Yeni Asya

İSTANBUL-HALEP ‘KAVŞAK’I

orta doğu ile türkiye arasında kültür-sanat köprüsü kurmayı amaçlayan “kavşak-2” sergisi, sanatsever­lerin izlenimine sunuldu.

-

Üsküdar’daki Kelimat Sanat Galerisi’nde açılan sergide, Suriye, Filistin, Bahreyn, Irak, Ürdün, Lübnan, İspanya ve Cezayir’de yaşayan Nasr Warour, Munir Hanoon, Monther Jawabreh, Boutros Almaari, Besher Koushaji, Semaan Khawam, Ibrahim Alhasoun gibi Orta Doğulu sanatçılar­ın yaklaşık 20 eseri yer alıyor.

Sergiye ilişkin açıklamada bulunan galerinin sahibi Suriyeli yayıncı ve koleksiyon­er Adnan Alahmad, 5 yıl önce Suriye’den Türkiye’ye geldiğini belirterek, projelerin­e İstanbul’da devam ettiğini anlattı. Alahmad, bugüne kadar 150’den fazla sergi açtığını ve hepsinin çok önemli etkinlikle­r olduğunu aktararak, “İstanbul’un dünyanın en önemli kültür şehri olduğunu düşünüyoru­m ve bunun için çok çalışıyoru­m. İstanbul çok güzel bir şehir, burayı çok seviyorum. İstanbul’da yaklaşık 20’den fazla sergi açtım ama artık şehir dışından, Paris’ten, Avrupa şehirlerin­den de talepler geliyor ve o talepleri karşılayam­ıyoruz çünkü yurdumuz belli değil. Artık tek isteğim, Türkiye vatandaşı olmak. Ancak o zaman bu güzel eserleri yurt dışına taşıyabile­ceğim.” dedi.

aynı düşünceye sahibiz

Yaklaşık 5 yıldır 4 kişilik ailesiyle beraber İstanbul’da yaşadığını anımsatan, Suriye’nin içinde bulunduğu durumdan dolayı derin üzüntü duyduğunu ifade eden Alahmad, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Abdülhamid, Kapalı Çarşı gibi birçok eser yaptırmış Suriye’de. Çoğu camiyi de o yaptırmış. Türkiye ile aynı kültüre, aynı düşünceye sahibiz. Arap ve Türk insanı arasında bir farklılık göremiyoru­m. Buradaki galerinin bulunduğu sokak Suriye’deki sokağımıza çok benziyor. Suriye’ye özlemim dayanılmaz hale geldiği zaman Sultanahme­t’e gidiyorum. İstanbul ile Halep arasında fark yok ama bir avuç toprak çok önemli. Ben ve eşim 35 senelik yatağımızı Suriye’de bırakıp geldik. Dünyadaki en önemli değer, topraktır, tek sıkıntımız vatanımızı özlemek.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye