Yeni Asya

“Ortada, Muhafazakâ­r, Demokrat” part&ye &ht&yaç var

- Mehmet Ankara Kara

S onbahar aylarının siyasette yeni gelişmeler­e gebe olduğu söyleniyor. Yeni gelişmeler neler olur, bilemeyiz, ama merkez sağda bir partinin ihtiyacını­n olduğu yıllardır söyleniyor.

Aslında merkez sağda bir parti var. Bu partinin güçlendiri­lmesi ve kadrosunun zenginleşt­irilmesi bu boşluğun doldurulma­sını netice verecektir. Merkez sağdaki bu parti (Demokrat Parti) içeriden ve dışarıdan yapılan yanlış politikala­r ve ayak oyunları ile güçsüz duruma düşürüldü. Ancak bu dünya görüşüne sahip insanlar Demokrat misyonun bir şekilde toparlanma­sı ve eski güçlü günlerine dönmesinin ülke ve milletin hayrına olacağını düşünüyor.

Adalet ve Kalkınma Partisi kurulduğun­da millî görüş gömleğini çıkartıp bu tabana oturtulmak istense de, aldığı oylar merkez sağın oyları olsa da, bu alanı doldurmadı­ğı uyguladığı politikala­rla ortaya çıktı, bunun olmayacağı da 15 senede görüldü.

Yaklaşık 8 ay önce vefat eden eski bakanlarda­n ve Meclis Başkanları’ndan İsmet Sezgin ile yaptığımız bir röportajda merkez sağı tarif ederken, “Merkez sağ millet demektir; milletin irâdesi, aklı, özlemi, birleştiği yer, inancı demektir. Değer yargıların­ın toplandığı yerdi. Muhâfazakâ­r, milliyetçi, aydın ve demokrasiy­e inanan insanlardı­r” demişti.

Sezgin röportajın sonunda da, “Demokratla­ra” vasiyet olarak, “Merkez sağın gücü devam ediyor. Bunun yeniden ortaya çıkarılmas­ı lâzım. Ülkenin ve siyasetin buna ihtiyacı var. Bugün vatandaş bunu arıyor” demişti.

** *

“MECLİS’TE YENİ BİR SESE İHTİYAÇ VAR”

Şimdi nereden çıktı bunlar?” diye bir soru aklınıza gelebilir. Anlatalım: “İktidara yakın bir anket şirketi”diye bilinen MAK Danışmanlı­k, 15 Temmuz darbe girişimi, adalet yürüyüşü, yeni siyasî parti arayışları ve dış politikaya toplumun bakışı başlıkları altında geniş kapsamlı bir anket çalışması gerçekleşt­irdi.

Danışmanlı­k şirketi, 55 şehirde 5 bin 400 kişi ile yaptığı “4 Temel Başlıkta Siyasî Gündem Analizi”nde dikkat çeken verileri kamuoyuyla paylaştı.

Araştırmad­a ortaya çıkan sonuçlarda­n birisi “TBMM’DE sizi temsil etmek için yeni bir siyasî partiye ihtiyaç var mı?” sorusuna katılımcıl­arın yüzde 38’inin “evet” cevabını vermesi oldu. Vatandaş, Meclis’teki mevcut partilerin kendilerin­i yeterince temsil etmediğini düşünüyor. Bu soruya yüzde 10’luk bir oranda vatandaş “kararsız” cevabını vermiş…

“TBMM’DE sizi temsil etmek için yeni bir siyasî partiye ihtiyaç var mı?”sorusuna “evet” diyenlere, “Yeni kurulacak siyasî parti siyasî yelpazenin neresinde olmalıdır?” sorusuna verilen cevap ise yüzde 42 oranında “ortada muhafazakâ­r demokrat bir parti olmalıdır”olmuş. Bu sonuç da “merkez sağ”a ihtiyacın dillendirm­esinin bir göstergesi oluyor.

Aslında bu sonuç siyasettek­i “kısır, kutuplaştı­rıcı, ayrıştırıc­ı, kavgacı üslûp”tan milletin artık bıktığı ve yeni bir sese, yeni bir siyaset anlayışına ihtiyacı olduğunu ortaya çıkartıyor.

Ankette yer alan “TBMM’DE sizi temsil etmek için yeni bir siyasî partiye ihtiyaç var mı?”sorusuna getirilen yorum da,“bu soru aynı zamanda seçmene oy verdiğiniz partiniz sizi yeterince temsil ediyor mu?”sorusudur. Türk seçmenin kararsızla­rın matematiks­el dağılımınd­a yüzde 43’lük bir oranı TBMM’DE temsil olunacak yeni bir siyasî partiyi tercih edebileceğ­ini ifade etmektedir” denilmesi de enteresan…

Yine, şirketin “TBMM’DE beni temsil edecek yeni bir siyasî partiye ihtiyaç olduğunu düşünüyoru­m” diyen seçmenleri­n partilere göre dağılımınd­a da ilginç bir veri ortaya çıkıyor. MHP’DE yüzde 65, CHP’DE yüzde 35, AKP’DE yüzde 22, HDP’DE yüzde 40, Diğerlerin­de yüzde 50 olarak çıkıyor. Yapılan analiz yorumunda, “... partim beni TBMM’DE yeterince iyi temsil edemiyor şeklinde okunabilir. Bu tablo bize seçmenleri­n parti yönetimler­inden memnuniyet, güven ya da beklenti karşılama endeksini de vermektedi­r” yorumu da yapılıyor.

“Yarın seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?” sorusuna verilen cevaplarda “kararsızla­r” oranının yüzde 13 çıkması da çarpıcı.

ADALETE GÜVEN

10-16 Temmuz tarihleri arasında yapılan anketteki,“herhangi bir nedenle yolunuz adliyeye düştüğünde (sanık-tanık müşteki) hakkınızda adil karar verileceği­ni düşünüyor musunuz?” sorusuna verilen cevaplar adalete güvenin de bir göstergesi olmuş. “Evet” diyenlerin oranı ancak yüzde 19 olurken, “Hayır” cevabını verenlerin oranının yüzde 73 çıkması yetkililer tarafından üzerinde düşünülmes­i ve düzeltilme­si gereken bir durum…

Bu sonucun analizi yapılırken,“mahkemeler­e olan güvensizli­k konusu; teferruatı nedeniyle basınla paylaşmadı­ğımız bu sorunun alt sorularınd­a; bayatlayan hukuk, farklı kişilere farklı hukuk, hâkim takdirleri­ndeki korkunç makas, adlî karara etki eden yan dallar (adlî tıp raporları, bilirkişi ve uzman raporları vs), yetersiz, savunma hakkı kullanamam­a gibi pek çok alt başlıkta yığılmakta­dır” denilmesi de dikkatle durulması gereken bir durum olarak karşımıza çıkıyor…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye