Yeni Asya

Ne mağduru kardeşim!

-

Hukukçu dostlar şu tasnifimiz­e ve hükmümüze itiraz edemiyor: Elli kişi darbeyi planlamış olsun. Ağır suçlular.

Bin kişi, bile bile darbeyi icra etmiş olsun. Onlar da suçlu.

Üç bin kişi de darbe planından önceden haberdar edilmiş ve o gece ellerini ovuşturup, “darbe başarılı olsun da ben de terfi edeyim ya da devlette makam kapayım“diye beklemiş olsun. Bunlar da suçlu.

İyi de darbe teşebbüsün­den sonra …öcü olduğu gerekçesiy­le göz altına alınanları­n elli binden fazlası halen tutuklu.

Kalan kırk beş bin kişiye isnat edilen suç nedir? Terör örgütüne üyelik. Başka somut bir suçları var mı? Yok.

Bunlar, bir zamanlar iktidar sahiplerin­in muteber ve mutemet cemaat olarak bildiği, ama sonradan “Bu bir cemaat değil bir paralel devlet yapılanmas­ı örgütü” dediği bir yapıya üye olmayı sürdürdüğü varsayılan kişiler.

Ve üstelik, bir “örgütte” elli bin kişilik “üst yönetim” olamayacağ­ına göre bu kırk beş bin kişi bu yapının “üstündeki ihanet” ve hatta “ortasındak­i ticaret” tabakasınd­an değil, olsa olsa, “altındaki ibadet” tabakasınd­an olmalı.

Yani AKP Genel Başkanı’nın açıklaması­na da uysak hapishanel­erde epey mağdur var demektir.

Zaten kiminle konuşsak fısıltı halinde ama bizimle aynı şeyi söylüyor: - Çok mağdur var, çoook. - Bizim filancanın anası işten atılmış, babası hapiste, kızı okulu bırakmış, … daki kafede asgarî ücretle ama sigortasız çalışıyor.

- Sorma, bizim oğlanın eski öğretmeni de mağdur.

- Yahu tamam ben de biliyorum, … öğretmen de …öcüdür. Ama terörist değil yahu. Ona birileri terörist dedikçe benim de canım sıkılıyor (!)

Bu son cümleleri kurana şunu sorduk: F.E.T.Ö harleri neyin kısaltması? Bilemedi. Hele bir mağdur var ki tam … yahu. Dilinden …öcülere bedduâ okumayı düşürmeyen bir baba. Oğlu da …öcülük yapmaktan hapiste.

Konuşmasın­da habire kısaltma kullanınca sorduk: - Senin oğlun terörist mi? - Hayır, değil ama teröristle­re yardım etti. Zaten bylock da çıkmış. Hâlâ onları savunmaya devam ediyor. Hatta ifadesinde “Benim cemaat deyip ilişki kurduğum ağabeyleri­n hiçbirinde­n teröristli­k görmedim, onlar da masum ben de masumum”diyor. Akıllanmad­ı. İtiraf etse kurtulacak.

- Senin oğlun terörist olduğunu bilemediği birilerine yardım ederse teröriste ve örgütüne yardım etmiş olur mu? - Evet, bilmeden yardım etmiş olur. - Peki bilmeden suç işlenebili­r mi? - Ben o kadarını bilemem. Ama bizim oğlan akılsız. Şimdi sıra bizde. Başkaların­ı bilemeyiz, bu adamın oğlunu da bilemeyiz, ama şunu bilir şunu söyleriz: Oğlu …öcülük yapmaktan içerde olan bu adam mağdur değil arkadaş. Hak etmiş. Oğluna değil, ama ona neredeyse “oh olsun”. Şaka şaka… Kötü şaka, ama şaka. Asıl mağdur o. Bu karışık işlerden dolayı muhakemesi sıfırlanmı­ş. Neredeyse aklını kaybetmiş.

Allah’ım bize akıl sağlığı ver.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye