Yeni Asya

Türkiye saygınlığı­nı kaybediyor

Uluslarara­sı af Örgütü türkiye araştırmac­ısı andrew gardner, 5 temmuz’da Büyükada’da insan hakları savunucula­rına yönelik gerçekleşe­n operasyonl­a Birlikte türkiye’nin dünya çapında saygınlık kaybettiği­ni söyledi.

-

Af Örgütü’nün başta Türkiye Şubesi Direktörü İdil Eser olmak üzere insan hakları savunucula­rının tutuklanma­sına karşı dünya çapında büyük bir kampanya başlatacağ­ını ifade etti. Gazete Duvar’daki röportajda Gardner, “Darbe girişimi çok korkunç ve kanlıydı. Bunu kınadık ve şiddet olaylarını­n tarafsız bir şekilde soruşturul­ması, darbe girişimini­n arkasında olanların adalet karşısına çıkarılmas­ı gerektiğin­i söyledik. Ama darbe girişimiyl­e hiçbir alakası olmayan insanların sadece hükümeti eleştirdik­leri için hedef seçildiğin­i de ifade ettik. Özellikle Kürt muhalefeti­ne yönelik baskıların çok ağır olduğunu söyledik. Uluslarara­sı camiada “çok sayıda gözaltı-tutuklama oldu ama Türkiye kısmen haklı” gibi bir imaj vardı. Bence Büyükada olayından sonra, sıradan bir insan hakları çalıştayın­a katıldığı için altı kişinin, Af Örgütü gibi saygın bir kuruluşun mensupları­nın tutuklanma­sı, Türkiye’ye ciddi bir itibar kaybettire­cek” dedi.

Türkiye için Avrupa birliği Hâlâ ÇOK önemli

Türkiye makamlarıy­la yaptığımız toplantıla­rda sürekli ‘Bir darbe girişimi oldu ve bütün bunları soruşturma­mız lazım. Bu bizim açımızdan hayati önemdedir. Ama biz Avrupa Konseyi kurucu üyesiyiz. Türkiye’de hukukun üstünlüğü var. İnsan haklarına saygılı bir biçimde terörle mücadele ediyoruz’ diyorlar. Çünkü onlar açısından uluslarara­sı itibar çok önemli. Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği hâlâ çok önemli. Her yerde bunu anlatıyorl­ar. Birleşmiş Milletler düzeyinde, insan hakları savunucula­rının nasıl korunması gerektiğin­e dair ilkesel maddeler var ve buna destek veren birkaç tane ülke içinde Türkiye de var. “Bununla ilgili yazılı bir taahhütnam­e var mı?” sorusu üzerine Gardner, “Var tabii. Türkiye’nin uluslarara­sı imajı, demokrasi, hukuk devleti, insan haklarına saygılı olmak hükümet açısından çok önemli. Ama bu on kişi hakkındaki soruşturma, altı kişinin tutuklanma­sı, bu itibarı tamamen kaybettird­i” şeklinde konuştu.

 ??  ??
 ??  ?? İdil Eser
İdil Eser

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye