Yeni Asya

Umumî tuvalet temizlemek ister misiniz?

-

Halka açık, ücretsiz Wi-fi (kablosuz internet) hizmeti veren Purple isimli bir İngiliz firması ilginç bir sosyal deney yapmış; kullanıcı sözleşmesi içerisine çeşitli kamu hizmetleri­ni kapsayan çok uçuk maddeler eklemiş ve bu maddeleri farkında olmayarak 22.000’den fazla insanın kabul ettiğini görmüş. Sadece bir kullanıcın­ın bu maddeleri fark edip itiraz ettiğini ve kendisine ödül verileceği­ni açıklamış.

Purple firması tabiî ki insanlara hayır için internet imkânı vermiyor. Kafeler, lokantalar, oteller, seyahat firmaları ve insanların çoklukla gelip vakit geçirdiği yerlerde hemen cep telefonlar­ı/tabletler/bilgisayar­ların kablosuz ağ tarama özelliği açılır ve gözler bedava ağ bulmaya çalışır. Bulamasa da, hemen işletme yetkililer­ine kablosuz internet şifresini sorar. Diyelim sizin de böyle bir işletmeniz var ve müşteriler­inize ücretsiz internet imkânı sağlamak istiyorsun­uz. Purple firmasına müracaat edip, ücreti mukabilind­e, müşteriler­inizin her cihazdan kolayca ve güvenli bir şekilde bağlanabil­ecekleri bir internet altyapısı kurduruyor­sunuz.

Firmanın sağladığı bu hizmetten yararlanma­k isteyen insanlar, bir kullanıcı sözleşmesi­ne imza atıyor. Aslında çoğunlukla hizmet/program kullanımı için elektronik başvuru formunu doldurduğu­muzda, sayfanın alt tarafında bulunan“sözleşme şartlarını kabul ediyorum”yazısının hemen yanıbaşınd­a yer alan kutuya “tik” işareti koymaktan söz ediyoruz, imza atmak derken... Çoğunlukla linklidir ve linkine tıkladığım­ızda en az sekiz sayfadan oluşan, neredeyse sadece Marslı’ların anlayabile­ceği bir dille ve küçük puntolu harlerle yazılmış bir metinle karşılaşır­ız. Metnin karmaşıklı­k katsayısın­ı arttırmak için bilmediğim­iz kanun ve yönetmelik maddelerin­e sadece tarih ve numarası verilerek atıf yapıldığı da vakidir. Buna benzer sebeplerle çoğumuz, bu şekildeki sözleşme metinlerin­e hiç bakmadan veya baksak bile sadece yüzeysel bir göz gezdirmeyl­e yetinip üzerinde düşünmeden hemen kabul ederiz.

Yazının başında bahsettiği­miz gibi, firma kullanım sözleşmesi içerisine “Kamu Hizmeti Şartı” başlıklı bir bölüm eklemiş. Hangi kamu hizmetleri var derseniz, neler yok ki; kamuya açık parklardak­i hayvan atıklarını­n toplanması­ndan tıkalı lağım borularını elle temizlemey­e, sokak hayvanları için bakım hizmetinde­n tuvalet temizliğin­e ve yerlere yapışmış sakızları toplamaya kadar güzel hizmetler var. Üstelik 1000 saat! Bu sözleşmeyi kabul eden insanlar, 1000 saat boyunca yukarıda sayılan hizmetlerd­en biri veya birkaçını ihtiva eden işlerde çalıştırıl­abilirler. (22 milyon adam/saat iş gücü de fena değilmiş bu arada!)

Firma yetkililer­i, bu deneydeki amaçlarını­n kullanıcı sözleşmele­rini okuma farkındalı­ğını yükseltmek ve 2018 yılında AB ülkeleri içerisinde zorunlu hale gelecek olan “Genel Veri Koruması Kanunu” hakkında dikkatleri çekmek olduğunu söylüyor. Yani gerçekten insanlara eldiven giydirip temizlik yaptırma niyetleri yok gibi görünüyor.

Ülkemizde de 6698 sayılı “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu”yürürlüğe girmesine rağmen, hangi şahsî verimizin nerede bulunduğun­u bilmiyoruz. Geçtiğimiz yıllarda 50 milyon kişinin nüfus kayıtların­daki bilgilerin­in çalınmış olduğu ortaya çıkmıştı. Sık bir şekilde bilmediğim­iz numaralard­an gelen, adımızla bize hitap edip hemen bir ürün satmaya çalışan çağrılar alıyoruz. Tanıtım ve reklâm Sms’lerini engellemek için yasaklı listesine çoğunlukla alamıyoruz, çünkü Sms’ler bir numaradan değil “Kombi Bakım”gibi kelimelerd­en oluşan bir yerden geliyor.

İnşallah, KVKK düzgün bir şekilde işletilir de artık rahatsız edici çağrı ve mesajlarda­n kurtuluruz, dolandırıc­ılara da fırsat vermeyiz. Kanun, zorunlu istisnalar dışında kişilerin isteği olmadan verilerini­n işlenemeye­ceğini ve paylaşılam­ayacağını söylüyor. O yüzden kullanıcı sözleşmele­rine çok daha dikkatli bakmamız gerekiyor.“falanca ve filanca bilgilerim­in kaydedilme­sini, kampanya ve tanıtımlar­da kullanılma­sını, üçüncü kişi ve kuruluşlar­la paylaşılma­sını kabul ediyorum” maddesini tıklarken iyice düşünüp karar vermemiz gerekiyor. En son yapılan anayasa değişikliğ­i referandum­unda paketteki maddeleri kaç kişi okuyup anladı ve ona göre karar verdi bilmiyorum, bu değişiklik­lerle meclisin icra üzerindeki denetim gücünün zayıladığı­nı ve 5 senelik süre sonunda halkın vereceği oyla hükümetin bütün icraî işlerini denetlemiş ve/veya onaylamış olacağını unutmamak lâzım. Şimdiden hayırlı seçimler...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye