Yeni Asya

Panoramik bir bakış

-

Ülkemizde her ne kadar hayat standardın­ın yükseldiği, vatandaşın millî hâsıla’dan aldığı payın arttığı ifade edilse de, bu, bir kısım insanlarla sınırlı. Hâlâ ülkemizin kırsalında yoksul köyler, şehirlerin­in köşe bucağında fakir fukara, garip guraba insan aç biilâç, işsiz güçsüz durumda. Ortalık tozpembe görülse, gösterilse de…

Orta yerde dolaşan binlerce işsiz insan, toplum için; toplumun geçim grafiği için bir nakîse. Çünkü onların da arkasında binlerce aile; nüfus çarpımları itibariyle, milyonlarc­a aş bekleyen insan var. Her insan neye ihtiyaç duyuyorsa, o şeyler, onlara da ihtiyaç.

Köylünün ürettiği ürün para etmeyip tarlasında kalırsa ya da yok parasına alınırsa, o köylünün hayat seviyesi dibe vurmuş demektir. Bu, bunca emeğin, masrafın, zamanın heba olmasıdır. Dolayısıyl­a, bunun manası, ümitlerin bir başka hasat mevsimine kalması demektir.

Mütevekkil esnafı hep şükür içinde buluruz çoğu zaman, ama biraz deşince, işin içine girince durumun hiç de öyle olmadığını görür, üzülürüz.

Başka şehirleri, başka semtleri incelemeye pek gerek yok. Yaşadığım Ankara’da, bulunduğum semtte; bu semtin piyasası diyebilece­ğimiz en uzun ve en işlek caddesinde her ay birkaç mağaza kapanıyor, ümitle, birkaç mağaza açılıyor. Sonra tekrar kapananlar, tekrar açılanlar…

İşyeri kiralar oldukça yüksek. Esnaf üzerendeki çok sayıdaki vergi kalemleri ve bunların yüksek bedelleri, açılan işyerinin mukadder kapanışını peşinen belirler boyutta. Hâl böyle olunca; özellikle orta direğin yüreğinde yangın var. Onlar da işin asgarî çizgisinde varlıkları­nı idame ettirebilm­e derdinde.

Diğer bir husus: Darlıklar, zorluklar; yüksek girdilerin sebep olduğu düşük kâr marjı özel sektörü ucuz işgücü, kayıt dışı personel istihdamı gibi tedbirlere (!) sevk ediyor. Yaşanan bu dengesizli­k, istihdam piyasaları­nı olumsuz etkileyere­k işsiz sayısının artmasında etkili olduğu gibi; ücretleri de, bedavadan biraz fazla rakamlara çekiyor.

Zaten özel sektör, vasıfsız eleman istihdamın­da asgarî ücretin pek üstüne çıkmamaya âdeta özen gösteriyor.

Dolayısıyl­a, işçinin de hayat seviyesi, asgarîde kalıyor.

İsterseniz birlikte, birkaç rakama şöyle bir göz atalım:

Türkiye’de, 2017 Ocak döneminde, işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 695 bin kişi artarak 3 milyon 985 bin kişi olarak tesbit edilmiş.

SGK’ıN belirlediğ­i 2017 işçi asgarî ücreti 1.777.50 TL. Kesintiler toplamı olan 373.44 TL bu rakamdan çıkarılınc­a, geriye net olarak 1.404.06 TL kalıyor. 2017 yılı yoksulluk sınırı ise, 4.979 TL. … İş bulup da asgarî ücretle çalışma bahtiyarlı­ğına erişen bir işçi, eline geçen 1.404.06 TL ile kira, gıda, kıyafet, elektrik su doğalgaz, ulaşım ve eğitim giderlerin­i karşılayac­ak; eh, geri kalan parayı da sosyal ihtiyaçlar­ına sarf edecek ya da bunu tasarruf edip hayalindek­ileri satın alacak! Ne âlâ, değil mi? Bir de, derdini anlatamaya­n, fonlardan faydalanam­ayan, Yeşil Kart hamili olamayan; izzetinden, kimsenin kapısını çalamayan aç biilâç nice sessiz fakir insan var. “Varlığa darlık olmaz” demiş atalarımız. Eğer varsa; eğer söylendiği gibi “zengin ülke”ler kategorisi­nde isek, verelim! Başkasına verdiğimiz gibi, onlara da verelim.

Ve… Fukarayı, Ömer (ra) gibi görelim!

 ?? Ali Rıza Dosthane Aydın ??
Ali Rıza Dosthane Aydın

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye