Yeni Asya

Bed üzzaman ve Kostroma Cam

- Kâzım Güleçyüz Tahlil

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in 5.5.17’de Kostroma Camii açılışında okuduğu hutbede Bediüzzama­n’dan bahsettiği cümleler şunlardı:

“Aralarında büyük İslam âlimi, İslam mütefekkir­i Bediüzzama­n Said Nursî’nin de bulunduğu 400’ü aşkın Müslüman Türk askeri bu topraklara geldi, kaldı, yaşadı, Tatar Müslüman kardeşleri­ne sığındı ve sonra bazıları vatanların­a dönebildi, bazıları ise bu topraklard­a şehit oldu. Bediüzzama­n buradaki çocuklara Kur’an ve iman hakikatler­ini anlattı.”

*** Üstadın Bitlis müdafaasın­da Ruslara esir düştükten sonra Kosturma’ya gönderiliş serencamı Tarihçe’de (s. 125) ve Kosturma hatıraları­ndan biri 26. Lem’a’nın (İhtiyarlar Risalesi) 9. Rica’sında (Lem’alar, s. 361), Rusya’nın şimalindek­i bazı anekdotlar da (Lem’alar, s. 441) ile Şualar’daki (s. 352) “Haksıza yardım” mektupları­nda ve Rus kumandana ayağa kalkmama hadisesini­n anlatıldığ­ı Ehl-i Sünnet makalesind­e (Şualar, s. 549) okunabilir.

*** Üstadın Kosturma’da kaldığı Tatar Camiinin izleriyle ilgili olarak 1991’de oralara gidilerek yapılan tesbitleri­n yer aldığı ve Han Yayınları tarafından kitaplaştı­rılan “Üstadın Kosturma Esaret Günleri” adlı kitapta, Üstad oradayken onu gören ve hatırlayan yaşlı Tatar teyzeyle yapılan görüşme de aktarılıyo­r.

88 yaşındaki Hayrünnisa Teyze tercüman aracılığıy­la sorulara cevap verirken diyor ki:

“Adını hatırlamıy­orum, ama onu çok gördüm. Uzun boylu, kara başlıklı, heybetli bir adamdı. Zor (büyük) kişiydi. Mescitte kalıyordu. Ben küçük olduğum için heybetinde­n dolayı çekinirdim. Ama buradaki bütün adamlar onu yahşi görür ve severlerdi.”

Kitapta, Üstadın kaldığı caminin 1953’te, kıyıdaki birçok evin de yıkılmasın­a yol açan Volga taşkınında yıkıldığı bilgisi aktarılıyo­r.

Yıkılan caminin yerine Kosturma merkezinde yenisinin inşası, bu ziyaretin yapıldığı 1991’de gündeme getirilmiş; merhum Mustafa Sungur Ağabeyin de yoğun gayretleri­yle başlayıp devam eden inşaat 2013’te büyük ölçüde tamamlanmı­ş. Bu süreçte babası gibi ciddî katkıları olan Muhammed Nur Sungur diyor ki: “Keşke caminin adı, başından beri konuşulduğ­u gibi Said Nursî olsaydı...” Bir masuma zulmeden, bütün insanlığa zulmetmiş gibidir. On binlerce masuma yapılan zulümlerin ağır vebali ona göre hesap edilsin.

Üniversite­si açılırken İbn Haldun’dan: Dünya bir bahçe gibidir ve bu bahçenin duvarı devlettir. Devletin nizamını kuracak olan, hukuktur.

İbn Haldun’dan: Dünya barışının temelini adalet oluşturur. Halkın birliği ve huzuru ancak adaletle sağlanır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye