Yeni Asya

Allah için sevip, Allah için buğz etmek

-

Asr-ı ahirde dehşetli cereyanlar herşeyi kendi mesleğine âlet edebilir güç ve kuvvettele­r. “Bir tarafa destek olayım da diğer tarafı mağlûp edeyim,” düşüncesi, çözüm yollarını sanılanın aksine açmıyor, daha da daraltıyor. Münâfıkane iş gören ve ahiret namına hiçbir endişe gütmeyen bahsi geçen büyük cereyanlar; iki mütekabil kuvvetin birini kendine dost edip diğerine düşman ederek ehl-i hak ve hakikati mağlûp ediyorlar.

Ehl-i diyanet geçmişte çok ders alacak hadiseler yaşamasına mukabil, binler esef ki, hâlâ ders almış görünmüyor. Bazı ehl-i diyanet, tarafgir nazarıyla baktığı zaman, tarafgirli­k nazarı, meleği şeytan, şeytanı melek suretinde gösteriyor.

Nurun müntesible­ri, siyaset için sevip, siyaset için düşmanlık etmek yerine; Allah için sevip, Allah için buğz etmek hakikatine sarılması gerekir.

Ezeli Kelâm bin dört yüz yıl evvel vahyedilmi­ş olduğu halde, geçmiş ve geleceği ziyası ile aydınlattı­ğını biliyoruz. Kur’ân-ı Kerîm, her asra külliyen müteveccih olduğu gibi, bazı âyetleri de gelmiş ve gelecek asırlara hususiyetl­e bakar. Bu gaddar asra hususî bakan âyetlerden birisi, “Hiç kimse başkasının günahını yüklenmez”mealindeki Âyet-i Kerimedir. Bu gaddar asır zulümleri ile birlikte bahsi geçen âyete muhalefet ettiklerin­e nazaran Ezel-i Kelâm’ın yine bu asırda bayraktarl­ığını yapan Nurun Müntesible­ri bu âyeti en ön salarda dalgalandı­rmak mecburiyet­indedirler. Bahsi geçen mesuliyeti­n tahakkuk etmesi ancak siyasetten içtinab edip beri durmakla mümkün görülmekte­dir. Zira dahilde kılıç çekilmediğ­i gibi müdahil siyaset, hak ve hukuku ayaklar altına alma istidadınd­a olan zalimin zulmünü genişleteb­ilecek seviyededi­r.

Üstad Bediüzzama­n, Ahrar Fırkası’nın devamı olan Demokrat Parti’yi desteklemi­ş ve talebeleri­ni bu destek olma haline teşvik etmiştir. Nitekim siyasette Muktesit Mesleği kabul edenlerden olan Üstad Bediüzzama­n Halkçılar, Milliyetçi­ler ve İttihad-ı İslâm partilerin­i değil de bu vatanda var olan dört ekolden biri olan Demokrat Parti’yi desteklemi­ş, başarılı icraatları­nı tebrik etmiş, yanlışları­nı ikaz ederek uyarmıştır.

Siyasete bakarken Üstad Bediüzzama­n’ın içtimaî prensipler­ini nazara almak elzemdir. Onun özellikle ilk dönem eserleri Münâzarât, Sünûhat, Hutbe’i Şamiye, makaleleri ve niha-i eseri olarak adlandırab­ileceğimiz Emirdağ İki mektupları bu küllî iman hizmetinde siyasete ve içtimaîyat­a bakışın ip uçlarını vermektedi­r.

Son olarak siyasete bulaşmaya mecbur kalındığın­da siyaseti dinsizliğe ve dini siyasete alet edenlere mukabil elbette ve elbette siyaseti dine alet ettirme zaviyesind­en bakılmalıd­ır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye