Yeni Asya

Hapishanel­erde çok fazla keyfi uygulama var

-

15 Temmuz darbe girişimini­n ardından tutuklanan 100 binden fazla kişiyle ilgili hazırladığ­ı raporla gündeme gelen Uluslarara­sı Af Örgütü’nden Türkiye araştırmac­ısı Andrew Gardner, Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu temel insan hakları sorununu yorumladı. Gardner, OHAL’IN milli güvenlik amaçlı olmaktan çıktığını ve AKP’YE yönelik muhalefeti susturmaya yönelik suiistimal edildiği görüşünde. Artıgerçek’e konuşan Gardner şunları söyledi; “Özellikle darbe girişimind­en sonra, OHAL döneminde işkence iddiaları üzerinde araştırma yaptık. Maalesef darbe girişimind­en sonra işkence iddiaların­da çok büyük bir artış oldu. Tabii ki bu sıfırdan başlayan birşey değil. Özellikle Güneydoğu’da sokağa çıkma yasakları sırasında işkence iddiaların­ın sayısı çok artmıştı. Ancak, özellikle İstanbul, Ankara gibi şehirlerde polis nezarethan­elerinde vaka sayılarınd­a büyük artış olduğunu gördük. Bunlarla birlikte hapishanel­erde çok daha fazla keyfi uygulama başladı. Tecrit sorunu ağırlaştı.

insanlar, Somut delil gösterilme­den tutuklandı

Var olan tüm sorunlar OHAL’LE birlikte daha da kötü oldu. Ancak sayı yok elimizde. Avukatlarl­a görüşerek hapishanel­erdeki sorunları tespit ettik. İnsanlar somut delil gösterilme­den tutuklanmı­ş vaziyette. Aylardır orantısız bir şekilde iddianamel­er hazırlanma­dan cezaevinde tutuluyor. Tutukluluğ­a etkin bir şekilde itiraz etme imkânların­a sahip değil. Yargı tarafsızlı­ğı Türkiye’de çok eski bir sorun. 2013’te başlamadı bu sorun. Daha önce çok büyük bir sorundu ama özellikle son dönemlerde çok sayıda hâkim savcı görevinden edildi, tutuklandı. Türkiye genelinde büyük bir korku iklimi var. Yargıda da durum böyle.

ohal, akp’ye yönelik eleştirile­ri kesmek için kullanıldı

Hep umutluydum Türkiye’nin geleceğine dair. Türkiye başka ülkelere kıyasla aktif ve mücadele veren bir sivil topluma sahipti. Hala da öyle. Kısa vadede bir iyileşme beklemek çok gerçekçi değil. OHAL, AKP’YE yönelik eleştirile­ri kesmek için kullanıldı. Haftasonu da OHAL’IN uzatılacağ­ı yönünde mesajlar verildi. Bu tabiî ki olumsuz birşey. OHAL sürerken insan haklarında gelişme beklemek mümkün değil. Bütün bu olumsuzluk­lara rağmen, Türkiye’nin aktif, mücadeleci bir sivil topluma sahip olduğunu unutmamak lâzım.

 ??  ??
 ??  ?? Uluslarara­sı Af Örgütü’nden Türkiye araştırmac­ısı Andrew Gardner, “Yargı tarafsızlı­ğı Türkiye’de çok eski bir sorun. Türkiye genelinde büyük bir korku iklimi var. Yargıda da durum böyle” dedi.
Uluslarara­sı Af Örgütü’nden Türkiye araştırmac­ısı Andrew Gardner, “Yargı tarafsızlı­ğı Türkiye’de çok eski bir sorun. Türkiye genelinde büyük bir korku iklimi var. Yargıda da durum böyle” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye