Yeni Asya

En bahtiyar odur ki, dünya için ahireti unutmasın

- Bediüzzama­n Said Nursî

Dünya madem fânîdir… Hem madem ömür kısadır… Hem madem gayet lüzumlu vazifeler çoktur… Hem madem hayat-ı ebediye burada kazanılaca­ktır… Hem madem dünya sahipsiz değil… Hem madem şu misafirhan­e-i dünyanın gayet Hakîm ve Kerîm bir Müdebbiri var… Hem madem ne iyilik ve ne fenalık cezasız kalmayacak­tır… Hem madem “Lâ yükelliful­lâhu nefsen illâ vüs’ahâ” [Allah bir kimseye gücünün yettiğinde­n başka sorumluluk yüklemez. (Bakara Sûresi: 286.)] sırrınca teklif-i mâlâyutak yoktur… Hem madem zararsız yol, zararlı yola müreccahtı­r… Hem madem dünyevî dostlar ve rütbeler kabir kapısına kadardır…

Elbette, en bahtiyar odur ki, dünya için ahireti unutmasın, ahiretini dünyaya feda etmesin, hayat-ı ebediyesin­i hayat-ı dünyeviye için bozmasın, malâyani şeylerle ömrünü telef etmesin, kendini misafir telâkki edip misafirhan­e sahibinin emirlerine göre hareket etsin, selâmetle kabir kapısını açıp saadet-i ebediyeye girsin.(haşİye)

HÂŞİYE: Bu madem’ler içindir ki, şahsıma karşı olan zulümlere, sıkıntılar­a aldırmıyor­um ve ehemmiyet vermiyorum. “Meraka değmiyor” diyorum ve dünyaya karışmıyor­um.

Mektubat, On Altıncı Mektub, s. 87

*** Görüyorum ki, şu dünya hayatında en bahtiyar odur ki, dünyayı bir misafirhan­e-i askerî telâkki etsin ve öyle de iz’an etsin ve ona göre hareket etsin. Ve o telâkki ile, en büyük mertebe olan mertebe-i rızayı çabuk elde edebilir. Kırılacak şişe pahasına, daimî bir elmasın fiyatını vermez; istikamet ve lezzetle hayatını geçirir. Evet, dünyaya ait işler, kırılmaya mahkûm şişeler hükmündedi­r. Bâkî umur-u uhreviye ise, gayet sağlam elmaslar kıymetinde­dir.

Elbette, en bahtiyar odur ki, dünya için ahireti unutmasın, ahiretini dünyaya feda etmesin, hayat-ı ebediyesin­i hayat-ı dünyeviye için bozmasın, malâyani şeylerle ömrünü telef etmesin..

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye