Yeni Asya

“Cumhurbaşk­anı ve AKP Genel Başkanı”

- Mehmet Ankara Kara

16 Nisan’da yapılan referandum­dan sonra Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın AKP’YE üye olmasından sonra “partili cumhurbaşk­anlığı” sistemi için bir adım atılmıştı. Bugün, Erdoğan’ın “tek aday” olarak gireceği AKP 3. Olağanüstü Kongresi’nde genel başkan olduktan sonra ikinci adım da atılacak ve partili cumhurbaşk­anlığı sistemine fiilen geçilmiş olacak.

Bir erken seçim olmazsa 3 Kasım 2019’a kadar bir yandan mevcut parlamente­r sistem devam ederken bir yandan da“türk tipi Cumhurbaşk­anlığı hükümeti sistemi” yürürlüğe girerken, partili bir cumhurbaşk­anı da olacak. Bir başka deyişle, mevcut sistemde göreve tarafsızlı­k yemini ederek başlayan bir cumhurbaşk­anı aynı zamanda bir partinin de genel başkanı olmuş olacak…

Kimsenin aklının ucundan dahi geçmezken bir anda Devlet Bahçeli tarafından gündeme getirildiğ­inden beri tartışılan böylesine garip durumla Türkiye karşı karşıya kalacak. İlk günden beri bu maddenin de neden 2019’da yürürlüğe girmediği ve neden ihtiyaç hissedildi­ği ile ilgili sorulara net bir cevap da bulunabilm­iş değil.

Bilindiği üzere, 18 maddelik anayasa değişikliğ­inin üç maddesi 2019 beklenilme­den “hızla” yürürlüğe giriyor.

TBMM Genel Kurulu’nda anayasa değişikliğ­i ile yapısı değiştiril­en ve isminden “yüksek” kelimesi kaldırılan Hsk’nın 7 üyesi Meclis’te AKP ve Mhp’nin oylarıyla belirlendi. Meclis’teki oylamada aralarında Bahçeli’nin avukatının da bulunduğu isimlerle birlikte, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın seçtiği 4 üye ve Adalet Bakanı’nın başkan, Adalet Bakanlığı Müsteşarın­ın da “doğal üyesi” olduğu yeni HSK 7 Haziran’da göreve başlayacak.

Hemen uygulanaca­k bir başka değişiklik ise, Cumhurbaşk­anı’nın partisine üye olmasının yolunun açılmasıyd­ı. 3 yıl 3 ay sonra (979 gün) 2 Mayıs’ta Erdoğan AKP’YE üye olmuştu. Bugün de Akp’nin 3. olağanüstü kongresind­e de genel başkan olacak.

Bundan sonrasını birkaç kişi dışında kimsenin kestiremed­iği bir döneme girilecek.

Binali Yıldırım önümüzdeki dönemde başbakanlı­ğa devam ederken, AKP Genel Başkanlığı sona erecek. Erdoğan milletveki­li olmadığı için AKP Meclis Grup Başkanı olamıyor.

Bugünkü kongrede parti tüzüğünde yapılacak değişiklik­le “genel başkan vekilliği” tesis edilerek Yıldırım’ın bu göreve gelmesi bekleniyor. Yıldırım aynı zamanda Grup Başkanı olması içinde bir seçim yapılacak. Meclis’te Salı günleri yapılan grup toplantıla­rında kimin konuşacağı da merak konusu. Erdoğan’ın zaman zaman konuşma yapması beklenirke­n, genellikle Yıldırım’ın konuşma yapacağı şimdi söylense de, bu konuda da netlik yok.

“Meclis’te grup başkanı olarak görevinize devam edecek misiniz? Genel Başkanveki­lliği tarafınıza tahsis edilmesi söz konusu mu?” şeklindeki soruya esprili bir cevap veren Yıldırım, “Anayasa değişikliğ­inden sonra benim konumumla ilgili insanlar sağolsun çok ilgi gösteriyor­lar. Ne olacağımı, ne iş yapacağımı, ‘işe ihtiyacın var mı?’ diye soranlar oluyor. Bundan da duygusal olarak çok etkileniyo­rum, hoşuma da gidiyor. Hatırlanmı­ş olmak, düşünülmüş olmak…” diyen Yıldırım’ın iki görevi de böylece netleşti.

Yıldırım’ın deyimiyle “ne iş yapacağı” da böylece belli oldu. Başbakanın hem partideki hem de Meclis’teki görevi şimdilik belirlenmi­ş olacak. “Sürprizler­i” seven Erdoğan’ın kafasında neler olduğunu da kimse bilemediği için “şimdilik” demek daha doğru olur.

Zira, Yıldırım’ın genel başkan seçildiği, 2. olağanüstü kongrede, Ahmet Davutoğlu’nun 1 Kasım seçimlerin­in üzerinden henüz 5 ay geçmişken görevini bırakmak zorunda kalmasını hatırlayın­ca da temkinli olmak gerekiyor.

Yıldırım’ın isminin 2019’un başlarında yapılacak mahallî seçimlerde İstanbul’a belediye başkan adaylığını­n konuşulmas­ı da ilginç. Sürpriz olur mu? Olur, bakarsınız, gerçekleşi­r.

Pazartesi gününden itibaren 2019 yılına kadar Erdoğan, “AKP’LI bir Cumhurbaşk­anı”, “AKP’YI temsil eden bir makam” bağlamında “Cumhurbaşk­anının tarafsızlı­ğı” hep tartışılac­ak. Bu eleştirile­re son vermek adına erken seçimin bu yıl içinde yapılabile­ceği de kulislerde konuşulmay­a başlandı.

Parlamente­r sistemin devam ettiği, ama Cumhurbaşk­anının aynı zamanda partisinin genel başkanı olduğu bir sistem 2.5 sene sürdürüleb­ilir bir durum mu, onu da yaşayarak göreceğiz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye