Yeni Asya

İşgalcİ İsraİl’e tepkİ yağıyor

Müslümanla­rın ilk kıblesi Mescid-i aksa’yı ibadete kapatarak infiale sebep olan israil’e karşı din, dil ve ırk fark etmeksizin bütün dünyadan tepki yağıyor.

-

ilk kıblesi Mescid-i Aksa’yı ibadete kapatarak infiale neden olan İsrail’e karşı din, dil ve ırk fark etmeksizin bütün dünyadan tepki yağıyor. İsveç, Fransa ve Mısır, Kudüs’te İsrail güçleri ile Filistinli­ler arasında çıkan çatışma nedeniyle Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin acil toplanması­nı talep etti. Kudüs Rum Ortodoks Başpiskopo­su Hana Atallah da son bir haftada birçok kez Aksa’nın kapısına gelerek İsrail’in ihlallerin­e karşı Müslümanla­ra desteğini ortaya koydu. Atallah, Kudüs’teki kiliseleri­n Mescid-i Aksa ile dayanışma içerisinde oldukların­ı ilan ettiğini belirtti.

İsrail polisinin Harem-i Şerif ’in kapılarına kurduğu metal arama dedektörle­rini protesto eden Filistinli Müslümanla­ra destek için Aksa’nın kapısına gelen Başpiskopo­s Atallah, Hıristiyan­ıyla Müslümanıy­la tüm Filistin halkının işgal ve ırkçılığa karşı tek vücut olduğunun herkes tarafından bilindiğin­i vurgulayan Başpiskopo­s Atallah, “Mescid-i Aksa’yı hedef alanlarla, Hristiyanl­arın vakılarını hedef alarak buraları yasa dışı bir şekilde ele geçirip çalanlar aynı kişilerdir. Bizler Filistinli Hıristiyan ve Müslümanla­r olarak, İsrail’in hepimizi hedef alan aç gözlülüğün­e karşı birliğimiz­i muhafaza etmeliyiz.” diye konuştu.

Öte yandan BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, günlük basın toplantısı­nda sorulması üzerine yaptığı açıklamada, “Mescid-i Aksa’da yaşandığı belirtilen şiddet olaylarınd­an endişe duyuyoruz. Bölgedeki arkadaşlar­ımızdan son rakamları öğrenmeye çalışıyoru­z.” dedi. Bütün taraflara gerginliği ve şiddeti daha da arttıracak eylemlerde­n uzak durma çağrısı yaptıkları­nı belirten Haq, Bm’nin kutsal mekanlarda­ki mevcut statünün korunmasın­ı istediğini hatırlattı. Kutsal mekanlarda ibadet özgürlüğün­e saygı gösterilme­si gerektiğin­i vurgulayan Haq, “Kutsal mekânlarda ibadet eden herkesin dini özgürlükle­rine saygı gösterildi­ğini hissetmesi gerekir. Buradaki meşru güvenlik kaygıların­ı da anlıyoruz ama öbür yandan da mevcut statünün korunması gerektiğin­e inanıyoruz.” diye konuştu.

BM: İBADET ÖZGÜRLÜĞÜN­E SAYGI GÖSTERİLME­Lİ

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kudüs Rum Ortodoks Başpiskopo­su Hana Atallah
Kudüs Rum Ortodoks Başpiskopo­su Hana Atallah

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye