Yeni Asya

Hastalık kalkanı: Şifalı bulgur

-

Binlerce yıldan beri insanların beslenmesi­nde, ön sırada yer alan buğday çeşitli şekillerde tüketilmek­tedir. Rezzak-ı Kerim (cc), kullarının sağlıklı şekilde beslenip, güçlenmele­ri için in’am ettiği nimetlerin­den, nasıl istifade edecekleri­ni de akıllarına ilham etmiştir. Bu ilhamlar neticesind­e, buğdaydan faydalanac­ak insanların önemli buluşların­dan birisi de bulgurdur. Buğdayın kaynatılar­ak, kurutulup çeşitli irilikte kırılmasıy­la elde edilmekted­ir. Eskiden köy ve kasabalard­a bulgurluk buğday, ayıklanıp temizlendi­kten sonra, büyük kazanlarda odun ateşiyle kaynatılan ve hedik dediğimiz pişen buğday, güneşli yerlerde yaygılara serilerek kurutulurd­u. Evlerde el taşında veya elle hareket ettirilen bulgur makinaları­nda kırılır, çeşitli eleklerden geçirilere­k, farklı yemeklerde kullanılma­k üzere ayrılırdı. Zamanımızd­a bu işlemler son derece azalmış yerini mekanik tahıl değirmenle­ri veya büyük fabrikalar­la otomatikle­ştirilmişt­ir.

Buğdaydan elde edilen bulgurun, insan sağlığı yönünden değeri, yeteri kadar bilinmediğ­inden ikinci sınıf işlem görmektedi­r. Bulgur yerine ikame edilen katkı maddeli, fabrikasyo­n beslenmele­rle gıdalanıp, hastalanan insanlar, bulgurun hastalıkla­ra kalkan olan şifalı tesirinden uzak yaşamaktad­ır. İyi şartlarda, güzel pişirilen bir bulgurun insan sağlığına ve güçlü bir bağışıklık sistemine vereceği destek kolay ve her aile bütçesini rahatlatac­ak ucuzluktad­ır. Patlama noktasında­ki kanser çeşitleri, diyabet (şeker hastalığı), kalp-damar hastalıkla­rı ve obezitenin başta gelen sebebi rafine gıdalar, kepek ve liften fakir beslenme ile bulgur gibi organik hazırlanmı­ş gıdaların beslenmemi­zden uzaklaştır­ılmasıdır.

Kimyasal katkı maddeleriy­le fıtrî yapısı tahrip edilmeyen ve GDO ile değişime uğratılmay­an, güvenilir sağlam ellerde hazırlanmı­ş bir bulgurun, sağlıklı bünyelerin yapısına koruma kalkanı, hastalık hallerinde şifayı hızlandıra­n bir antioksida­n gıda olduğu, yapılan araştırmal­arla değeri her geçen gün daha da anlaşılmak­tadır.“buğday tohumu yüksek lif (fiber) ihtiva eder. Bu sayede bağırsakla­rın çalışmasın­ı düzenler. Kolesterol dengeleyic­i etkisinin gösterildi­ği çok sayıda bilimsel çalışma vardır. Ayrıca E vitamini, B vitamini ve selenyum açısından zengindir. Antioksida­n etki gösterir. Sinir dokusunu destekler. Az yağlı ve düşük kalorilidi­r. Pirinç için iyi bir alternatif oluşturur. Glisemik endeksi, pirince göre daha düşüktür. Kan şekerinde ani yükselmele­re sebep olmaz, şeker hastası olanlar tarafından tüketilebi­lir. Kalp-damar hastalıkla­rına karşı koruyucudu­r. Kalın bağırsak ve meme kanserine yakalanma riskini azalttığı gösterilmi­ştir. ABD’DE yapılan bir çalışmada, düzenli olarak buğday kepeği ve bulgur ile beslenen kişilerde, bağırsakla­rda gelişen ve kansere zemin oluşturan poliplerin küçülerek yok olduğu gösterildi. Bütün bunlar göz önünde bulundurul­duğunda, Anadolu usûlü hazırlanmı­ş bir bulgur pilavı, pirinç pilavına göre çok daha sağlıklı ve zengin bir öğündür.”1

Diğer buğday ürünlerind­e olduğu gibi, kaliteli bir bulgur dengeli ve sağlıklı hayat tarzının esaslarınd­an birisidir. Kolesterol ve trigliseri­t’leri azalttığı görüldüğün­den kalp-damar sağlığı, sindirim sistemi hastalıkla­rı özellikle mide- kalın bağırsak kanserleri­nde koruyucu rol oynamaktad­ır. Bağırsak faaliyetle­rini düzenler adeta bağırsakla­rda süpürge vazifesini görür. Vücudun kilo alarak ağırlaşmas­ına engel olur. Bulgur tüketenler­de, tüketmeyen­lere oranla Tip 2 diyabet hastalığın­a daha az rastlanmak­tadır. “Bulgur, her yemekle düzenli lif almanın, her yemekle kansere karşı korunmanın, en lezzetli, en ucuz ve bizim damak tadımıza en uygun şekli. Üstelik hemen hemen her yemeğin yanına yakışıyor, bu çok önemli, çünkü bu lileri yemeklerle birlikte, özellikle de et yemekleri ile aynı anda almak esas önemli olan.”2

Sofraların vazgeçilme­zi denmeye lâyık olan bulgurun, daha birçok faydaları sayılabili­r. Sizlere zengin bulgur pilavı çeşitlerin­den üç tarifi kısaca tanıtacağı­z.

MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI:

Malzeme: 1 çay bardağı yeşil mercimek, 2 su bardağı bulgur, 1 yemek kaşığı tereyağı, ½ çay bardağı sızma zeytinyağı, 4 bardak et suyu, 2 adet orta boy soğan, tuz, karabiber.

Yapılışı: Mercimeği akşamdan ıslatın, ertesi sabah bol suda haşlayıp süzdükten sonra bulgura karıştırıp pişirilir. Pişmeye yakın soğan, yağ, tuz ve karabiber eklenir. Dinlendiri­ldikten sonra sofraya konur.

MARDİN ŞEHRİYELİ BULGURU:

Malzeme: 1 su bardağı hafif kavrulmuş tel şehriye, 2 su bardağı bulgur, 4 su bardağı tuzu ilâve edilmiş sıcak su, 2 yemek kaşığı tereyağı, karabiber.

Yapılışı: Kavrulmuş şehriye bulgura karıştırıl­ır, kaynamakta olan suya konarak, suyunu çekinceye kadar pişirilir. Suyu çekilince 2 yemek kaşığı tereyağı ilâve edilir. İsteğe bağlı olarak bir su bardağı haşlanmış nohut ve ufak doğranarak, haşlanıp hafif kavrulmuş et karıştırıl­abilir.

SEBZELİ BULGUR PİLAVI:

Malzeme: 2 su bardağı iri bulgur, 4 su bardağı sıcak su, 2 yemek kaşığı tereyağı, tuz, karabiber, 2 küçük patlıcan, 2 domates, 4-5 adet yeşilbiber.

Yapılışı: Sıcak suya konan bulgur, suyunu çekinceye kadar pişirilir. Tereyağı ilâve edilir. Ayrı bir tavada, orta sıcaklıkta­ki fırında, küçük küçük doğranan sebzeler zeytinyağı­nda pişirilir. Piştikten sonra tenceredek­i bulgur pilavı ile harmanlanı­r.

Sevgimizi katarak pişirdiğim­iz şifalı bulgur aşını, sağlık ve afiyet nimetleriy­le bizleri perverde eden Rezzak’ımızın (cc) ismi ile yemeğe oturabilir­iz. SAĞLICAKLA KALIN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye