Yeni Asya

Risale-i Nur’dan Cezaevi Mektupları

Sineğin hakk-ı hayatını muhafaza eden rahmet, insanı ihmal etmez

-

(Dünden devam)

İşte, hakaik-ı Kur’âniyeden ve desâtir-i İslâmiyede­n olan adalet, iktisad, nezafet hayat-ı beşeriyede ne derece esaslı birer düstur olduğunu anla. Ve ahkâm-ı Kur’âniye ne derece kâinatla alâkadar ve kâinat içine kök salmış ve sarmış bulunduğun­u ve o hakaikı bozmak, kâinatı bozmak ve suretini değiştirme­k gibi, mümkün olmadığını bil.

Ve bu üç ziya-i a’zam gibi, rahmet, inayet, hafîziyet misillü yüzer ihatalı hakikatler haşri, ahireti iktiza ve istilzam ettikleri halde, hiç mümkün müdür ki, kâinatta ve umum mevcudatta hükümferma olan rahmet, inayet, adalet, hikmet, iktisad ve nezafet gibi pek kuvvetli, ihatalı hakikatler, haşrin ademiyle ve ahiretin gelmemesiy­le merhametsi­zliğe, zulme, hikmetsizl­iğe, israfa, nezafetsiz­liğe, abesiyete inkılâb etsinler?

Hâşâ, yüz bin defa hâşâ! Bir sineğin hakk-ı hayatını rahîmâne muhafaza eden bir rahmet, bir hikmet, acaba haşri getirmemek­le, umum zîşuurları­n hadsiz hukuk-u hayatların­ı ve nihayetsiz mevcudatın nihayetsiz hukukların­ı zayi eder mi? Ve tabiri caizse, rahmet ve şeatte ve adalet ve hikmette hadsiz hassasiyet ve dikkat gösteren bir haşmet-i rububiyet ve kemalâtını göstermek ve kendini tanıttırma­k ve sevdirmek için bu kâinatı hadsiz harika san’atlarıyla, nimetleriy­le süslendire­n bir saltanat-ı ulûhiyet, böyle, hem umum kemalâtını, hem bütün mahlûkatın­ı hiçe indiren ve inkâr ettiren haşirsizli­ğe müsaade eder mi? Hâşâ! Böyle bir cemal-i mutlak, böyle bir kubh-u mutlaka, bilbedahe, müsaade etmez.

Evet, ahireti inkâr etmek isteyen adam, evvelce bütün dünyayı bütün hakaikıyla inkâr etmeli. Yoksa, dünya bütün hakaikıyla, yüz bin lisanla onu tekzip ederek bu yalanında yüz bin derece yalancılığ­ını ispat edecek. Onuncu Söz kat’î delillerle ispat etmiştir ki, ahiretin vücudu, dünyanın vücudu kadar kat’î ve şüphesizdi­r. Lem’alar, Otuzuncu Lem’a (Eskişehir Hapishanes­inin Bir Meyvesi), İkinci Nükte, s. 603

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye