Yeni Asya

“Kuşdili” ile dâvet

-

Giresun Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy sakinleri, 23 Temmuz’da 20’ncisi yapılacak Kuşdili Kültür ve sanat Festivali’ne vatandaşla­rı, ıslıkla Haberleşme yöntemi olan Kuşdiliyle dâvet etti.

ilçesine bağlı Kuşköy sakinleri, bugün 20’ncisi yapılacak Kuşdili Kültür ve Sanat Festivali’ne vatandaşla­rı, ıslıkla haberleşme yöntemi olan kuşdiliyle davet etti. UNESCO tarafından “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi”ne aday olan kuşdilinin gelecek yıllara taşınması için geleneksel olarak düzenlenen “Kuşdili Kültür ve Sanat Festivali” öncesi Kuşköy halkı, Atatürk Meydanı’nda faaliyet düzenledi.

Kuşdilini Tanıtma Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Şeref Köçek, yaptığı açıklamada, yörede yüzyıllard­ır haberleşme amacıyla kullanılan kuşdili kültürünü yaşatmaya çalıştıkla­rını söyledi. Köçek, kuşdilini tanıtmak amacıyla her yıl festival düzenledik­lerini söyledi. Festivalin yanı sıra kültürü gelecek nesillere aktarma adına çalışmalar da yürüttükle­rini ifade eden Köçek, “Amacımız bu kültürümüz­ü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak.” dedi. ASIRLAR ÖNCESİNDEN GELİYOR

Kuşdilinin çok eskilere dayanan bir kültür olduğunu, asırlar öncesine dayanan bir geçmişi bulunduğun­u belirten Köçek, şöyle konuştu:

“Bölgedeki arazi engebeli. Yöre halkı uzaktaki insanlarla haberleşme­k amacıyla bu dili oluşturmuş. Birbirleri­yle haberleşme­de kuşdili kullanıyor. Kuşdili konuşma aracı olarak Kuşköy Köyü’nde düğün, cenaze, hastalık, imece çağırma durumların­da en önemli ve en kolay haberleşme türüdür. Karşıdan karşıya 3 kilometre mesafeden birbirine haber ulaştırmad­a en çok kullanılan yöntemdir.” Köçek, bugün yapılacak olan festivale herkesi dâvet ettiklerin­i sözlerine ekledi. - aa

 ??  ?? Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy sakinleri, 23 Temmuz Pazar günü 20'ncisi yapılacak Kuşdili Kültür ve Sanat Festivali'ne vatandaşla­rı, ıslıkla haberleşme yöntemi olan kuşdiliyle dâvet etti.
Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy sakinleri, 23 Temmuz Pazar günü 20'ncisi yapılacak Kuşdili Kültür ve Sanat Festivali'ne vatandaşla­rı, ıslıkla haberleşme yöntemi olan kuşdiliyle dâvet etti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye