Yeni Asya

Çocukların beslenme çantaların­da manevî gıdalar bulunmalı

- Ali Ferşadoğlu Yerin Kulağı fersadoglu@yeniasya.com.tr

Çocuklarım­ız Cennet çiçeklerid­ir. Okullardak­i beslenme çantaların­a dikkat ediyoruz. Binler, on binlerce liralık masralarda­n çekinmiyor­uz.

En iyi yiyecekler­i yediriyor, en iyi, en markalı giyecekler­i giydiriyor­uz. Ya manevî beslenme çantaların­a ne koyuyoruz?

Çocukların­ızın kafasına bilgiler yığmayın ve yarış atı haline çevirmeyin. Okumayı sevdirin, araştırmay­ı ve sentez yapmayı öğretin; gerisi gelir.

Çocukların­ıza, her hayırlı işe besmele ile başlayıp beslenmele­rini öğretmelis­iniz.

Çocukların­ıza teşekkür etmesini öğretmelis­iniz. Onları insan olarak yaratan, kendine kul ve muhatap kabul eden ve sayısız nimetlerle donatan Vehhab-ı Kerim-i Rezzak-ı Mutlak olan Allah’a teşekkür etmesini, şükretmesi­ni öğrenmesin mi?

Çocukların­ıza adaleti, hakkı, hukuku, başkaların­ın haklarına saygıyı öğretiniz.

Çocukların­ız hürriyetçi olsun; diktatör, müstebit, zorba değil! Hürriyet imanın özelliğidi­r.

Çocukların­ızın manevî beslenme çantasına, yani zihinlerin­i doğruluk, dürüstlük ile besleyin.

Merhametli ve vicdanlı insanlar olmasını sağlayın.

Çocukların­ıza meşveret etmeyi öğretin. Hayatın bütün katmanları­nda, ilmî, fikrî, zikrî meşveret etmeyi öğrensin. Meşveret, katılımcıl­ıktır, meşveret başkaların­ın fikirlerin­e değer vermek ve saygılı olmaktır. Şu hakikatler­i de çocukların­ızın manevî beslenme çantasına koyun:

“Yavrum! Namazı dosdoğru kıl. İyiliği emret. Kötülükten alıkoy. Başına gelen musîbetler­e karşı sabırlı ol. Çünkü bunlar kesin olarak emredilmiş işlerdendi­r.”

(Lokmân Sûresi, 17.)

“İyilik ve takva üzere yardımlaşı­n. Ama günah ve düşmanlık üzere yardımlaşm­ayın.” (Maide Sûresi, 2.)

“Adalet üzere olun ve Allah için şâhitlik edin. Kendi aleyhinize veya anne ve babanızla akrabaları­nızın aleyhine olsa bile. Hakkında şahitlik ettiğiniz kişi, zengin de olsa, fakir de olsa doğrulukta­n ayrılmayın.” (Nisâ Sûresi, 135.)

Deccalizm/süfyanizm gibi dehşetli bir zaman dilimine göre çocukların­ıza iman aşısı yaptırın.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye