Yeni Asya

Krizi diplomasi çözer Uzmanlar Ankara-berlin hattındaki krizin çözümünün diplomasid­e olduğunu Belirtirke­n, YAŞAR Yakış, “türkiye, BUNU görmezden gelerek YA da sadece Yüksek perdeden cevap vererek krizi geçiştirme­ye çalışırsa Büyük zarar görür” Uyarısında

-

UZMANLAR son günlerde Ankara-berlin hattında yaşanan krizin çözümünün diplomasid­e olduğunu belirtirke­n, Akp’nin kurucuları­ndan olduğu kadar bir dönem dışişleri bakanlığı görevi de yapan Yaşar Yakış, “Türkiye, bunu görmezden gelerek ya da sadece yüksek perdeden cevap vererek krizi geçiştirme­ye çalışırsa büyük zarar görür” uyarısında bulundu. Ankara-berlin hattındaki krizde sorumluluğ­un Almanya’da olduğunu düşünen AKP hükümeti, Almanya’nın terörle mücadelede Türkiye’yle işbirliği yapmaktan özellikle çekindiği ve bu yüzden de iki ülke arasında güven bunalımı oluştuğu görüşünde.konunun TBMM’DE de ayrıntılı olarak değerlendi­rilmesi, Berlin’den beklentile­rin meclis kanalıyla da Alman hükümetine iletilmesi hükümetin planları arasında.

insan hakları alanında acilen adım atılmalı

Yaşar Yakış, Ankara-berlin hattındaki krizin yumuşaması için adım atması gereken tarafın Türkiye olduğunu dile getirdi. Dw’de yer alan habere göre, Yakış, “Türkiye, Alman vatandaşı olan bir insan hakları aktivistin­in terör örgütü üyesi olduğunu söyledi. Böyle bir suçlama Batı’da anlam ifade etmez. Net bir suçlama koymak gerekir, net bir yargı kararı göstermek gerekir. Terör örgütünden kasıt nedir, açıklanmal­ıdır. Bu krizde Almanya’nın yapacağı çok şey görünmüyor. Türkiye’nin temel insan hakları alanında acilen iyi bir adım atması gerekiyor” açıklaması yaptı. Almanya’nın hiçbir zaman ‘ayaküstü’ açıklama yapmayacağ­ını Türkiye’nin bilmesi gerektiğin­in altını çizen Yakış’a göre Türkiye’nin konuya daha ciddi yaklaşması gerekiyor. Yakış, “Türkiye, bunu görmezden gelerek ya da sadece yüksek perdeden cevap vererek krizi geçiştirme­ye çalışırsa büyük zarar görür” uyarısında bulundu.

tarafların sakinleşme­ye ihtiyacı var

“Ortada ciddi bir kriz var” diyen başka bir isim Türk diplomasis­inin en parlak diplomatla­rından biri olarak bilinen emekli büyükelçi Faruk Loğoğlu. Loğoğlu, “İşlerin çığırından çıkmış hale gelmesi hiç iç açıcı değil. Diplomasin­in acilen devreye sokulması gerekiyor” görüşünü savundu. Türkiye-almanya ilişkisini­n hiç olmazsa Almanya’da yaşayan 3 milyondan fazla Türk vatandaşı düşünülere­k değerlendi­rilmesini isteyen Loğoğlu, “Taraların sakinleşme­ye ihtiyacı var. Karşılıklı sert söylemlere rağmen, ikili ilişkileri­n kopması mümkün olmaz. Taralar birbirleri­nden beklentile­rini serinkanlı­lıkla yeniden değerlendi­rilmeli” dedi.

tek koşul türkiye’deki Ohal’in kaldırılma­sı

Türkiye-almanya ilişkileri konusunda uzman isimlerden Prof. Hüseyin Bağcı, gerilimin daha da artacağını düşünüyor. “Alman sosyal demokratla­r Merkel üzerindeki baskıyı Eylül’e kadar artıracak görünüyor. İki ülke arasındaki yargı konuları da namus davasına dönüştü. Merkel kazanırsa seçimleri belki yumuşama olur krizde ancak sosyal demokratla­r yönetime gelirse, Türkiye’ye dönük ambargolar­ın başlaması kaçınılmaz” diyen Bağcı, gerilimin yumuşaması için her iki tarafın da aynı anda adım atması gerektiğin­i söyledi. İlişkileri­n uzun vadede düzelmesin­in tek koşulunun da “Türkiye’deki OHAL’IN kaldırılma­sı” olduğunu düşünen Bağcı, “Karşılıklı beklentile­r yükseldikç­e çözüm zorlaşıyor ancak kim daha çok zarar görür sorusunun yanıtı açıktır. Almanya’nın Türkiye’ye zarar verme potansiyel­i daha yüksektir. Türk hükümetini­n müzakere, diyalog ve işbirliğin­den yana söyleme ağırlık vermesinde fayda var” dedi.

 ??  ?? Yaşar Yakış
Yaşar Yakış
 ??  ?? Faruk Loğoğlu
Faruk Loğoğlu
 ??  ?? Prof. Hüseyin Bağcı
Prof. Hüseyin Bağcı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye