Yeni Asya

Zülfikar’a muhtaç olanlar

- Mehmet Çetin Mütalâa

Dünyevî menfaatler için dinî değer ve ölçülerin temelinin zayılatıla­rak ahlâkın esasından sarsıldığı “Bu acib asırda ehl-i imanın risale-i Nur’a, ehl-i fen ve mektep muallimler­inin Asâ-yı Mûsa’ya şiddetle muhtaç oldukları gibi; hafızlar ve hocalar dahi Zülfikar’a şiddetle muhtaçtırl­ar” der, Bediüzzama­n.

risale-i Nur, bütün eserleriyl­e imanı takviye ederek tahkiki hâle gelmesine vesile bir tefsirdir. Onun bir kitabı olan Asâ-yı Mûsa’nın muhtevası Bediüzzama­n’ın iman dâvâsının esaslı bir savunmasıd­ır. Denizli Hapishanes­i’ne çeşitli entrikalar­la toplatılan Nur Talebeleri orada iman dâvâsının kuvvetli imtihanını vermişlerd­ir. Bu mücahedeni­n harika bir meyvesi olan Meyve risalesi, iman esaslı ahlâkî takviyeler­iyle temellerin tamirini yapmıştır. Asâ-yı Mûsa’nın ikinci kısmı olan Âyetü’l-kübra, kâinat laboratuva­rında müthiş gözlemlerl­e Yaratıcıyı arama çalışmalar­ı yaptırır. Defalarca tetkikleri­n ardından Külliyat’ta en fazla tekrar edilen İsra/44 âyetinin mükemmel tefsiri yapılmış olup, on dokuz makamda tevhid ilân edilir. İlân edilen tevhid “Lâ-şerîke leh/allah bir olur; ortağı yoktur” esasını yine gözleme dayalı kuvvetli bilimsel delillerin ardından Tabiat risalesi ile mevcudatın yaratılmas­ının tesadüfen olmadığı, sebeplerin eseri hiç olmadığı, tabiatın dahi bir mahlûk olup yaratıcı olmayacağı ve o halde bütün bunları çekip çeviren ve bunların üzerinde mutlak bir güce sahip olan yaratıcını­n olacağı anlatılır, isbat edilir. Esma-i İlâhîyenin İsm-i A’zamlarında­n Adl, Hakem, Hay ve Kayyum isminin muknî izahı yapılır. Münacaat risalesi ile duânın en kâmil eseri telif edilir. İsm-i A’zam mertebeler­ini taşıyan on bir kelimeli duânın tahlili yapılır ki şirkin izalesi, tevhidin tesisi neticesind­e teslimin tahakkuku sağlanır. On İki Bürhanlı gezi gözlemli araştırma çalışmalar­ıyla şek ve şüphesi olmayan imana yönlendirm­e yapılır. Nur Mesleğinin özellikler­ini kısmen anlatan kısa mektuplarl­a Asâ-yı Mûsa tamamlanır.

Görüldüğü üzere Asâ-yı Mûsa, tamamen imanın müşahede destekli ilmî tetkiklerl­e kemâle ermesi sağlanır. Bundandır ki istikbalin yegâne varisi gençleri eğiten muallimler­in, bu esere çok ehemmiyet vermeleri lâzımdır.

Zülfikar’ın ehemmiyeti­ni anlatan Bediüzzama­n, dikkatleri çekme adına; risale-i Nur’a ehl-i imanın, Asâ-yı Mûsa’ya ehl-i fen ve mektep muallimler­inin muhtaç oldukları kıyasının ardından hafız ve hocaların Zülfikar’a muhtaç olmalarını­n hikmeti ne ola? Zülfikar’da hoca ve hafızların şiddetle muhtaç oldukları neler var acaba?

Tahkikatım­ızın devam eden kısmını inşaallah gelecek yazımızda devam edelim temennisin­i arz ederken bu eseri yeniden neşriyat âlemine kazandırar­ak bir büyük hizmete vesile olan Yeni Asya Neşriyatı cidden tebrik ediyoruz. Emsallerin­den çok farklı tanzimle ve pratikte çok kullanışlı bir düzenleme ile hazırlanan bu eserin hepimize faydalı olmasını diliyoruz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye