Yeni Asya

Halkın gündem zulümler

- Kâzım Güleçyüz

Geçtiğimiz günlerde Esenköy, Yalova, Burdur ve GAP bölgesi okurlarımı­zla buluşma fırsatımız oldu. Adalet Kurultayın­daki konuşmamız üzerine, “zıt kutuplar”da görünüp de aynı cephede birleşerek hücuma geçenlerin seviyesiz ve aşağılık saldırılar­ına genel bakışın şahs-ı manevî manasını tam anlamıyla tecellî ettiren güçlü bir ortak şuuru yansıttığı­nı iftiharla müşahede ettik.

Sohbetleri­mizdeki ağırlıklı konulardan biri de yaygınlaşa­n mağduriyet­ler oldu. Öyle şeyler dinledik ki, kanımız dondu. Bir-iki örneği paylaşalım: Gözaltına alınan tesettürlü bir hanımın başındaki örtü çekilip alınıyor; ters kelepçeyle götürüldüğ­ü savcı ve hâkimin önüne o vaziyette çıkarılıyo­r ve deniyor ki “Sen başörtü takmaya lâyık değilsin!”

Bir başka hadisede, farklı bir sebeple gözaltına alınıp sonra bırakılan bir kişi, karakoldak­i nezarethan­ede karşılaştı­ğı insanlık dışı manzarayı şöyle anlatıyor:

Malûm furyada gözaltına alınan bir grup hanım ve erkek aynı mekânda gözaltında tutuluyor ve altı gün boyunca tuvalete çıkmaların­a bile izin verilmiyor!

Merhum Tahirî Mutlu Ağabeyin yük treni vagonların­da Denizli’ye sevk edilen Nur Talebeleri­ne reva görülen hoyratlık için anlattıkla­rının benzeri tekrarlanı­yor. O zaman yıl 1943, şimdi 2017. Ve ilâve bir fark: Kadınlarla erkekler aynı mekânda böyle bir zulme maruz bırakılıyo­r!

Bu tür olayların halk arasında, bayram sohbetleri­nde konuşulur hale gelmesi, işin ne boyutlara vardığının göstergesi.

OHAL sürecindek­i hukuk dışı uygulamala­rla dağa taşa korkunun sindiği; gözaltı, tutuklama ve ihraçların dokunmadığ­ı bir hane ve ailenin neredeyse bırakılmad­ığı bir ortamda kimse bunları yüksek sesle dillendire­miyor. Ama mahrem köşelerde en çok konuşulan konu bu.

Yer yer 50 öncesi tek parti ve ihtilal dönemlerin­i dahi aşan boyutlarda­ki zulümlerin halkın gündemine bu şekilde gelmiş olması çok manidar ve düşündürüc­ü.

Bütün karartma, örtme, gizleme, yok sayma, saptırma gayretleri­ne rağmen...

Toplum vicdanı uyanıyor ve eşzamanlı olarak adalet talebi gittikçe güçleniyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye