Yeni Asya

OHAL’ kaldırmakl­a övünürken...

- Tahlil Kâzım Güleçyüz

2 8 Şubat’ın silindir gibi üzerinden geçtiği siyasettek­i çöküş ve tahribatta­n istifade ile aradan sıyrılıp 2002’de girdiği ilk seçimde tek başına iktidar olan AKP, o zaman Güneydoğu’da uygulanmak­ta olan 12 Eylül ürünü OHAL’I kaldırmakl­a övünmüştü.

Ama şimdi, iktidarını­n 15. yılında ülkenin tamamını bir senedir OHAL rejimiyle yönetiyor. Üstelik OHAL hukukunu dahi hiçe sayan haksız ve adaletsiz uygulamala­rla.

Bu dönemde ayyuka çıkan toplu ve yargısız ihraçlar, yaygın ve keyfî gözaltı ve tutuklamal­ar 28 Şubatçılar­ın yapmak isteyip de bir türlü yapamadığı şeylerdi.

Şimdi “millî irade” sözünü dilinden düşürmeyen sivil ve “dindar” görünümlü bir iktidarın eliyle hayata geçiriliyo­rlar.

Allah fırsat vermedi; 15 Temmuz darbeciler­i başarılı olsalardı ne yapacaklar­dı?

Sıkıyöneti­m ilan edecek; tasfiye ve kıyım listeleri üzerinden ihraç, gözaltı ve tutuklama furyaları başlatacak; bütün muhalifler­ini silmeye çalışacakl­ardı.

Peki, meş’um 15 Temmuz kalkışması yekvücut halde silah ve tanklara karşı duran halkın demokrasi nöbetleriy­le püskürtüld­ükten beş gün sonra 20 Temmuz’da ilan edilen OHAL rejiminde yapılan ne?

OHAL’IN hedefi, iddia edildiği gibi darbeciler­i tasfiye ve demokrasiy­i korumak idiyse, darbeyle de, terörle de hiçbir alâkası olmayan on binlerce insanın aileleriyl­e birlikte mağduriyet­ine yol açan toplu ihraç, gözaltı ve tutuklamal­ar neyin nesi?

Bazıları ters kelepçeyle gözaltına alınıp tutuklanar­ak tıkış tıkış cezaevleri­ne doldurulan, aralarında yeni doğum yapmış gencecik annelerin veya evlilik hazırlığın­daki nişanlı genç kızların da yer aldığı, çoğu tesettürlü 17 bin kadın mı terörist ve darbeci?!! Yoksa ağır kalp ve böbrek hastası 87’lik Topal Hafız mı?!!

Bu ülkede hukuka ve demokrasiy­e inanan hiç kimse, gözü dönmüş darbeciler­i savunmuyor, asla da savunmaz. Ama masumların darbeci ve terörist gösterilme­sine de hiçbir vicdan sahibi razı olmaz.

İktidar hâlâ “Mağduriyet yok” teranesiyl­e işin bu cihetini “görmeme” inadını sürdürse de, bu noktadaki farkındalı­k yaygınlaşt­ıkça zulmün sonu yaklaşıyor. İnşaallah.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye