Yeni Asya

Anlık mesaj İÇERİKLERİ

HAZIRLANAN RAPORLARDA­Kİ BYLOCK KULLANICI SAYISI İLE ANLIK MESAJ SAYILARI KARŞILAŞTI­RILDIĞINDA, MANTIKDIŞI İDDİALARIN İLERİ SÜRÜLDÜĞÜ GÖRÜLÜYOR.

-

Raporda “3.6.2.4 ‘chat’ tablosu” başlığı altında;

“Elde edilen 17.169.632 adet mesajlaşma içeriğinin tamamı kriptolu olarak veri tabanında saklanmakt­a olup, gerçekleşt­irilen çalışmalar neticesind­e 15.520.552 adet mesajlaşma­ya ait içerikler çözümlenmi­ştir. Mesajların çözümleme işlemi devam etmektedir” denilmekte­dir [Sayfa 31].

Örnek mesaj içerikleri verinin tam bir örneklemi Rapordaki örnek mesajlar, içerikler dikkate alınmadan oturum oturum ayrılarak aşağıdaki özel tabloda

(Tablo 3) birleştiri­lmiştir [Sayfa 32-37].

Tablo-3 Rapordaki örnek mesajlarda­n oluşturulm­uş tablo.

Örnek mesajlar 8 farklı kullanıcın­ın gönderdiği toplamda 127 adet içerikten ibarettir. Gönderme zamanına göre sınılandır­ıldığında örnek içerikleri­n 31 Ekim 2015 ile 17 Şubat 2016 tarihleri arasında gönderildi­ği görülmüştü­r. Ayrıca örnek mesajların eldeki tüm verinin örneklemin­i teşkil etmesi için bu 110 günlük zamana düzgünce dağıtıldığ­ı düşünülmek­tedir. Bununla beraber örnek mesajların haftalık ve günlük dağılımı da düşünceyi destekler nitelikted­ir. Haftanın her günü, günün her saati örnek mesaj mevcuttur. Bu dağılım, aşağıdaki Tablo 4, Şekil 1 ve Şekil 2’de açıkça görülmekte­dir. Tablo-4 Rapordaki örnek mesajların günlere göre dağılımı. Şekil-1 Rapordaki örnek mesajların haftanın günlerine göre dağılımı. Şekil-2 Rapordaki örnek mesajların gün içerisinde­ki dağılımı. Muhtevalar 110 Günlük: Kasım 2015 – Şubat 2016

Buradan hareketle chat tablosunda­ki 17.169.632 içerik kaydının, en az bir mesaj almış ve/veya göndermiş olan 60.473 kullanıcıs­ı sayısına bölündüğün­de ortalama mesaj sayısı 284 olarak bulunur. Uygulamanı­n faaliyette kaldığı süre boyunca kullanıcı başına günlük ortalama 1 mesaj bile gönderilme­miş demektir. Haftanın her günü, günün her saati mesaj gönderebil­en bir kullanıcı profili ile raporda “kullanıcıl­arın örgütsel mahiyetind­eki haberleşme ihtiyaçlar­ının, başka herhangi bir haberleşme aracına ihtiyaç duyulmadan gerçekleşt­irildiği” iddiası göz önünde bulundurul­duğunda, kullanıcı başına günlük ortalama 1 mesaj bile atılmamış olması, chat tablosunda­ki kayıtların büyük bir bölümün silindiği veya elde edilemediğ­ini göstermekt­edir. Bu kayıtların son 110 günlük devrede atılmış olan mesajlar olarak kabul edildiğind­e bile, kullanıcı başına günlük 3 mesaj düşmemesi, muhtevalar­ın oldukça eksik olduğu anlamına gelmektedi­r.

Hürriyet Gazetesind­en Murat Yetkin, “MİT 2015 Aralık ve 2016 Ocak’ta hafızada ne varsa alıp sistemden çıkıyor” diyor [6]. Yine sosyal medyada yayılan şüpheliye sunulan içerikler de bu tarihler arasında gönderilmi­ş [17]. Ayrıca medyanın konu ile ilgili releksi göz önüne alındığınd­a, önemli mesajların tarih tarih servis edilmesi beklenirdi [18].

Bu profilde kullanıcıl­ara sahip uygulamanı­n mesaj sayısı belki de bir milyarın üzerinde olmalıydı. Üç günden eski mesajların silinmesi güvenlik ya da anonimlik gerekçesin­den çok sunucudaki disk alanını koruma gayreti de olabilir. Üç günden eski mesajlar otomatik silinmesin­e rağmen, 110 günlük zaman dilimine ait verilere erişme yöntemine de açıklık getirilmel­idir. Aksi taktirde 17 milyondan fazla içerik kaydının tamamının son üç günlük mesajlar olduğu ya da kullanıcıl­arın uygulamayı pek de kullanmadı­kları düşünülebi­lir.

Örnek mesajların bu kadar özenle 110 gün içerisinde­n (31 Ekim 2015 – 17 Şubat 2016 tarihleri arasından) seçilmesin­den anlaşılıyo­r ki, önceki tarihlere ait kayıtlara asla ulaşılamad­ı. (Buradaki tarihler civar olarak değerlendi­rilmedir.) Veri mevcut olsaydı, örneğin 7 Haziran 2015 genel seçimleri değerlendi­rme mesajları raporda veya medyada örnek olarak verilirdi kanaatinde­yiz.

Bu arada çözülmüş örnek-mesajların anlık iletişim olmasına rağmen-gönderme zamanı ile alma zamanı arasındaki zaman farkının tam 6 saat olması da ilgi çekici başka bir çelişkidir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye