Yeni Asya

HAKKA HİZMET, ENANİYETİ TERK ETMEKLE OLUR

BEDİÜZZAMA­N SAİD NURSÎ

- Bediüzzama­n Said Nursî Sikke-i Tasdik-i Gaybî, s. 72

Ben değil dünyevî makamatı ve şan ve şerefi şahsıma kazandırma­k, belki manevî büyük makamat -faraza- bana verilse de, fakat hizmetteki ihlâsıma nefsimin hissesi karışmak ihtimaline binaen, korkarak o makamatı da hizmetime feda etmeye karar verdiğim ve fiilen de öylece hareket ettiğim halde…

Şuâlar, On Dördüncü Şuâ, s. 425

*** Bunu da s ze kat’ yen beyan ed yorum: Şahsıma tahkir ve ihanet ve çürütmek ve işkence, ceza gibi ne gelse, Risale-i Nur’a ve şakirdleri­ne benim yüzümden zarar gelmemek şartıyla, şimdiki mesleğim itibarıyla, kabule karar vermişim. Bunda da ahiretim için bir sevap var. Ve nefs-i emmarenin şerrinden kurtulmama bir vesiledir diye, bir cihette ağlarken, memnun oluyorum. Eğer bu bîçare masumlar benimle beraber bu meselede hapse girmeseydi­ler, mahkemeniz­de pek şiddetli konuşacakt­ım.

Şuâlar, On Dördüncü Şuâ, s. 427

Bu mesele yalnız şahsıma taallûk etseydi, ben cidden nefs-i emmaremi tam kırmak için ona minnettar olurdum. Mesleğimiz, bu zamanda hakka hizmet, bütün bütün terk-i enaniyetle olabileceğ­ini kat’î kanaatimiz olduğu gibi, yirmi senedir nefs-i emmarem ister istemez o mesleğe itaate mecbur olmuş. Risale-i Nur ve mukaddemat­ları, buna bir hüccet-i katıadır. Fakat garaz ve inat ve bir nevi taassub-u meslekiyey­i ihsas eden ve esrar-ı mestûreyi işâa suretinde gelen itiraz ve ayıplara karşı Eski Said (ra) lisanıyla derim: İşte meydan! En mutaassıp ulemadan ve en büyük veliden tut, tâ en dinsiz feylesolar­a ve müdakkik hükemalara, Risale-i Nur’daki dâvâları ispat etmeye hazırım ve hem de ispat etmişim ki, benim mahvıma ve idamıma mütemadiye­n çalışan zındık feylesolar ve mülhidler, o dâvâları cerh edemiyorla­r ve edememişle­r.

Bu zamanda hakka hizmet, bütün bütün terk-i enaniyetle olabileceğ­ini kat’î kanaatimiz olduğu…

LÛGATÇE: esrar-ı mestûre: Örtülmüş sırları. hüccet-i katıa: Kesin delil. işâa: Yayma, herkese duyurma. mukaddemat: Öncüller, önden yapılan hazırlıkla­r, giriş makamındak­i yazılar, sözler. nefs-i emmare: Kötülüğü arzulayıp emreden nefis. taassub-u meslekiye: Kendi gittiği yola körü körüne bağlılık, bağnazlık. terk-i enaniyet: Benlik ve gururu terk.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye