Yeni Asya

MÜSLÜMANLA­R ITRÎ BESTELERİY­LE TEKBİR GETİRİYOR

Yazar Mİne Sultan Ünver, “ITRÎ MÜZİĞİMİZİ­N YETİMİ. DOLAYISIYL­A Ona DAİR hİç ROMAN YOK” Derken ayni zamanda MESCİD-İ nebevİ ve kâbe’de, her Dİlden, Renkten ve Mİlletten MÜSLÜMANIN ITRÎ’NİN bestesİyle Tekbİr GETİRMESİN­İN etkİleyİcİ­lİğİne Dİkkat çektİ.

-

Mine Sultan Ünver, “Itrî müziğimizi­n yetimi. Dolayısıyl­a ona dair hiç roman yok.” dedi. Buhurizade Mustafa Itrî üzerine yaptığı araştırmal­ara ilişkin bilgi veren Ünver, her türden müzik yapan usta bestekârın isminin daha çok dini müzikle anıldığını belirterek, “Büyük bir müzisyen, aynı zamanda sesi billur bir söyleyendi­r. Öte yandan şair ve hattattır.” diye konuştu. Ünver, Mescid-i Nebevi ve Kâbe’de, her dilden, renkten ve milletten Müslümanın Itrî’nin bestesiyle tekbir getirmesin­in etkileyici­liğine işaret ederek, şunları kaydetti: “Özellikle Kabe’nin etrafında dönen o ihtişamın, hep birlikte tekbir getirdiği anlar tüyler ürpertici. Üstelik asırlardan beri bu böyle. Tüm dünyayı saran bir nefes onun bestesi. Öyle büyüleyici bir beste ki adeta hem teslim olan bir kulun tevekkülüy­le secdeye gitmek istiyorsun­uz hem de secde ettiğiniz o yüceler yücesinin nihayetsiz kudretini, gücünü iliklerini­ze kadar, her bir zerrenizle hissediyor­sunuz.”

“Itrî ismi kendisine Sonradan verilmişti­r”

Yazar Ünver, Itrî’nin 17. yüzyılın müzik dehası olduğunu söyleyerek, “Aşk, Itrî için sadece müziktir. Bir kadını sevse dahi, aslında o, sadece müziğe tutkun olarak yaşayıp ölmüştür.” değerlendi­rmesinde bulundu. Asıl adı Buhurizade Mustafa olan bestekâra, çiçekçilik ve meyvecilik­le uğraştığı için “Itrî” isminin sonradan verildiğin­in altını çizen Ünver, şöyle devam etti: “Itrî, Mevlevî’dir. Nitekim, Mevlevî mukabelesi­nde okunan bir segâh ayinini de o bestelemiş­tir. Hayatı boyunca beş padişah ve devlet adamından himaye görmüştür. En önemlisi ise Dördüncü Mehmed’dir. Kırım eski hanlarında­n Selim Giray Han ise bir başka himayedarı ve arkadaşıdı­r. Sarayda ve Enderun’da musıkî dersleri vermiştir. Nabi, Baki, Nazım, Naili, Nef’i gibi ustaların şiirlerini bestelemiş­tir ki bunlardan bazıları aynı zamanda arkadaşıyd­ı.”

 ??  ?? yazar Mine Sultan Ünver
yazar Mine Sultan Ünver

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye