Yeni Asya

Sadece oku!

- Hülya Çelik hulycel k47@gma l.com

Cenâb-ı Hak, Hucurat Sûresi: 13. âyette buyuruyor ki; “Allah katında en şereliniz takva sahibi olanınızdı­r.”

Düşünelim biraz. Bu âyetin üzerinde tefekkür edelim.

“En şereliniz” buyuruyor! Allahuekbe­r! Bundan büyük iltifat mı olur!

Bunun için insandan istenen şey, Cenâb-ı Hakk’a itaat ve ubudiyeti. Bu ise takva ile olur. Takva ise; Bütün günahlarda­n kendini korumak, dinin yasak ettiğinden veya haram olduğu şüphesi olan şeylerden çekmektir. Anlamların­ı kavradık. Peki bu dünya hayatında Cenâb-ı Hakk’ın bize verdiği bu şerefe nasıl nail olabiliriz? Bunun nasıl olacağını yine Rabbimiz bize bildirmiş: “Takva ile.”

Peki ben ne kadar takvalıyım? Ne kadar günahlarda­n kaçıyorum? Hatta ve hatta elimi günahlarda­n çekiyor muyum? Bu misafirhan­ede yolcu olduğumu unutuyor muyum? Binlerce soru... İnsan neden âlem-i şehadete geldiğini bilmeli, vazifesini yapmalı. Ve takva sahibi olmalı ki günahlara karşı o takva siper olabilsin?

Her an, sel gibi akan günahlara karşı koyabilsin.

İnsan yolcu olduğunu unutmamalı­dır. Bu dünyada misafir olduğunu ve misafir olan bir insanın nasıl davranması gerektiğin­i de bilmelidir.

Yolcu olduğunu bilmek ise okumakla olur. Alak Sûresi: 1. Âyet: “Oku, Yaratan Rabbinin adıyla oku” buyuruyor Cenâb-ı Hak.

Evet, Cenâb-ı Hak, İlk indirdiği âyette, “Oku” diye emrediyor.

Neyi okuyayım? Nasıl okuyayım? Cenâb-ı Hak burda bana ne mesaji veriyor? diye aklınıza sorular gelir. Bu soruların cevabını da Risale-i Nur’dan öğrenmek mümkün. Ne diyor Üstad Hazretleri?

“Evet, o Furkandır ki, şu kâinatın sahifeleri­nde ve zamanların yaprakları­nda kalem-i kudretle yazılan âyât-ı tekvîniyey­i cin ve inse ders verir. Hem herbiri birer harf-i mânidar olan mevcudata “mânâ-yı harfî”nazarıyla, yani onlara Sâni hesabına bakar. “Ne kadar güzel yapılmış; ne kadar güzel bir surette Sâniinin cemâline delâlet ediyor”der. Ve bununla kâinatın hakikî güzelliğin­i gösteriyor.”

Kâinata mânâ-yı harfi ile bakan, yani varlıkları sadece cisim olarak görmek yerine, ne mânâyı ifade ettiklerin­i anlamak için bakmak, en derin okumadır. Bunun için okuma yazma bilmeye ve bir tahsil yapmaya gerek yoktur. Bu gözle bakan, her şeyi okuyabilir.

Bir çiçeğe baktığımız­da manay-ı ismi ile değil, mana-yı harfi ile bakabilmek. Allah namına vermek. Allah namına almak. Allah namına bakmak.

Velhasıl: Okumak Cenâb-ı Hakk’ın esmaları ile olur. Ve okursak yolcu olduğumuzu ve takva sahibi olduğumuzu­n farkına varırız.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye