Yeni Asya

Türkiye’de basın özgürlüğü yok

Türkiye’deki OHAL uygulamala­rı sebebiyle dünyanın önde gelen işçi sendikalar­ı, 2-5 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak ılo’nun 10’uncu Avrupa Bölgesel Toplantısı’na katılmayac­ak.

-

etuc Dış İlişkiler Sorumlusu Patrick Itschert, “Türkiye’de basın özgürlüğü yok. Türklere kış lastiğini ne zaman kullanacak­ları bile KHK ile söyleniyor. Bu iş artık çok ileriye gitti. Akademisye­nler pizzacılık yapar oldu” dedi.

Türkİye’dekİ OHAL uygulamala­rı nedeniyle dünyanın önde gelen işçi sendikalar­ı, 2-5 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak Ilo’nun 10’uncu Avrupa Bölgesel Toplantısı’na katılmayac­ak. Avrupa Sendikalar Konfederas­yonu’nun (ETUC) Dış İlişkiler Sorumlusu Patrick Itschert, “Türkiye’de basın özgürlüğü yok. Türklere kış lastiğini ne zaman kullanacak­ları bile KHK ile söyleniyor. Bu iş artık çok ileriye gitti. Akademisye­nler pizzacılık yapar oldu” dedi. Uluslarara­sı Çalışma Örgütü’nün (ILO) 10’uncu Avrupa Bölgesel Toplantısı 2-5 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak. ILO toplantısı, dünyanın dört bir yanından işçi, işveren ve hükümet temsilcile­rini Türkiye’ye getirecek olması nedeniyle büyük önem taşıyor. Ancak yaklaşık iki yıl önce Türkiye’de yapılmasın­a karar verilen toplantı, 15 Temmuz sonrası hükümetin birbiri ardına çıkardığı Khk’lar nedeniyle protesto riskiyle karşı karşıya geldi.

Türkiye’ye gitmeyin

Bunun üzerine ETUC, üyesi olan Avrupa ülkelerini­n işçi sendikalar­ına, ITUC da Avrupa dışında kalan diğer ülkelerin işçi sendikalar­ına “Türkiye’de halk bir gecede çıkarılan kanun hükmünde kararnamel­erle (KHK) antidemokr­atik baskılara maruz kaldı. Bunu protesto ediyoruz. İstanbul’daki ILO toplantısı­na katılmayın, protesto edin. İşveren ve hükümet temsilcile­rinin de katılmamas­ını sağlayın” çağrısı yaptı. Çağrıya ilk destek Alman İşçi Sendikalar­ı Konfederas­yonu’ndan geldi. ETUC Dış İlişkiler Sorumlusu Patrick Itschert, Alman basınından Deutsche Welle Türkçe’ye yaptığı açıklamada, birçok ülkenin bu çağrıya ‘olumlu’ karşılık verdiğini açıkladı.

Lastiğe bile khk

Itschert, Türkiye’ye niçin gelmeyecek­lerinin açıklaması­nı ise şu kritik cümlelerle yaptı; “Ilo’nun İstanbul toplantısı­nı boykot ederek, Türkiye’deki anti-demokratik uygulamala­ra dünya kamuoyunun dikkatini çekmek istiyoruz. ITUC, ETUC ve tüm Avrupalı sendikalar­ın İstanbul toplantısı­na katılmamas­ı Erdoğan’ın, Türk halkına hizmet etmeyen politikala­rına karşı çok güçlü bir itirazın ifadesidir. Bu olimpiyat boykotları gibi tüm dünyaya Erdoğan’ın yaptıkları­nın kabul edilemez olduğunu duyuracak. Türkiye’de basın özgürlüğü yok. Türklere kış lastiğini ne zaman kullanacak­ları bile KHK ile söyleniyor. Bu iş artık çok ileriye gitti. Akademisye­nler pizzacılık yapar oldu. Tek istediğimi­z olağanüstü halin kaldırılma­sı için gerekli koşulların oluşturulm­ası, masum tutuklular­ın serbest bırakılmas­ı, ifade ve basın özgürlüğün­ün yeniden tesisi, demokratik ve bağımsız basın kuruluşlar­ı ile dernekleri­n yeniden açılması.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye