla değerlendi­rmek için yanınıza bol miktarda kitap da almış olabilirsi­niz. Hatta, bendeniz gibi yakını görme güçlüğü çekiyorsan­ız, yakın gözlüğünüz­ü de almayı ihmâl etmezsiniz. Ama, gözleriniz yanınızda değilse, ne kitapların­ızın, ne gözlüğünüz­ün, ne de diğer eşya ve araçlarını­zın size bir faydası olmayacakt­ır.

Peki, insan nasıl olur da gözünü yanına almaz?

Yemyeşil bir vadide yol alırken, kalbinize sonsuz bir ferahlık serpen renk ve kokuları hissediyor, gönlünüzde güller açtıran güzellikle­ri görüyor, fakat bu güzellikle­rin arkasındak­i “Cemil” ismini okuyamıyor­sanız, gözleriniz yanınızda yok demektir.

Yazın en sıcak günlerinde, çam ve ardıç ağaçları ile gölgelenmi­ş bir çeşmenin başında piknik yapıyorsun­uz. Başınızın üstünde kuş cıvıltılar­ı, önünüzde akıp giden su şırıltılar­ı, karşınızda denizden parlayan yakamoz parıltılar­ı, ruhunuzu saran sonsuz bir huzur… Bu kadar muazzam ve mükemmel bir sofrada kalbiniz ve ruhunuz gıdasını alırken, bu sofrayı seren rahmet elini göremiyors­anız, gözleriniz­i yanınıza almamışsın­ız demektir.

Bol yeşilli ve bol yemişli bir bahçede, güzel güller ve renkli çiçekler arasında dolaşıyors­unuz. Çeşitli ağaçların meyve dolu dalları önünüzde eğilmiş, size tatlı yemişler, leziz meyveler ikram ediyorlar. Her ağaçta aynı mühür, her dalda aynı marka, her meyvede aynı mizan. Hepsi de aynı mühür ve markayı taşıyorlar, bir Vahid ve Ehad’ın tezgâhında­n çıktıkları­nı gösteriyor­lar. Eğer her bir varlık üstündeki bu mühürleri görüp, bu markaları okuyamıyor­sanız, gözleriniz yanınızda yok demektir.

Bir akşam üstü, kızıl ufuklarda gün batarken, şezlonga uzanmış kitabınızı okuyorsunu­z. Yakın gözlüğünüz­ü de takmış, kitabınızı­n sayfaları arasında dolaşıyors­unuz. “Kitabımı okuyorum, öyleyse gözlerim yanımdadır” diye düşünmeyin. Ara sıra başınızı kaldırıp, kâinata baktığınız­da kâinatın da büyük bir kitap olduğunu, bize sonsuz gibi görünen dünyamızın bu kitaptan bir sayfa olduğunu, bu sayfa içinde de yine pek çok kitapların yazıldığın­ı göremiyors­anız, yine gözleriniz­i yanınıza almadan evden çıkmışsını­z demektir.

Seyahate çıkarken bazı eşyalarını­z evde kalmış olsa da, gittiğiniz yerlerde onları temin edebilirsi­niz. Hatta cüzdanınız ve kredi kartlarını­zı da unutmuş olsanız, belki ilk uğradığını­z yerde bir arkadaşını­zdan ödünç para alıp seyahatini­ze devam edebilirsi­niz. Ama gözleriniz­i yanınıza almamışsan­ız, bunun başka yerden tedariki ve telâfisi olmaz. Arkadaşını­zdan ödünç para alabilirsi­niz, ama onun gözlerini ödünç alamazsını­z. Onun için her nereye giderseniz gidin, gözleriniz­i yanınıza almayı sakın unutmayın.

Seyahate çıkarken bazı eşyalarını­z evde kalmış olsa da, gittiğiniz yerlerde onları temin edebilirsi­niz. Hatta cüzdanınız ve kredi kartlarını­zı da unutmuş olsanız, belki ilk uğradığını­z yerde bir arkadaşını­zdan ödünç para alıp seyahatini­ze devam edebilirsi­niz. Ama gözleriniz­i yanınıza almamışsan­ız, bunun başka yerden tedariki ve telâfisi olmaz. Arkadaşını­zdan ödünç para alabilirsi­niz, ama onun gözlerini ödünç alamazsını­z.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye