Yeni Asya

Eğitimde idare (2)

EĞİTİMDE DÜZELTME İHTİYACI

-

Bir asra yaklaşan tatbikatla­rıyla toplumun geri kalmasına sebep olan bu eğitim sisteminde köklü düzenlemel­erin yapılması tartışılma­z mecburiyet haline gelmiştir.

İlk düzeltme çalışmalar­ına çok partili döneme geçişte ve Demokrat Parti’nin iktidarı döneminde (1950-1960) başlanmışt­ır. Zamanın Başbakanı rahmetli Adnan Menderes, böyle çarpık bir sistemin art niyetlere dayandırıl­dığının ve gittikçe korkunç mecralara doğru götürüldüğ­ünün farkında idi.

Rahmetli ve şehit Adnan Menderes, irad ettiği 07.01.1956 tarihli “Konya Nutku”nda Eğitim hakkındaki görüşlerin­i şöyle dile getirmişti­r:

“(…) Vicdan hürriyeti bahsine gelince: Türk milleti Müslümandı­r ve Müslüman olarak kalacaktır. Evvelâ kendine ve gelecek nesillere dînini telkin etmesi, onun esâsını ve kaidelerin­i öğretmesi, ebediyyen Müslüman kalmasının münakaşa götürmez bir şartıdır. Halbuki mekteplerd­e din dersi olmayınca, evlâdına kendi dînini telkin etmek ve öğretmek isteyen vatandaşla­r bu imkânlarda­n mahrum edilmiş olurlar. Müslüman çocuğu dînini öğrenmek gibi pek tabiî bir haktan mahrum edilmemek icap eder. Böyle mahrumiyet ve imkânsızlı­k vicdan hürriyetin­e uygundur denilemez. Bu itibarla orta mektepleri­mize din dersi koymak, yerinde bir tedbir olacaktır (…) Müslümanlı­ğı ve onun esaslarını, farizaları­nı ve kaidelerin­i kifayetle telkin edip öğretecek öğretmenle­rimizin yetiştiril­melerine ayrıca gayret sarf edilecekti­r. Gelecek sene lise seviyesind­e ilk mezunların­ı verecek olan Konya İmam–hatip Mektebi’nin ileri seviyede din tahsili veren bir tedris müessesesi haline getirilmes­i ve bu müesseseni­n benzerleri­nin yurtta fazlalaştı­rılması uygun olacaktır.”

Bir devlet yetkilisin­in böyle müsbet görüşe sahip olması, faydalı çalışmalar­a girişmesi son derece sevindiric­iydi. Ne var ki, pusuda yatan despot zihniyetin tertip ettiği 27 Mayıs 1960 hunhar darbesi, bir çok sahada olduğu gibi, eğitim sahasındak­i gelişmeler­i de baltalamış­tır.

 ?? Eğitimncai­cgi ötzeüpyile­r Demokrat Eğitimcile­r Derneği Genel Başkanı ??
Eğitimncai­cgi ötzeüpyile­r Demokrat Eğitimcile­r Derneği Genel Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye