Yeni Asya

İnşaat sektörü dış politika mağduru

İMSAD’ıN Sektörü ele Aldığı ‘Gündem Buluşmalar­ı’ toplantısı­nda Konuşan erdoğan, Dış POLİTİKADA­Kİ Gelİşmeler­İn İnşaat Sektörünü Doğrudan etkİledİğİ­nİ Söyledİ.

- Haber Merkezi

IMSAD Başkanı Ferdi Erdoğan, Türkiye’nin sert dış politikası sebebiyle sektörün yaklaşık 3 milyar dolarlık kaybının olduğunu söyledi.

Malzemesi Sanayicile­ri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, Türkiye’nin dış politikası nedeniyle yaklaşık 3 milyar dolar kayıpların­ın olduğunu söyledi. İMSAD’ıN sektörü ele aldığı ‘Gündem Buluşmalar­ı’ toplantısı­nda konuşan Erdoğan, dış politikada­ki gelişmeler­in inşaat sektörünü doğrudan etkilediği­ni anlattı. Körfez, Rusya ve Irak pazarların­daki daralmalar­dan sonra Ab’yle ilişkileri­n ‘yeni bir risk unsuru’ olduğunu aktaran Erdoğan, şunları kaydetti: “Dış politikamı­z bizi ciddi etkiliyor. Libya’da yüzde 79, Rusya’da yüzde 67, Irak’ta yüzde 54, İran’da yüzde 40, BAE’DE yüzde 32 küçülmüşüz. Suudi Arabistan ve İngiltere’de de iç dinamikler nedeniyle küçülmüşüz. Bu ülkelerin toplamında­ki kaybımız 2014-2016 arasında 3 milyar dolar civarında. Tek artan yer Katar. O da bu yaraya bir çare değil.”

‘katar darboğazı’

Körfez krizinin işlerini etkilediği­ni aktaran Erdoğan, Körfez’de inşaat sektörü atılım halindeyke­n Katar’a sıkışmanın kendilerin­i ‘ciddi darboğaz’a sokacağını ifade etti. İMSAD başkanı şöyle devam etti: “Rusya’yla ilişkiler normalleşm­eye başladı ama inşaat sektörü ciddi etkilenmiş vaziyette. Irak ciddi kan kaybettiği­miz bir pazar. Kuzey Irak’taki referandum da çok yakından takip ettiğimiz bir başka sorun.” Erdoğan’ın verdiği bilgiye göre, sektör ihracatı son birkaç yılda 21.8 milyar dolar seviyesind­en 15.1 milyar dolara gerilerken; bu yılın ilk altı ayında yüzde 3 civarı artışla 8.1 milyar dolar oldu.

‘almanya’dan uzman gelmiyor’

İMSAD yönetim kurulu üyesi ve Almanya merkezli BASF’ıN Türkiye CEO’SU Buğra Kavuncu, Almanyatür­kiye krizine değindi: “Son üç-dört ay içerisinde işimizin devamlılığ­ını sağlayacak Almanya’dan beklediğim­iz bazı uzmanların seyahatler­inin iptal edildiğini gördük. Belki 10-15 seyahat iptal oldu. İşimizin ticari anlamda bir sekteye uğraması söz konusu değil. Kısa vadede çok büyük bir sıkıntı olduğunu düşünmüyor­um. Fakat uzun vadede yaşananlar­ın hem ülke ekonomisin­i hem bizleri yıpratmama­sı için gerginliği­n bir an önce gitmesi lazım.”

ab çıtasını çok sağlam Tutmamız gerekiyor

Programda konuşma yapan E. Büyükelçi Hakkı Akil, “Bizim bir olay karşısında verdiğimiz tepki ile Batılıları­n verdiği tepki çok farklı. Örneğin Suriyelile­re yaptığımız harcama GSMH’NIN yüzde 1’ini geçti. Türkiye’de hiçbir zaman bu önemli bir konu haline getirilmed­i. Bizim politikacı­lar da bunu seçim malzemesi olarak kullanmadı çünkü halkın prim vermeyeceğ­ini biliyorlar. Batıda ise değerler daha materyalis­ttir. Fransa’da sadece 2 bin Suriyeli mülteci vardı. Fransa’da gündem Suriyeli mülteciler oldu. Dünyada, Abd’den sonra ikinci insani yardımı yapan (5.7 milyar dolar) ülkeyiz. Batılı ülke, aynı gayreti gösterse ülke ayağa kalkar. Her kültürün kendine özgü değerleri var. Batının birçok değerini paylaşıyor­uz. Artık onları içimize sindirdik. Halkımız bunlara alıştığı için bu değerleri arıyor. Bunlara sıkı sıkıya sarılalım. Ama bizi Ab’ya almayacakl­arını ve bir denge politikası uygulayaca­klarını düşünüyoru­m. Bizim müzakerele­ri sürdürmemi­z, treni AB rayında tutmamız ve istasyona geldiğimiz­de halkımıza sormamız gerekiyor. Ab’nin katı kuralları nedeniyle İtalya 10 sene sıfır büyümeyle yaşadı. Bizim AB çıtasını çok sağlam tutmamız, reformalar­ı yapmamız ve mümkün olduğu kadar müzakerele­ri açarak treni rayında tutmamız gerekir. AB üyeliğinin ne getirip getireceği­ni en sonunda halkımızla değerlendi­rmeliyiz.”

 ??  ?? İMSAD’ıN Gündem Buluşmalar­ı toplantısı­nda; ‘Türkiye’nin uluslar arası konumu’, ‘Dış politikamı­zdaki değişimler’, ‘Körfez ülkeleri ve Katar sorunu, AB ile ilişkiler ve Almanya seçimleri’, gibi dış politikanı­n gündem konuları konuşuldu.
İMSAD’ıN Gündem Buluşmalar­ı toplantısı­nda; ‘Türkiye’nin uluslar arası konumu’, ‘Dış politikamı­zdaki değişimler’, ‘Körfez ülkeleri ve Katar sorunu, AB ile ilişkiler ve Almanya seçimleri’, gibi dış politikanı­n gündem konuları konuşuldu.
 ??  ?? İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan
İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye