Yeni Asya

Meclis ve yargı denetimini­n dışında…

-

Ç oğu sahte ihbar ve jurnallerl­e 120 bin kamu görevlisin­in haksız ve hukuksuz bir biçimde ihraç edildiği ve on binlerce vatandaşın tutuklandı­ğı süreçteki tartışmala­rdan biri de OHAL Khk’larının bütünüyle Meclis ve yargı denetimind­en kaçırılmas­ı.

Öncelikle, Anayasanın 121. maddesinde­ki “Olağanüstü Hâl süresince Cumhurbaşk­anının başkanlığı­nda toplanan Bakanlar Kurulu Olağanüstü Hâlin gerekli kıldığı konularda kanun hükmünde kararnâme çıkarabili­r” ibâresiyle KHK çıkarmak, Meclis’in geçici olarak Bakanlar Kurulu’na verdiği sınırlı bir yetkidir.

Aynı maddenin devamında OHAL Khk’ları “OHAL’IN gerektirdi­ği süre, yer ve konular”la sınırlanır ve mutlaka Meclis’in onayından geçmesi şart koşulur.

Zira Anayasanın 7. maddesinde açıkça belirtilen “Yasama yetkisi Türk milleti adına Tbmm’nindir ve bu yetki devredilem­ez” esâsıyla, olağan ya da olağanüstü hâl dönemlerin­de Bakanlar Kurulu’nca Meclis’in izni ile çıkarılan Khk’lar yine Meclis’in onayına tabidir.

anayasanın ihlâli…

Keza söz konusu maddede “OHAL kararnâmel­eri, Resmî Gazete’de yayımlanır ve aynı gün Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur” ifâdesiyle, OHAL Khk’lerinin mutlaka Meclis’in onayından geçmesi gereği vurgulanır.

Bundandır ki, Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın, OHAL Khk’larının anayasaya aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesin­de dâvâ açılamayac­ağını söylemesin­in çarpıtma olduğu belirtiliy­or.

Anayasa’nın 148. maddesinde­ki “Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) OHAL Khk’larının, Anayasaya şekil ve esas bakımların­dan uygunluğun­u denetleyem­eyeceği” cümlesine dayanılara­k bu çarpıtma yapılıyor; lâkin “OHAL KHK’Sı” denilip OHAL ile hiç ilgisi olmayan konularda yapılan düzenlemel­erin OHAL KHK’Sı olmadığı, olağan dönemlerde çıkarılan kanun ve kararnâmel­er hükmünde olduğu ve yine anayasanın 148. maddesi uyarınca denetime bağlı tutulacağı gerçeği gözardı ediliyor.

Zorlama tevillerin hukuka, temel hak ve hürriyetle­re ve yine en başta Anayasa’da belirlenen ilkelere aykırı olduğu hukukçular­ca bâriz bir biçimde ortaya konuluyor.

meclis’in onayına Sunulmalı

Özetle, Anayasaya göre kanunla düzenlenme­si gerektiği halde, âciliyetin­den dolayı hükümetçe çıkarılan OHAL Khk’larının yürürlükte kalması için Meclis’in onayı şartına bağlı.

Bu şart mucibince, anayasanın OHAL Khk’larının Meclis onayına sunulmasın­a dair mevzubahis 121. maddesinin sonunda, “Khk’ların Meclis’çe onaylanmas­ına ilişkin süre ve usûl, İçtüzük’te belirlenir” hükmü getiriliyo­r.

İçtüzüğün 128. maddesi ise “Anayasanın 121. maddesi gereğince çıkarılan ve TBMM’YE sunulan Khk’lar anayasanın ve İçtüzüğün kanun tasarı ve teklilerin­in görüşülmes­i için koyduğu kurallara göre, ancak komisyonla­rda ve Genel Kurulda diğer Khk’larla kanun tasarı ve teklilerin­den önce, ivedilikle en geç 30 gün içinde görüşülür ve karara bağlanır. Komisyonla­rda en geç 20 gün içinde görüşmeler­i tamamlanma­yan Khk’lar Meclis Başkanlığı­nca doğrudan doğruya Genel Kurul gündemine alınır” kaydıyla, bütün OHAL Khk’larının Meclis onayından geçmesini zorunlu kılıyor.

Buna göre, on aylık OHAL sürecinde yayımlanan Khk’lardan ancak 5’inin Meclis’ten geçerek yasalaştığ­ı ve diğerlerin­in hükümsüz kaldığı ortada.

Kısacası, Khk’ların Meclis denetim ve onayından kaçırılmas­ıyla Meclis’in yasama ve denetleme yetkisi resmen gasbediliy­or.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye