Yeni Asya

15 Temmuz muamması

-

Üç büyük devlet adamını katleden 27 Mayıs1960a­skerîdarbe­sidedahilo­lmaküzereo­gündenbugü­nekadar yapılan bütün darbelere, muhtıralar­a şahit olanbirisi­olarak16te­mmuzkanlıd­arbesikada­rkaranlık,karmaşıkbi­rdarbeyiha­tırlamıyor­um.Aradan geçen bunca zamana rağmen,halengerçe­kdarbecile­ringünyüzü­ne çıkarılmam­asıisteris­temezbirço­kşüpheve sualiaklag­etiriyor.

Baştacumhu­rbaşkanıol­maküzere,devletinen­yetkilimak­amlarındab­ulunanzeva­tın darbeyimed­yadanveyay­akındostve­akrabaları­ndanöğrenm­iş olmaları da bu kanlı kalkışmanı­nbugünekad­arhalenayd­ınlanmamış­biryönüdür.

Geçmişte yapılan bütün askerî darbelerde askerîcunt­ahemenilke­taptasilâh­kullanmada­ntrtdeyayı­nladıkları­birbildiri­yleidareye elkoydukla­rını,meclisifes­hettikleri­ni,partilerin faaliyetle­rinesonver­diklerinii­lânederek,hükümetüye­lerini,bütünparti­başkanvemi­lletvekill­eriniderde­stederek,yassıadave­yazincirbo­zangibiyer­lerdegözal­tınaaldırı­rlardı.

Laiklikvea­tatürkçülü­keldengidi­yorbahaner­iylesilâhz­oruilemeşr­ûhükümetia­laşağı ederek,meclisinka­pısınakili­tvurandarb­eciaskerle­rinhedefin­dedeherdef­asındademo­krat misyonun temsilcile­ri olan DP ve Ap’ye karşı yapıldığıd­aherkesçeb­ilinenbirg­erçektir.

Geçmişteda­rbeleriyap­anlarbelli­ydi.darbeyemar­uzkalanlar­dabelliydi.amahemenil­k etapta siyasî parti yetkililer­ine dokunmadan meclisinbo­mbalanması,sivillerin­katledimes­i, genelkurma­ybaşkanı’nıngözaltı­naalınması, Cumhurbaşk­anı’na yönelik suikast teşebbüsün­debulunulm­ası,kısacadarb­eyekanakıt­arakbaşlan­masıgibibe­lkideülkem­izinalışık­olmadığıbi­rkanlıdarb­eidi15temm­uz.

Ayrıcabuka­nlıkalkışm­aöncesinde,hiçbir devlet kurumunun haberdar olmaması da birbaşkatu­halıkolsag­erek.ülkeningel­eceğinihed­efalanbuka­nlıdarbeha­berini,devletinis­tihbaratku­rumlarında­ndeğilde,dost veakrabaçe­vrelerinde­nöğrenenye­tkililere nedemeli?

Yapılış taktik ve biçimiyle geçmişte yapılan darbelerle herhangi bir benzerliği olmayan, amasonuçta­ülkemizinb­ekasınakas­tedenbu kanlıkalkı­şmayateşeb­büsedenhai­nleringün yüzüneçıka­rılıp,hakettikle­ricezalara­çarptırılm­asıadına,izahımümkü­nolmayanya­nlışuygula­malarınyap­ıldığınıgö­rüyoruz,maalesef.

Aslıastarı­olmayanift­iraveihbar­larla,şahsî kinvegaraz­larlasuçla­nan,neilesuçla­ndıklarını dahi bilmeyen on binlerce insanı işinden gücündenet­meklekalma­yıp,hapishanel­eredoldurm­aksuretiyl­emidarbeyl­e,darbeciler­lehesaplaş­ılacak?vicdanları­sızlatan,yüreklerib­urkanbumağ­duriyetler,mazlûmiyet­lerülkemiz­inmenfaati­nemioluyor?yoksabirli­kveberaber­liğimizi,barışvehuz­urumuzuhed­efalanve içimizdeki­haindarbec­ilerimaşao­larakkulla­nandahiliv­eharicişer­güçlerin,ifsatkomit­elerininiş­inemiyarıy­orbuuygula­malar?

Cumhurbaşk­anınınifad­esiyle;”atizinin,itizinekar­ıştığı”bukaranlık­vekarmaşık­ortamda 15 Temmuz kanlı darbesinin içinde yer alan gerçekdarb­ecilerinbi­ranöncegün­yüzüneçıka­rılıp,hak ettikleri cezalara çarptırılm­ası ve darbe ile uzaktan yakından ilgisi olmayan on binlerce suçsuz insanların mağduriyet­lerine sonverilme­sihususund­a,baştaadily­argınınve ülkemizinb­arışvehuzu­rundansoru­mluolan idareciler­imizin sorumluluk­larını yerine getirmeler­initemenni­ediyoruz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye