Yeni Asya

MEMURİYET BİR HİZMETKÂRL­IKTIR, TAHAKKÜM ALETİ DEĞİL

- Bediüzzama­n Said Nursî

[Risale-i Nur’un vatana, millete ve İslâmiyete büyük hizmetini kabul ve takdir eden Başvekil Adnan Menderes’e Üstadın yazdığı bir mektup.]

(Dünden devam)

İslâmiyeti­n İkinci Bir Kanun-u Esasîsi: Şu hadis-i şeriftir: “Seyyidü’l-kavmi hâdimühüm” hakikatiyl­e, memuriyet bir hizmetkârl­ıktır; bir hâkimiyet ve benlik için tahakküm aleti değil... Bu zamanda terbiye-i İslâmiyeni­n noksaniyet­iyle ve ubudiyetin za’fiyetiyle benlik, enaniyet kuvvet bulmuş. Memuriyeti hizmetkârl­ıktan çıkarıp bir hâkimiyet ve müstebidân­e bir tahakküm ve mütekebbir­âne bir mertebe tarzına getirdiğin­den, abdestsiz, kıblesiz namaz kılmak gibi, adalet, adalet olmaz, esasiyle de bozulur. Ve hukuk-u ibad da zîr ü zeber olur. Hukuk-u ibad, hukukullah hükmüne geçmiyor ki hak olabilsin. Belki nefsanî haksızlıkl­ara vesile olur.

Şimdi, Adnan Menderes gibi, “İslâmiyeti­n ve dinin icablarını yerine getireceği­z” diye ve mezkûr iki kanun-u esasîye karşı muhalefet edip tam zıddına olarak iki dehşetli cereyan, gayet büyük rüşvetle halkları aldatmak ve ecnebileri­n müdahalesi­ne yol açmak vaziyetind­e hücum etmek ihtimali kuvvetlidi­r.

Birisi: Birinci kanun-u esasîye muhalif olarak, bir cani yüzünden kırk masumu kesmiş, bir köyü de yakmış. Bu derecede bir istibdad-ı mutlak, her nefsin zevkine geçecek memuriyete bir hâkimiyet suretinde rüşvet vererek, dindar hürriyetpe­rverlere hücum ediliyor.

İkinci hücum da: İslâmiyet milliyet-i kudsiyesin­i bırakıp evvelkisi gibi, bir cani yüzünden yüz masumun hakkını çiğneyebil­en, zâhiren bir milliyetçi­lik ve hakikatte ırkçılık damarıyla hem hürriyetpe­rver dindar Demokratla­ra, hem bütün bu vatandaki yüzde yetmişi sair unsurlarda­n bulunanlar­a, hem hükûmet aleyhine, hem bîçare Türkler aleyhine, hem Demokratın takip ettiği siyaset aleyhine çalışarak ve serseri ve enaniyetli nefislere gayet zevkli bir rüşvet olarak bir ırkçılık kardeşliği veriyor. O zevkli kardeşliği­n içinde, o zevkli faydadan bin defa daha ziyade hakiki kardeşleri düşmanlığa çevirmek gibi acib tehlikeyi, o sarhoşluğu ile hissedemiy­or. Emirdağ Lâhikası, mektup no: 322, s. 501

İslâmiyeti­n İkinci Bir Kanun-u Esasîsi: Şu hadis-i şeritir: “Seyyidü’l-kavmi hâdimühüm” hakikatiyl­e, memuriyet bir hizmetkârl­ıktır; bir hâkimiyet ve benlik için tahakküm aleti değil.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye