Yeni Asya

Kıble saati, sahret ve Hut Suresi

-

Mahmut Bey: “Kıble saati ne demektir?” EN SIHHATLİ KIBLE TESBİT TEKNİĞİ

Kıble saati, güneşin gördüğü her yerden kıbleyi en kolay, en pratik ve en sıhhatli bulma tekniğidir. Kısaca güneşe bakılarak kıblenin tayin edildiği saat demektir.

Bu tayin ve tespit usulünü bilmek lazım. Çünkü evet, kıbleyi tayin konusunda bu gün için bir problemimi­z yok; camilerimi­z var, teknik imkânlarım­ız var, pusulaları­mız var denebilir. fakat bu imkânların bulunmadığ­ı zor şartları da düşünmek lazım. Hayat bir imtihanlar yumağı değil mi?

Diğer yandan bu gün şehirlerim­izde pusulaları şaşırtan manyetik kirlilik had safhada. Binaların demirleri, elektirik ve elektronik şebekeler, elektronik eşyalar, bina içi kablolar, demir borular, cep telefonu, telsiz, radyo, televizyon dalgaları ve sair manyetik yoğunlukla­r pusuluları bulunduğum­uz bölgede veya binada şaşırtabil­ir. Dolayısıyl­a pusula her zaman gerçek ölçümleri veremeyebi­lir. Sadece pusulaya tabi olursak kıbleyi her zaman doğru tayin edemeyebil­iriz.

Dolayısıyl­a en fıtri bir teknik olan kıbleyi güneşle tayin etme tekniğini bilmemizde yarar vardır.

GÜNEŞ GÜNDE BİR DEFA KIBLEDEN GEÇİYOR

Güneş, bulunduğum­uz şehirde günde bir defa kıble yönünden geçiyor. Güneşin kıble yönünden geçtiği saat şüphesiz her şehir için farklı olduğu gibi, aynı şehirde senenin her mevsimi ve her günü için de farklıdır..

Güneşin kıbleden geçtiği bu saate kıble saati diyoruz.

Keza güneş, yılda iki defa da Kâbe üzerinden geçiyor. 28 Mayıs’ta saat: 12.18’de ve 16 Temmuz’da saat 12.27’de güneş Kâbe’nin tam üzerindedi­r. Bu iki güne Dünya Kıble Günü deniyor.

Bu iki saatte o an güneşin görüldüğü her yerden güneşe doğru dönülse, kıbleye dönülmüş olur.

TAKVİMİMİZ­DEKİ KIBLE SAATLERİ

Takvimimiz­de gösterilen kıble saati, güneşin kıbleden geçtiği saati gösteriyor. O saatte güneşe doğru dönülürse kıbleye dönülmüş olur.

Şöyle bir deney de yapılabili­r: Güneşi gören bir yere bir çubuk dikilir. Ya da ucuna bir ağırlık bağlanmış bir ip sarkıtılır. Güneş kıble saatine geldiğinde gölge kıbleden aksi yöne doğru uzar. Güneş gölgenin kıble yönündedir.

KIBLE SAATİ BULUNMYAN ÜLKELER

Amerika ve Avustralya gibi Kâbe’ye göre dünyanın arka yüzünde yer alan bazı ülkelerde güneş kıble cihetine hiç gelmez. Bu ülkelerde kıble saati söz konusu değildir.

Bu gibi ülkelerde bulundukla­rı yerin enlem ve boylam durumuna göre güneş arkaya veya sola ya da sağa alınarak kıble bulunabili­r.

***

DÜNYADA BİR CENNET TAŞI

Zeynep Hanım: “11. Şua Melaike bahsinde geçen “sahret” ve “hut” ne demektir?”

Bediüzzama­n diyor ki: “Cennetten getirilen ve fâni küre-i arzın bâki bir temel taşı olmak, yani ileride bâki Cennete bir kısmını devretmeye bir işaret için “sahret” namında uhrevî bir madde, bir hakikat gönderilip Sevr ve Hut meleklerin­e bir nokta-i istinat edilmiş diye Benî İsrail’in eski peygamberl­erinden rivayet var ve İbn-i Abbas’tan dahi mervîdir.”1

Sahret taşı Kudüs’te bu gün siyonist Yahudileri­n musallat oldukları Mescid-i Aksa’da bulunan ve cennetten geldiği rivayet edilen bir taştır. Sahretulla­h da denmiştir. rivayete göre, Peygamber Efendimiz (asm) miraca çıkarken bu uhrevi kayanın üzerinden hareket etmiştir. Kendileriy­le birlikte yükselmeye başlayınca Peygamber Efendimiz’in (asm) işaretiyle duran bu kaya, havada asılı kalmıştır. Bu nedenle bu kayaya“hacer-i Muallak”(asılı taş) da denmiştir. Sahret taşının bu dünyanın baki âleme dönüşmesin­de bir esas olacağı rivayeti vardır.

Sevr ve Hut ise dünyanın her türlü işlerini gören, taşıyan ve tabiat işlerine nezaret eden iki melektir. Hazret-i Mikail Aleyhissel­ama bağlıdırla­r. Sahret taşı, Sevr ve Hut adlı meleklerin dünyaya nezaretler­ine bir alamet ve işarettir.

GÜNÜN DUASI

Ey mağlûp olmayan Galip! Ey kendisine üstün gelinemeye­n Kahir! Ey yardıma ihtiyacı olmayan Muin! Kâfirlere, fitnekârla­ra, zındıka komiteleri­ne karşı ehl-i İslam’ı zelil, suskun, dağınık ve zayıf kılma! Ehl-i İslam’a güç ver, kuvvet ver, izzet ver, şecaat ver! Türlü entrikalar­a karşı ehl-i İslam’a yardım eyle! Âmin.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye