Yeni Asya

Kentsel dönüşümü de yanliş anladiniz

Kentsel dönüşümün güçlü binalar yapmaktan ibaret olmadığını belirten Kadıoğlu, “Kentsel dönüşüm ile şehirler muhtemel en üst doğal afetlere dayanıklı olarak inşa edilmeli” dedi.

-

İTÜ meteoroloj­İ Mühendisli­ği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “Bugün kentsel dönüşümü sadece ‘güçlü binalar inşa etmek’ olarak anlıyoruz. Japonlar bin yıllık sel ihtimaline karşı altyapı kurarken, bizde son birkaç yılın ortalaması­na göre altyapı kuruluyor. Maliyet çok yüksek diye bin yıl çalışacak sistemi kurmayanla­r, her yıl tamirata harcadıkla­rı parayla daha büyük harcama yaparlar” dedi.

etkisini gösteren ve sel baskınları­na sebep olan şiddetli yağışların ardından belediyeci­lik ve alt yapı soruları tekrar gündeme geldi. Uzmanların birçoğu yaşanan durumu tabiatın dengesini bozan betonarme yapılaşmay­a bağlarken, kentsel dönüşümde yapılan yanlışlara da vurgu yaptı. İstanbul Teknik Üniversite­si (İTÜ) Meteoroloj­i Mühendisli­ği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “Bugün kentsel dönüşümü sadece ‘güçlü binalar inşa etmek’ olarak anlıyoruz. Kentsel dönüşüm ile şehirler muhtemel en üst doğal afetlere dayanıklı olarak inşa edilmeli” diyor.

Güçlü Bİnalar Yapmakla İş BİTMİYOR

Yaşanan sel felâketini­n ardından açıklama Yeni Şafak’a açıklama yapan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “İstanbul, 2009’da Ayamama Deresi’nin de taşmasıyla büyük sel yaşamıştı. Bu sefer benzer durum olmadı, ama yağış miktarı çok yüksekti. İklim değişiyor, ancak önlemler, çözümler değişmiyor. Küresel ısınma kutuplarda­ki buzulların erimesinde­n ibaret değil. Bugün kentsel dönüşümü sadece ‘güçlü binalar inşa etmek’ olarak anlıyoruz. Kentsel dönüşüm ile şehirler muhtemel en üst doğal afetlere dayanıklı olarak inşa edilmeli” tavsiyesin­de bulundu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye